Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní úklid v deseti krocích

14. 03. 2012 | Domácnost
Po letošní tuhé zimě se už nemůžeme dočkat prvních slunečních paprsků oznamujících příchod jara. Co nám ale může naši radost trochu pokazit je pomyšlení na jarní úklid, který každoročně nestíháme. Jak to tedy letos v pohodě zvládnout a zbytečně se netrápit? Připravili jsme pro vás několik tipů, které vám s nánosem povinností pomohou zatočit rychle a bez zbytečného stresu!

Krok č. 1 – průvan v šatníku


Ze skříně vyndejte všechny zimní kabáty, péřovky, huňaté svetry a nahraďte je oblečením do teplejších dnů, jako jsou sukně, sáčka a lehké svetříky. Pro úsporu místa zabalte zimní oblečení do vakuových pytlů a uložte na horní poličky skříně. Kabáty odneste do čistírny, ať příští podzim můžete hupsnout rovnou do čistého.

Krok č. 2 – zbavte se prachu. Všude!


úklidS prachem bojujete každý týden, takže to můžete dělat téměř poslepu. Tentokrát do svého repertoáru zapojte i všechny skříně, ve kterých se prachu za ten rok usadilo dost. Pomocí vlhkého hadříku vytřete zevnitř všechny skříně. Ideálním pomocníkem je hadřík z mikrovlákna, kterým setřete prach dokonale, a to i zcela bez chemie.

Krok č. 3 – ložnice


Pokračovat v boji s prachem můžete v ložnici, kde věnujte pozornost hlavně povlečení a matraci. S povlečením se vypořádejte jako vždycky, ale tentokrát vyperte i přikrývky a polštáře. Abyste se zbavila veškerého prachu, matrace otočte a vysajte ze všech stran.

Krok č. 4 – obývací pokoj


Pomalu se přesuňte do obýváku a jeďte systémem „od okna ke dveřím“. Prachovkou z mikrovlákna setřete lustr a nábytek. Nezapomeňte také na sedačku, kterou důkladně vydrhněte (máte-li sedačku koženou nebo koženkovou, setřete ji vlhkým hadříkem). Použít můžete i „tepovací přístroj“, který lze snadno zapůjčit.  Investice do něj je malá, ale službu vám prokáže obrovskou.

Krok č. 5 – podlaha jako sklo


Jako poslední krok si nechte vytírání podlahy.  Na starý hadr zapomeňte a pořiďte si nový rotační mop a bez zbytečného ohýbání a namáčení rukou do špinavé vody, sjeďte všechny podlahy. Pokud máte doma koberce, není se o čem bavit - vysát.

Krok č. 6 – okna


U mytí oken postupujte klasickým a zaručeným způsobem: nejdřív omyjte rámy a vnitřní parapet a nakonec si vyhrajte se skleněnými výplněmi. Skvělou pomůckou vám může být stěrka s teleskopickou tyčí, se kterou dosáhnete i na těch hůře dostupných místech. Aby se tabule oken krásně leskly, přidejte do vody pár kapek octa. Poté okna pomalu setřete stěrkou, aby je nehyzdily nevzhledné šmouhy.

Krok č. 7 – koupelna a WC


Jako další místnost úklidu zvolte koupelnu. Ta je sice malá, ale chvíli vám také zabere. Vymývání regálů využijte k protřídění kosmetických přípravků a ty, které už nepoužíváte, nemilosrdně vyhoďte! Na špínu v koupelně a WC volte silné přípravky, ale pozor, nezapomeňte si dobře ochránit kůži a oči. Zrcadla vyleštěte vaším nejosvědčenějším přípravkem a každé ráno se do nich nezapomeňte usmát! Nakonec vyperte předložky v aviváži, aby vám jejich vůně každé ráno připomínala vaši píli.

Nevynechejte ani spáry v podlaze: smíchejte jedno až čtyři balení kypřícího prášku (podle velikosti plochy) spolu s vodou, dokud se nevytvoří hustá hmota. Naneste ji na spáry mezi kachličky a nechte krátce působit. Potom pastu spláchněte čistou vodou a přeleštěte hadrem z mikrovlákna. Uvidíte, že spáry budou jako nové.

Krok č. 8 – to nejhorší na konec – kuchyně 


V kuchyni je potřeba vyklidit kuchyňskou linku a tu pořádně vymýt. Ať už v regálech máte podložky nebo ne, prach prostě zaleze všude. Vodního kamene v rychlovarné konvici se zbavíte za pomoci kyseliny citronové. Obsah jednoho sáčku vsypte dovnitř konvice a doplňte téměř po okraj vodou. Nechte přejít varem a poté ještě 10 minut působit. Nakonec konvici vypláchněte čistou vodou.

Krok č. 9 – lednice a spíž


U lednice vás čeká to samé, tedy všechno vyndat ven, lednici odmrazit a ideálně vymýt roztokem vody a octa. Na špajz se vrhněte záhy a vyházejte všechny výrobky s prošlým datem spotřeby.

Krok č. 10 – zasloužený odpočinek 


Než hodíte nohy na stůl, rozmístěte po bytě vázy s čerstvými květinami. Dodají vašemu bytu tu správnou pozitivní energii.

Zdroj: VILEDA

Vendi V.
Chytrá Žena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
No, musím říct, že pro mě teda kuchyň zdaleka není to nejhorší.... vždycky se spíš peru s dětskými pokoji, protože dítka si tam nastěhují nepořádku, až zůstává rozum stát, a potom se zabarykádují, že teda ne mami, dovnitř nemůžeš. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nevím, ale ta okna asi dřív než podlahy, jinak prima, jen se do toho dátSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně sepsáno v bodech. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík super skusila jsem
Obrázek uživatelky
profil
uklízím vždy co je třeba... teď zrovna musím umýt okna... ale ještě počkám, až bude tepleji...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles