Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolik „žere“ vaše lednička?

9. 04. 2009 | Domácnost
Máte doma ledničku s chladničkou? Nepochybně ano. A víte jistě, že vás tito nepostradatelní domácí pomocníci nestojí víc, než je nezbytně nutné? Můžete to snadno zjistit, máme pro vás pár tipů, jak snížit jejich energetickou spotřebu, aniž byste je nutně hned museli měnit za nové - úspornější.

Úspornější provoz vaší domácnosti se snadno obejde i bez jakýchkoliv investic, stačí mít na paměti pár skutečností a přijmout jistá opatření. Zkrátka jen dělat něco jinak – úsporněji. Přinášíme vám pár rad, jak u spotřebičů snížit jejich energickou spotřebu a zamezit tak zbytečnému plýtvání čím dál dražší elektřinou. Úžasné na tom je, že vás to nebude nic stát, naopak tím můžete jen získat. Dnes se tedy zaměříme na asi nejnepostradatelnější domácí spotřebiče – na ledničky a mrazničky.

Máte „áčko“ nebo starožitný kousek?
Z běžných domácích elektrospotřebičů jsou to právě chladničky a mrazničky, které pro svůj v podstatě nepřetržitý chod spotřebují nejvíce energie. Už při samotném pořizování se proto vyplatí všímat si jejich energetické náročnosti, což v naší praxi znamená koukat hlavně na energetické štítky. Ty jednoznačně oddělují spotřebiče od těch nejúspornějších (A, případně ještě i B) až po ty méně úsporné (C, D), přičemž chladničkám ve třídě horší než D už snad definitivně odzvonilo. A věřte tomu, že rozdíly mezi jednotlivými modely jsou dost výrazné, například se potvrdilo, že takový deset let zastaralý model má spotřebu energie až o polovinu vyšší než dnešní moderní chladničky.

Chladnička potřebuje chlad
Chladničku nebo mrazničku neumisťujte příliš blízko ke stěně, do rohu nebo dokonce do výklenku, neboť to výrazně omezí jejich výkon. Ze stejného důvodu není ani dobré do blízkosti ledničky stavět tepelné spotřebiče, tj. třeba sporák, vařič, mikrovlnnou troubu, gril apod. Naopak ta pravá „půda“ pro chladničku/mrazničku je na suchém, spíše chladnějším místě. Teplota okolního vzduchu by však neměla klesat pod 16 °C.

Dvířka musí dobře těsnit
K běžnému provozu je zcela postačující teplota uvnitř chladničky +5 °C, pokud ji snížíte, musíte počítat se zvýšenou spotřebou energie. Rovněž dobré těsnění dveří chladničky a mrazničky je velmi důležité a je třeba aby přiléhalo po celém svém obvodě. Zatímco u nového spotřebiče je vše samozřejmě v pořádku, po čase domácího užívání, kdy se dvířka ledničky doslova netrhnou, může těsnění trochu povolit. A proto není od věci jej čas od času přetřít navlhčeným hadříkem (stačí teplou mýdlovou vodou). Některé modely jsou dokonce vybaveny alarmem, který vás upozorní v případě, že jste dvířka dostatečně nedovřeli (a uvnitř se tak zvyšuje teplota).

Věčný fenomén odmrazování
Mrazničku je nutné pravidelně odmrazovat, protože vrstva námrazy se chová jako izolace. Dokonce už třímilimetrová námraza znamená nárůst spotřeby elektřiny. Navíc mrazák (a potažmo i lednice) pak ruší hlukem častějšího náběhu motoru. Naštěstí funkce automatického odmrazování, která se stará o to, aby se na vnitřní straně netvořil led, už se dá skoro pokládat za standardní výbavu. Mnohým tak nutnost odmrazování už odpadla.

Výhody pultových mrazniček
Nejen velký objem (u těch největších dokonce i přes 500 litrů!) je velkou předností pultových mrazniček, ale také jejich energetická náročnost - respektive nenáročnost. Pultové mrazničky spotřebují díky svému tvaru přibližně o 15 % méně elektřiny oproti skříňové klasice. Mezi nejúspornější mrazničky, a to nejen ty pultové, dlouhodobě patří modely značky Liebherr. Pozadu však nezůstávají ani další výrobci operující na našem trhu: Ardo, AEG-Electrolux, Ariston i další.

Zdroj: Spotřebiče.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kolik „žere“ vaše lednička? :

Kolik „žere“ vaše lednička?
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
konečně máme novou,co se nemusí odmrazovat-a je to znátSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka