Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Není ocet jako ocet

12. 11. 2009 | Domácnost

Původní využití octu bylo pouze pro konzervování, teď už je vyhledávám jako oblíbené ochucovadlo polévek, salátů, zálivek atd… Podle suroviny, ze které se skládá a použitých koření rozeznáváme několik druhů octa. Každý z octů má ale v kuchyni jiné uplatnění.


Lihový ocet

Zřejmě nejtypičtější druh octa, kdo by ale řekl, že jeho základem pro výrobu je alkohol? Ano je tomu opravdu tak, ale není to alkohol jaký známe a konzumujeme. Tento druh alkoholu je získáván z žita, cukrové řepy nebo brambor. Jeho uplatnění v kuchyni je různorodé – od dochucování jídel až po konzervování potravin. A takové domácí nakládané okurky


Vinný ocet

par-veceri

Velmi oblíbený z řady octů, jak můžeme soudit již podle názvu – vyrábí se z vína. Na jazyku má typickou jemnou vinnou chuť, kterou si nemůžeme s ničím jiným splést. Vinný ocet se dále dělí na bílý, červený, sherry a rosé. Můžeme jej použít do majonéz nebo zeleninových salátů.


Jablečný ocet

Z čeho se vyrábí můžeme také odhadnout podle názvu -  určitě bude základem jablko. Ale ne tak docela, jablečný ocet se vyrábí z jablečného vína. Můžeme jej použít jako dochucovadlo v kuchyni, na přípravu dresinků nebo stejně jako vinný ocet k zeleninovým salátům.


Bylinkový ocet

Octy tohoto druhu vznikají uchováváním a louhováním různých druhů bylinek a koření. Můžeme uvést například meduňku, kopr, chilli, lístky růže či fialky. Tyto a další bylinky se louhují ve vinném octě, který jejich aromatické látky vstřebává. Pokud si vyrábíme svůj domácí bylinkový ocet, je nutné nechat výluh delší dobu odpočívat, než jej budeme používat. Získá tak ještě lepší chuť.


Citronový ocet

Trošičku netradiční, že ano? Tento druh octa vzniká přidáním citronové šťávy do lihového octa. Nemusíme se bát viditelného zákalu, sice esteticky nepůsobí moc dobře, ale chuťově je výborný.


Rýžový ocet

Říká se mu také Čínský ocet, poprvé se začal objevovat v Číně.  K výrobě se pochopitelně využívá rýže. Existují tři druhy rýžového octa – červený, černý a bílý. Nejčastěji je používán bílý, který je využit především v kuchyni k dochucování polévek.


Sladový ocet

Sladový ocet je vyráběn z ječného sladu (nepřipomíná Vám to trochu pivo? ) Jeho tmavou barvu způsobuje karamelové barvivo. Tento druh octa se používá  jako přísada worcestrové omáčky nebo ke konzervování.


Simbelmine
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Bylinkový ocet je výborný. Také jej používám.Běžný ocet většinou jen na nakládání zeleniny.
Obrázek uživatelky
profil
Používám na všechno lihový ocet.A jablečný do pekárny na chleba.
Obrázek uživatelky
profil
Dnes se hodně preferuje jablečný ocet, zejména při redukčních dietách, ale nemyslím si, že je vhodný na všechno.
Obrázek uživatelky
profil
používam jablčný aj obyčajný ocot.
Obrázek uživatelky
profil
nakládala jsem kopr do octu a uzavřela,pak přidávala třeba do zelného salátu,je to dobré
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles