Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jeden den pod taktovkou vůně!

25. 09. 2016 | Domácnost
Je mnoho faktorů, které denně působí na naši mysl a ovlivňují naši náladu. Jedním z nich je i vůně, jejíž vliv si častokrát ani neuvědomujeme. Přesto právě díky ní si dokážeme například vychutnat jídlo, vybudit naši mysl, dobře se vyspat nebo se dokonce na základě vůní zamilovat. Pouhé přivonění ke květině nám dokáže vyvolat milou vzpomínku, která umí vykouzlit úsměv na naší tváři. Podívejme se na pár triků, kdy se díky vůni budeme cítit v pohodě od ranního probuzení až po večerní ulehnutí zpět do voňavých peřin.

Ve všední dny nás obyčejně budí melodie našeho budíku, který posouváme o minutku dál, abychom si ušetřili ještě chvilinku povalování v měkoučkých a voňavých peřinách. Když už se nám konečně podaří přemluvit našeho vnitřního spáče, je to právě aroma ranní kávy či čaje, které nám dodá vzpruhu, abychom zvládli sebenáročnější úkoly v daný den. V rámci ranní hygieny se snažíme dodat tu správnou vůni každé části našeho těla tak, aby lidem kolem nás a hlavně nám samotným byl setrvaný čas v naší přítomnosti příjemný. 

Základem je cítit se dobře ve vlastní kůži!

vůně

Přítomnost člověka, který nedisponuje zrovna tím nejideálnějším odérem, je ošemetná situace pro všechny zúčastněné. Zároveň dokáže zápach ovlivnit i způsob, jakým s ním ostatní lidé jednají. Ne vždy se přitom musí jednat přímo o tělesný zápach, v mnoha situacích stačí, když to přeženeme s parfémem nebo použijeme parfém moc silný.

S vůněmi se to má stejně jako s většinou věcí v životě všeho s mírou. Proto raději než zachraňovat situaci „sprchou“ velmi drahé tekutiny v módním flakonku, se zaměřte na dílčí kroky. Určitě byste neměli vynechávat aplikaci antiperspirantu či deodorantu.
 
Není to jen naše vlastní tělo, které může být zdrojem zápachu. Moderní zrychlená doba s sebou přinesla i nové textilní materiály, které častokrát nezávisle na našem tělesném odéru nevydrží dlouho svěží a voňavé. V takových situacích přichází na řadu další výdobytek dnešní doby, a to aviváž. Cítit se příjemně, tzv. ve vlastní kůži, dokáže ovlivnit naše mentální rozpoložení. Pokud se sami cítíme dobře, bude k nám i okolí příjemnější a náš den bude zase krapet pohodovější.

Vůně se speciálními účinky

Kromě vůní spojených s námi samotnými nás obklopují další tisíce pachů. Každý z nich na nás má specifické účinky. Jejich vlastností se naplno využívá v oblasti aromaterapie. Například vonný extrakt z lístků jasmínu je znám pro své afrodiziakální účinky. Mezi další naší psychice lahodící vůně patří levandule, která má mimořádnou schopnost mysl zklidnit.

Věděli jste, že …

Lidská nosní sliznice obsahují více než 10 milionů čichových buněk a člověk dokáže rozlišit přibližně 300 základních druhů vůní? Je zajímavé, že schopnost rozlišovat vůně se liší na základě pohlaví. Ženy jsou k rozeznávání vůní citlivější, proto jejich receptory dokáží zaznamenat i jemnější či méně výrazné vůně. Je také prokázáno, že schopnost rozeznat vůně je slabší u silných kuřáků. Vůně hrají důležitou roli i u vybírání partnera. Podobně jako zvířata i lidé nevědomky posuzují partnera na základě jeho tělesných pachů. 

Jak je vidět vůně či pach mají pro naši psychiku i denní chod větší význam, než si dokážeme uvědomovat.

Zdroj: Coccolino


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Už nepoužívám, usazuje se v potrubí pračky a v nádržce na prášek. Používám voňavý prací prášek a na vodní kámen přidám kyselinu citronovou. Někdo používá ocet, ale mě páchne i po máchání.
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si o vůních přečetla
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé počteníčkoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek