Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je elektrosmog nebezpečný?

7. 07. 2020 | Domácnost
Stále více elektrických a elektronických přístrojů ovlivňuje náš všední den. O tzv. elektrosmogu, což je vlastně elektromagnetické pole a vlnění, se začalo více mluvit až s příchodem bezdrátové komunikace. Byl tu ale mnohem dříve a stále ho přibývá. Co proti tomu můžeme dělat?

 

Co je to elektrosmog?

Podobně jako smog, tedy znečištění vzduchu různými odpadními plyny, je elektrosmog zatížení okolí elektromagnetickým polem. Přesně vzato, týká se pouze nechtěného záření z technicky vyrobených polí, ne ale polí přirozených jako je zemské magnetické pole nebo vzdušná elektřina. Původci elektrosmogu jsou především elektrický proud a radiové vlny, kterými se přenáší informace.


 

Je elektrosmog nebezpečný?Jaký druh zatížení elektrickým, nebo magnetickým polem se může vyskytovat v domácnostech?

Zdrojů elektromagnetického pole je mnoho. Pole vytváří každý elektrický nebo elektronický přístroj. Mixer, televize, stejně jako stolní lampa nebo indukční krb. K tomu přistupují radiové vlny, které jsou vysílány bezdrátovými telefony, mobily nebo internetem.


 

Jak nebezpečné je zatížení v obytném prostoru?

Pro všechny zdroje elektrického smogu platí: Při používání přístrojů podle jejich určení nejsou za současného stavu vědeckého poznání známy žádné bezprostřední zdravotní následky. To znamená, že se dosud nikomu nepodařilo jednoznačně prokázat nebezpečí pro zdraví.

V každém případě je ale zřejmé, že určité procento obyvatel je „elektrosenzibilní“. Tyto osoby prožívají díky elektrosmogu přinejmenším přechodná narušení zdravotního stavu (bolesti hlavy, stres, poruchy koncentrace, spánku nebo sluchu). Nejlepší obranou je tedy prevence. Jestliže nemůžeme nebezpečí pro zdraví zcela vyloučit, měli bychom se vyvarovat zbytečného zatížení.


 

Dá se elektrosmog měřit?

 

Je elektrosmog nebezpečný?

U všech druhů polí, elektrického a magnetického na nízkých frekvencích (pole kolem vodičů střídavého proudu) stejně jako na vysokých (radiové vlny) může být změřena jeho síla. K tomu slouží přístroje, které se dají pořídit relativně levně. Protože ale měří značně nepřesně a nezohledňují vedlejší faktory, doporučuje se nechat provést měření od odborníků. Těch je bohužel málo. Zato existuje značný počet podvodníků. Vyvarujte se proto lidí, kteří neudávají žádnou konkrétní naměřenou hodnotu (volt na metr čtvereční), a nedůvěřujte ani těm, kteří chtějí kromě měření prodávat i nějaké zboží. O přeměření elektromagnetického záření je možné obrátit se také na příslušnou krajskou hygienickou stanici. Přeměření provádí i Národní referenční laboratoř pro elektromagnetická pole a záření. Tato služba je placena, stojí od 3 000 Kč.

 

Hrozí nějaké nebezpečí zvenka?

 

Zde připadají v úvahu vysílací stožáry a vysokonapěťová vedení. Nebezpečí nehrozí, pokud je odstup dostatečný, protože síla pole ubývá se vzdáleností. Pro napětí 380 V je dostatečný odstup 100 metrů. Také u základnových stanic mobilní sítě se doporučuje tento odstup překročit jen ve výjimečných případech, například když záření odstíní domovní stěna.


 

Jak se mohu proti elektrosmogu chránit?

 

Dodržujte tři O: Odpojit, Odstup a Odstínění – v tomto pořadí. Přitom platí: elektrické pole zůstává, i když je přístroj vypnutý. Klesne teprve, když je odpojeno vedení sítě (vyndat ze zástrčky nebo vypnout zástrčkovou lištu). Můžete se proti němu také snadno chránit pomocí odstínění. Magnetické pole zmizí rovněž díky odpojení. (Pozor: Mnoho transformátorů vestavěných do elektronických přístrojů a lamp se nevypne díky vypnutí tlačítka na přístroji), odstínění je naproti tomu skoro nemožné. S rostoucím odstupem je ale toto pole silně redukováno.


 

Je odpojení sítě smysluplné opatření?

Odpojení od sítě má smysl jen v ložnicích a dětských pokojích, protože spousta přístrojů musí pracovat i v noci (lednička, nabíječka…) Dodatečná výstavba odpojení sítě je vždy spojena s otazníky. Může se totiž stát, že po odpojení je pole ještě silnější, místo aby zmizelo. Také nepomůže odpojit elektrický okruh uvnitř obytných prostor, když skrze stěnu prochází svislý rozvod budovy nebo vedení sousedního bytu. V takových případech jsou alternativou různá odstínění. Existují speciální omítky, tapety a nátěry, zástěny na okna nebo stínící potahy na postel.


 

Jak se mohu chránit v ložnici?

Je elektrosmog nebezpečný?Existují i jednodušší opatření než odstínění. Neumisťujte do ložnice žádné elektrické přístroje jako je např. televize nebo stanice pro bezdrátový telefon. Také budík řízený radiem vysílá elektromagnetické pole. Měl by být umístěn nejméně metr od hlavy. Kostra postele vyrobená z kovu nebo matrace s pružinami na sebe může vázat elektrické pole a zesilovat ho. Magnetické pole vytváří také ohřívací dečky. Kdo se bez dečky nemůže obejít, udělá lépe, když ji nahřeje před spaním a potom vypne.

 

Opatření v dětských pokojích

Elektronická chůvičky by měla být od dětské hlavy vzdálena nejméně dva metry. Neposunujte postel těsně ke stěně. Jen pár centimetrů stačí, aby se zřetelně redukovalo stěnou procházející elektrické pole. Silná pole mohou vycházet z adaptérů železničních modelů nebo autodromů. Před spaním je proto vypojte ze zástrčky. Rovněž tak počítače.


 

Jaké zdroje záření se nachází v kuchyni?

Příčinou zvláště silného magnetického pole jsou indukční sporáky, ale také vařič a elektrická trouba. Bezpečné jsou naproti tomu mikrovlnné trouby, ačkoli se o nich stále znovu vynořují hororové příběhy. Jsou zpravidla dobře utěsněny a vypínají se ihned při otevření dveří. K úniku záření může docházet jen u starších přístrojů, ale i to je pro děti (a elektrosenzibilní osoby) neškodné, pokud se dodrží odstup 1 metr.


 

Měli bychom se raději vzdát bezdrátového připojení?

Ne, není to nutné. Pro mobilní telefony platí: Telefonovat pokud možno krátce, detaily se dají upřesnit přes pevnou linku. Ale pozor: Mezi bezdrátovým telefonem a jeho stanicí vzniká podobné elektromagnetické pole jako u mobilů.

V případě WLAN (bezdrátová lokální síť) se data mezi jednotlivými počítači přenáší pomocí vysílače, který stále pracuje. Přímo na pracovním místě je doporučená hodnota (1 mW/m2) někdy překročena. Osoby citlivé na „elektrosmog“ by se proto měly bezdrátové sítě raději vzdát.

 

Co se dá považovat za stínící materiál?

Speciální omítky, nátěry, tapety, fólie na okna nebo textilie mohou účinně odstínit elektrické pole v nízkých frekvencích nebo záření ve vysokých frekvencích. (Ne ale nízkofrekvenční magnetické pole). Bohužel nejsou neseriózní prodejci v této branži žádnou vzácností. Je proto nutné důkladně prověřit každou nabídku. Nevěřte prodejcům, kteří nemohou nabídnout žádné potvrzení.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !