Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat automatickou pračku

14. 09. 2013 | Domácnost
Moderní pračky mohou dobře prát a mají velmi malou spotřebu vody i elektrické energie. Je však třeba, aby se spotřebitel v jejich rozsáhlé nabídce dokázal vyznat. Výrobci přicházejí nejen se šetrnějšími a účinnějšími technologiemi, ale i se spoustou nových funkcí, kterými se snaží spotřebitelům co nejvíce ulehčit práci. Ne každá nová funkce je ovšem ve skutečnosti užitečná.
 

Jak velkou pračku?

Před nákupem pračky je klíčové zvážit umístění pračky a vaše prostorové možnosti. Vrchem plněné pračky zabírají obecně méně místa a jsou na šířku celkově menší (40 až 45 cm). Pračky plněné předem jsou se svými 60 cm na šířku určené k umístění do větších koupelen, kuchyní (pod linku) nebo do samostatných prádelen. Oblíbené jsou tzv. slim modely – předem plněné pračky s menší hloubkou, zpravidla 40 – 50 cm (standardní pračky mají hloubku přes 60 cm).

Jak vybrat automatickou pračkuKlíčové pro vaše rozhodnutí je množství prádla, které budete prát. Pro jednoho člověka bohatě stačí některý z modelů s nižší kapacitou, naopak pračka o kapacitě 6 kg je vhodná spíše pro početnější rodiny. Přístroje s kapacitou až 10 kg (někdy i dokonce 12 kg) figurují v nabídce téměř všech výrobců. a jsou stále více nabízeny. Často mají větší rozměry než standardní pračky. Valná většina spotřebitelů ovšem téměř nikdy nenaplní svou pračku na maximální kapacitu. Na vysokou kapacitu pračky při výběru nesázejte. Maximální kapacita prádla je nevíc teoretická a zpravidla se při běžném plnění do pračky nevejde. Jedná se tedy do jisté míry o zavádějící údaj.

Pračky jsou sice „inteligentní“ a umí přizpůsobit spotřebu množství prádla, ale mít doma pračku, která má zbytečně velkou kapacitu je plýtváním. Z energetického štítku, který je na každé pračce, vyčtete orientační údaje o některých vlastnostech: spotřeba energie, účinnost praní a účinnost odstředění. Tyto údaje berte jen jako orientační. Údaje o účinnosti praní a spotřebě elektrické energie jsou pořízené při dlouhém programu pro praní bavlny při teplotě 60̊ C. Při použití jiných programů a teplot mohou být hodnoty spotřeby zcela odlišné.

Spotřebitelé se často rozhodují podle počtu otáček odstřeďování a výrobci rádi lákají zákazníky na vysoké otáčky. Modely s vyšším počtem otáček stojí více, jsou ale výhodné především pro ty, kdo mají sušičku prádla. Pro sušení prádla na šňůře nebo na sušáku není vyšší počet otáček tak důležitý. Čím lépe je prádlo odstředěné, tím rychleji se usuší. Rozdíl dvou set otáček odstřeďování má ovšem na míru odstředění prádla vliv jen z asi dvou procent, model, který má o dvě stě otáček více, bývá ovšem dražší až o několik tisíc.

Falešná úspornost

Výrobci udělali velký pokrok ve spotřebě jednotlivých praček. Některé modely využívají menší množství vody a zároveň snižují spotřebu energie. Bohužel ale testy ukazují, že toto šetření se projevuje na kvalitě máchání. Zejména pokud perete dětské oblečení nebo máte v rodině osobu citlivou na zbytky pracího prostředku v oblečení, měli byste omezit množství pracího prášku a zvolit funkci intenzivního máchání. Proklamovaná úspora se tedy může zcela minout účinkem.               

Na co se při výběru pračky zaměřit

Jak vybrat automatickou pračkuV první řadě si v obchodě ověřte jednoduchost a srozumitelnost ovládání pračky. Dveře by se měly otevírat bez jakýchkoliv potíží a v případě praček plněných předem o 180°, aby se usnadnilo vkládání a vyjímání prádla. Jednotlivá tlačítka by měla být snadno dostupná a jasně označená, abyste se při každém praní nemuseli dívat do manuálu. Některé pračky jsou vybavené osvětlením bubnu, abyste mohli sledovat průběh celého praní. Stále více modelů disponuje i displejem, který vám ukazuje zbývající čas nebo vám pomáhá při výběru programu.

Častým problémem praček je jejich poruchovost. Pračky bohužel patří mezi bílou techniku s nejvyšší poruchovostí. Obáváte-li se poruch, řiďte se jednoduchým pravidlem: čím více funkcí pračka má, tím je vyšší pravděpodobnost vzniku poruchy. Poruchám lze předejít také šetrným zacházením. Když nebudete pračku přeplňovat prádlem, ušetříte motor. Když budete prát při nižších teplotách (40 °C místo 90 °C), nejenže snížíte spotřebu energie, ale snížíte míru usazování vodního kamene. Vyberte si takového výrobce, který vám spolu s pračkou nabídne kvalitní záruční a pozáruční servis a bude nabízet rychlé vyřízení oprav.

Zpětný odběr spotřebiče

Z novely zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech, která vešla v platnost 13. srpna 2005, se musejí výrobci a prodejci elektrospotřebičů podílet na prevenci vzniku odpadů z elektroniky a elektrických spotřebičů, z čehož plyne poplatek za recyklaci (PHE). Ten platíte zároveň se zakoupením daného spotřebiče. Prodejce, který vám pračku prodal, je povinen spotřebič odebrat zpět, i když už je mimo provoz.

Zdroj: dTest


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky to budu muset řešit, bohužel. Dříve pračka sloužila skoro celý život.
Obrázek uživatelky
profil
tak presne tohle jsme resili nedavno a vybrali jsme dobre SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles