Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdo vynese odpadkový koš?

26. 03. 2009 | Domácnost

Jedna z nejméně oblíbených vět snad v každé domácnosti. “Kéž by tak náš koš byl bezedný,” pomyslí si leckdo. A co když tohle přání není tak docela z říše sci-fi? Umí ho, tedy alespoň částečně, vyplnit malý, ale výkonný kuchyňský pomocník, který se jmenuje drtič odpadu.

Skoro polovinu všeho, co se ocitne v odpadkovém koši, tvoří takzvaný organický odpad. Ten vzniká zejména v kuchyni – patří sem zbytky jídla, slupky od ovoce a zeleniny, skořápky z ořechů a vajec, kosti a spousta dalšího. A právě to je důvodem, proč musíte s odpadky chodit tak často. Obzvlášť v létě se totiž umí připomenout nepříjemným odérem, který se line z koše. Drtič odpadků si s nimi umí rychle poradit.

Jak drtič vypadá a jak funguje?


Drtič kuchyňského odpadu se umisťuje na místo sifonu u kuchyňského dřezu. Veškeré potravinové odpady a zbytky pak jednoduše vhodíte do dřezu a průběžně je shrnujete přímo do komory drtiče. Zároveň pouštíte studenou vodu, která srazí tuky z potravin a odplaví je. Pokud byste pouštěli vodu teplou, tuk by se usazoval na stěnách odpadních trubek. Drtič spouštíte jen tehdy, když jej potřebujete použít. Dřez můžete samozřejmě používat jako obvykle.

Když drtič zapnete a nahrnete do jeho hrdla odpad, v drtící komoře se začně otáčet kovový talíř. Odpad dopadá na rotující talíř a odstředivou silou je odhazován na okraj komory, kde jej strouhá prstenec s hrubými stěnami. Odstředivá síla pak drobné kousky společně s vodou vyplaví vodovodním potrubím do kanalizace. Kousky jsou tak malé, že nehrozí ucpání odpadu.
Co se stane, když vám do hrdla drtiče omylem spadne třeba příbor? Drtič se automaticky zastaví díky speciální pojistce proti přehřátí motoru. Když pak předmět odstraníte, stačí pojistku opět zapnout a můžete pokračovat. Nemusíte se bát ani zranění. Přístroj nepoužívá žádné nože ani ostré čepele. Pokud byste náhodou vy nebo vaše děti strčilli prst až do drtící komory, můžete se maximálně trochu strouhnout o hrubé stěny prstence.

Co všechno se dá drtit a co už ne?


Drtit můžete v podstatě všechno, co se v přírodě rozloží. Tedy například brambory a slupky z nich, slupky od ovoce, zeleninu, kousky masa, šlachy, klouby, kuřecí kosti, zbytky a odřezky z ryb, skořápky z ořechů a vajec, staré pečivo i pecky od ovoce. To ale není všechno, drtič zvládne i kávovou sedlinu s filtrem z překapávače, čajové sáčky, ubrousky, párátka, obsah popelníku nebo papírové kapesníky. Zpracování kostí a pecek trvá maximálně deset sekund.
Drtič však naopak nekrmte kovy, sklem, porcelánem, igelitem a plasty, koženými předměty, kameny či slupkami od cibule a kukuřice.
Na českém trhu je k dostání řada modelů pro malé i větší domácnosti. Jejich cena se pohybuje v závislosti na výkonu kolem deseti až patnácti tisíc korun.

Zdroj: Spotrebice.cz

Lydias
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
chodí syn, plastové láhve tedy vyhazujeme zvlášt, papír jen novinový a letáky
Obrázek uživatelky
profil
taky není problém...třídíme plasty a s košem vždycky někdo zajde....
Obrázek uživatelky
profil
třídíme a nemáme problém jej vynést - dělají to děti jako povinnost. A co se týče drtiče, možná je to fajn věc pro lidi do města, ale nedávno jsem měla problém s myčkou a první otázka servismana bylo, máte drtič odpadu? Tak nevímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to si radši koupíme novou skříň do ložnice a budem dál chodit s košem, což nám nikdy nedělalo problém
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles