Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ocet nad zlato – tipy, triky, rady

11. 07. 2011 | Domácnost
Když se řekne ocet, většina z nás se zatváří kysele až opovržlivě. Bereme ho jako normální, naprosto všední věc, která prostě patří do našich spíží stejně jako olej, sůl, cukr, mouka a další suroviny. Kdybychom však věděli, jak velkým pomocníkem v domácnosti ocet je, ukládali bychom ho s úctou už do nákupního košíku a doma bychom mu připravili sólo poličku, a na níž by byl postaven – a vystaven v celé své parádě. Možná někteří z vás všestranné využití octu znají, a ti kdo ne, prosím, seznamte se. A to nejen se samotným octem, ale i s jeho blízkým příbuzným - přírodním octovým čističem RinGO.

Ocet a jeho použití v kuchyni


Bzenecký ocet - kvasnýSladká, slaná, hořká, kyselá – správná harmonie těchto čtyř základních chutí je tajemstvím nejednoho mistra kulinářského umění. Každá z nich je totiž výjimečná a nenahraditelná. Abyste měli sladký život, abyste to nepřesolili, aby vám nezhořklo na jazyku – zkrátka - aby vám i vašim blízkým chutnalo, pohovořme si trochu o kyselé chuti a o vynikajícím prostředku k jejímu dosažení – octu. Překlad slova ocet “vinegar“ pochází z francouzského vin agre (kyselé víno). Ocet vzniká v průběhu přirozeného procesu dvou kvašení alkoholového a octového. Při prvním se cukr přeměňuje na alkohol, při druhém alkohol na kyselinu octovou. Ta tvoří hlavní chuťovou složku octa.

Lihové octy především pro zavařování a nakládání

Na trhu existuje celá řada octů. Těmi nejznámějšími jsou lihové octy, především nejrozšířenější kvasný lihový ocet v 8% koncentraci. Mnohé hospodyně jej používají pro nakládání, zavařování i jako dochucovadlo do omáček, salátů, vyvařují s ním kámen z rychlovarných konvic - prostě univerzál na všechno.
Bzenecký ocet - kvasnýVe skutečnosti je lihový ocet nejvhodnější pro nakládání, a to proto, že svým složením je pro zavařování nejen chuťově nejlepší, ale také proto, že svou koncentrací dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.
Pozor však musíme dát na kvalitu octů, neboť na trhu jsou i levné zahraniční octy, u nichž se může objevit i riziko syntetické kyseliny octové, ta do octa sice patří, ale jen ta přírodní. Tu obsahuje tradiční český ocet, např. Bzenecký. V něm se nachází spolu s kyselinou i mnoho dalších látek, které vznikají přirozenou fermentací a octu dodávají charakteristickou chuť. Tu například u Bzeneckého octa umocňují i karamel a voňavý estragon, které mají na chuť nálevu také velký vliv.

Takže když v obchodě narazíte na ocet za osm korun, měli byste zpozornět. Z etikety nepoznáte, jak přesně byl vyroben, ale váš zdravý rozum vám napoví, že není možné za pár korun vyrobit ocet tradiční, a tedy náročnější cestou. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurků.  

Ovocné octy – ideální dochucovadlo

Ocet v kuchyni sehrává důležitou úlohu také při přípravě salátových dresinků, omáček a marinád, stejně jako při deglazování šťáv. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. Ocet vás jistě příjemně překvapí i v kombinaci s měkkým ovocem (maliny, jahody). I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu. Skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy. Ocet je jednoduše výbornou chuťovou přísadou, přičemž důležitost vlivu octa na chuť výsledného pokrmu se často přehlíží. Pro tyto příležitosti jsou ideální volbou ovocné octy.

V současnosti jsou na trhu k dostání tyto druhy:


Jablečný ocet – kvasný ocet ovocný (5%)
Jablečný ocet je 100% jablečný ocet ze zcela zralých jablek. Vyrábí se biologickým kvasným procesem. Přidává do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou chuť.

Bzenecký ocetVinný ocet kvasný z bílého vína
Vyráběn přímým kvasným procesem z vína, kdy veškerý alkohol je přeměněn na kyselinu octovou. Je ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád,  znamenitě se hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině.

Vinný ocet kvasný z červeného vína
Tento druh octu je vhodný pro všestranné použití v kuchyni a můžete ho taktéž použít do salátů, omáček, dresinků a marinád.

Ocet Balsamico – originál z Modeny
Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano a svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Ocet – všestranný pomocník v domácnosti

Kromě zavařování a dochucování používáme nejčastěji ocet k vyvařování usazenin z rychlovarných konvic. Ocet má totiž vysoký čistící účinek díky přírodním rozpouštědlům, které obsahuje. Víte však, že jeho použití jako čističe je daleko univerzálnější? A že pro úklid existuje oproti běžnému octu daleko lepší a účinnější přírodní přípravek na bázi octa? Je jím novinka - přírodní octový čistič RinGO. Dokáže zlikvidovat vodní kámen, skvrny, vyleštit povrch nádobí.  

Jeho největší předností je zcela výjimečná univerzálnost a přitom velmi nízká cena. Místo nákupu sedmi drahých přípravků si vystačíme s jedinou láhví RinGo, který nám umožní:

1. Vyčistit pračku od vodního kamene a změkčit vodu na praní
2. Vyleštit okna a zrcadla
3. Odstranit vodní kámen z koupelny a WC
4. Zbavit vodního kamene varnou konvici
5. Vyčistit koberce
6. Nablýskat podlahy
7. Odstranit pachy z lednice a kuchyňských spotřebičů

RinGo - octový čističRinGo zároveň šetří životní prostředí, jež nezatěžuje chemikáliemi jako prací prášky a saponáty. RinGo je o polovinu koncentrovanější než k čištění doposud užívaný běžný ocet, a bát se nemusíte ani nepříjemného octového zápachu. Z láhve na vás dýchne vůně sladké broskve nebo svěžího jablka.

Výhody čističe RinGo

  • Perfektně čistí vodní kámen
  • Leští plochy a změkčuje vodu
  • Ke koupi za nevídaně nízkou cenu
  • Šetrný k lidem i životnímu prostředí
  • Neobsahuje saponáty, barviva ani konzervanty
  • Pomáhá omezit růst bakterií

Zajímavost

Ocet působí také jako likvidátor zápachu z cigaret. V zakouřené místnosti stačí postavit do místnosti nádobu s octem a po pár hodinách ocet pach absorbuje. Také zápach (vůni) cibule a česneku z našich rukou odstraníme, když ruce zlehka potřeme octem. Ocet dokáže zabránit i tvorbě plísní, proto místnosti, kam ukládáme potraviny alespoň jednou za měsíc očistěte octovou vodou.
Pokud chcete znát všechny tipy a triky na čištění, navštivte stránku www.mujcistic.cz

Ocet a jeho použití v medicíně

Ano, ocet má svoje nezastupitelné místo i v medicíně, zejména pak ocet jablečný, který je osvědčenou lidovou medicínou a prostředkem na očistu těla vně i zevnitř.
Jablečný ocet povzbuzuje látkovou výměnu a odplavuje z těla škodlivé látky. Je v něm draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, obsahuje také pektin, tedy látku, která pomáhá udržet v těle správnou hladinu cholesterolu.
Vodu se lžící octa můžeme použít také jako pleťovou vodu pro osvěžení. A pokud vypijte ráno na lačno sklenici vody se 2 lžícemi jablečného octu a 2 lžičkami medu, takto připravený nápoj vám poslouží k celkovému posílení organizmu, zažívání a také utlumí chuť k jídlu.
Způsobů využití octu je opravdu mnoho, pro každý je však zapotřebí zvolit ten správný ocet. Do kuchyně, do domácnosti i pro podporu našeho zdraví.

Další články:

Levný ocet kazí zavařování okurek
https://bzeneckyocet.cz/rady-levny-ocet-kazi-zavarovani-okurek.html

Bzenecký ocet v reportáži Tipy ptáka Loskutáka
https://loskutak.nova.cz/clanek/novinky/tip-ptaka-loskutaka-zavarovani-okurek-s-bzeneckym-octem.html

Ocet nad zlato – tipy, triky, rady
https://bzeneckyocet.cz/rady-ocet-nad-zlato.html

Speciální octy na úžasné saláty
https://bzeneckyocet.cz/rady-specialni-octy-na-uzasne-salaty.html



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsaný článek.Některé věci,jsem věděla,a některé pro mě byly nové.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jSEM RÁDA,ŽE JSEM MSE KONEŠNĚ DOČETLA,JAK JE OCET I JINAK POUŽITELNÝ.JE TO OPRAVDU POMOCNÍK ZA VŠECHNY PENÍZE.ŽIJU V KRAJI,KDE MÁME TVRDŠÍ VODU A JE TO ZNÁT SNAD NA VŠEM.OD VODOVODNÍCH BATERIÍ,AŽ PO USAZOVÁNÍ KAMENE V KONVICI.OPRAVDU CO TÝDEN MUSÍME I V PRÁCI I DOMA NECHAT PŘEVAŘIT KONVICE S TROCHOU OCTA A VÝSLEDEK JE 100%.NA UMYVADLOVÉ BATERIE POŽÍVÁM HADERKU NAMOČENOU V OCTU A PO ASI HODINĚ JDE KRÁSNĚ VYLEŠTIT.A TO JSME MĚLI NAKOUPENYCH SPOUSTU VÝROBKU NA ODSTRANĚNÍ KAMENE,ALE OCET JE 100% VÍTĚZ.A POKUD MAM PO SMAŽENÍ DOMA TROCHU TOHO SMAŽÍCÍHO ODÉRU Smajlík,TAK OPĚT ZABERE OCET V MISTIČCE.LEPŠÍ ČISTÍCÍ PROSTŘEDEK NEZNÁM A OCET VELICE RYCHLE PO OPLÁCHNUTÍ VYPRCHÁ,TAK SE NEMUSÍTE BÁT ,ŽE BY JSTE OCET CÍTILI.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
A zase jsem chytřejší.
Obrázek uživatelky
profil
Podlehla jsem reklamě a koupila RINGO - smrdí po octu jen trošku, ale rozhodně nečistí perfektně vodní kámen, funguje jako normální ocet,jen naředěný a vybělený, takže škoda utrácet a nařeďte si doma ocet na úklid. Ocet nezatracuji ale RINGO už nikdy nekoupím, škoda peněz.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice