Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuchyňské nádobí má vliv na zdraví

2. 03. 2009 | Domácnost
Když se řekne zdravá strava, většině z nás se v první řadě vybaví obrovské množství kvalitních a „zdravých“ potravin. Málokoho ale napadne, že se správným stravováním je spojen i výběr nádobí, které k přípravě pokrmů používáme.

Pozor bychom měli dávat především na materiál, z něhož jsou hrnce a pánve vyrobeny, a na teplotu, při jaké pokrmy vaříme. Italský Národní výzkumný ústav totiž přišel na to, že špatný způsob použití hrnců může mít škodlivé následky, při čemž vycházel z testu, ve kterém se zaměřil zejména na teflonové nádobí.

Na základě výsledků pak doporučil takové hrnce stáhnout do roku 2015. Ovšem teflon není jediným nevhodným materiálem v kuchyni. Jaká jsou tedy konkrétní rizika jednotlivých materiálů?

kuchyňské nádobíTeflon

Teflonové nádobí je oblíbené hned z několika důvodů – není příliš drahé, snadno se umývá a je ideální pro rychlou kuchyni. Zároveň však představuje největší nebezpečí pro zdraví. Ať už jsou hrnce na zbylých plochách vyrobeny z oceli, litiny či hliníku, dno mají všechny z tzv. polytetrafluoroethylenu (PFTE), což není nic jiného než právě teflon.

Pokud se tato vrstva poškodí nebo rozpálí na příliš vysokou teplotu (okolo 260°C), začne uvolňovat toxické – a pravděpodobně karcinogenní – látky. Rada tedy zní: používejte teflonové hrnce opravdu spíše pouze pro rychlou kuchyni a ne například pro pečení bifteků (dno se snadno přehřeje).

K míchání jsou nejvhodnější dřevěné vařečky, protože kovové nástroje mohou teflon snadno poškrábat. Totéž platí o drátěnce, které byste se měli při mytí rozhodně vyhnout – stačí jemná houbička, voda a mycí prostředek. Jakmile dojde k narušení teflonové vrstvy, buď ji vyměňte (je-li to možné), anebo již hrnec raději k vaření nepoužívejte.

Pocínovaná měď

Pánve z pocínované mědi nesnesou vysoké teploty – měď se začne tavit a může proniknout i do pokrmu. Po požití může vyvolat průjem a zvracení a v dlouhodobém měřítku nevratně poškozuje játra. Používáte-li tedy takové nádobí, snažte se nepřesáhnout teplotu 250°C a dejte pozor, abyste prázdnou nádobu nenechali dlouho na rozpálené plotně – dojde tak k přehřátí materiálu. K umývání jsou nevhodné drsné houby a mycí prostředky v prášku.

Hliník

Hliníkové nádobí už naštěstí není tak rozšířené jako dříve – hliník je totiž toxický pro centrální nervovou soustavu. Nicméně stále je to velmi oblíbený materiál k balení potravin. V takovém případě dbejte na to, aby pokrmy, které do tzv. alobalu vkládáte, nebyly příliš kyselé ani slané.

Ocel Inox

Ocel dobře reaguje na vysoké teploty a z tohoto pohledu se tedy jedná o nejbezpečnější materiál, který se skvěle hodí například k přípravě masa a ryb. Bez problémů můžete používat kovové nástroje a při mytí se nemusíte bát ani mycích prostředků v prášku.

Litina

Zde platí něco podobného jako v případě oceli – i litina dobře odolá vysoké teplotě. Zde bychom ale měli být poněkud opatrnější - pokud se hrnec poškodí, mohou se v něm začít hromadit připálené pokrmy, které jsou toxické. Ovšem seškrabovat je to nejhorší, co můžete udělat – nádobu tak pouze ještě více poškrábete.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám titanové nádobí už několik let a postupně ztrácí na vlastnostech. Na pánvičce už tak snadno bez tuku nesmažím - palačinky jsou už problém. Máte ještě někdo tyto zkušenosti nebo jsem jen měla smůlu?
Obrázek uživatelky
profil
Ale dámy,celé dětství jste jedli jídla z hliníkových hrnců a teť nevíte,které koupit.Určitě je dobře že je tolik druhů.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
super informácie
Obrázek uživatelky
profil
Lité titanové nádobí značky Dezent, můžu všem doporučit. Pokrmy jsou velice chutné, zdravé, a doba vaření i pečení je kratší. Smažené pokrmy připravuji na malém množství olivového oleje. Nic se nepřipálí, čištění je jednoduché Když je ještě nádobí teplé stačí setřít suchou papírovou utěrkou. Nádobí sice nepatří mezi nejlevnější, ale určitě v něm uvaříte zdravě a chutně.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles