Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Osm zákonů dobré spíže aneb jak správně skladovat potraviny

27. 11. 2009 | Domácnost

Obchody s potravinami plánují před Vánoci velké snížení cen. Pro řadu z nás to může být impulzem k nákupu některých potravin do zásoby. Plánujeme-li uchovat potraviny delší dobu, je důležité dodržet zásady správného skladování, aby potraviny nedošly úhony. I sebevýhodnější nákup se totiž změní ve vyhozené peníze, pokud se potraviny vinou nesprávného uskladnění zkazí a my jsme nuceni je vyhodit.


Již při nákupu je dobré všímat si informací uvedených na obalu, zejména údaje o minimální trvanlivosti a doporučeném datu spotřeby. Důležitý je také neporušený obal a způsob, jakým potraviny uchovává obchod, kde nakupujete,“ radí Martin Noha

dozy-na-potravinyKdyž donesete nákup domů, potraviny co nejdříve roztřiďte a uložte na správná místa. Některé skladovací tipy najdete také na obalu. Víte, jak správně uložit třeba mouku, koření nebo kávu? Nápovědu přináší naše tipy.


Koření

Šafrán, aby to mělo barvu, papriku, aby to mělo říz… Koření nesmí chybět v žádné kuchyni. Když donesete domů koření v sáčku, přemístěte je do kořenek, aby nevyčichlo. „Nejvhodnější jsou skleněné nádobky se zabroušenou zátkou nebo klasické kořenky s dobře těsnícím uzávěrem. Nádoby s kořením pak skladujte v suché, dobře větrané místnosti,“ radí Martin Noha.


Káva

Správné skladování je v tomto případě velmi důležité, aby si káva udržela své typické aroma a chuť. Měla by být uložena ve skleněné či porcelánové nádobě bez přístupu vzduchu a odděleně od ostatních potravin, protože snadno přejímá jejich pachy. Nádobu s kávou pak přechováváme v chladné suché místnosti, nejlépe bez přístupu světla.

Někteří znalci také doporučují skladovat kávu v chladničce. A samozřejmě kupovat celá zrnka kávy, které si namelete až doma – mletá káva ztrácí aroma bleskovým tempem i při pečlivém uskladnění.


Ořechy a mandle

dozyOřechy by neměly v našem jídelníčku chybět, obsahují totiž řadu nenasycených tuků, vlákniny a antioxidantů a jejich pravidelná konzumace snižuje riziko srdečních chorob. Prospívá jim skladování na tmavém a suchém místě, protože olej obsažený v jádrech snadno oxiduje a může žluknout. Je vhodné schovat je do uzavřených nádob, aby je nenapadli moli nebo jiní škůdci.


Mouka

První zásadou je nakupovat jen tolik mouky, kolik jste schopni spotřebovat do půl roku. To je totiž maximální doba, po kterou se doporučuje mouku doma skladovat. Po půl roce může dojít ke změně chuti mouky a zvyšuje se riziko napadení moučnými červy.

Existuje však řada tipů, jak před škůdci zásoby uchránit. Stačí mouku po přinesení z obchodu na pár hodin nechat v mrazničce a nízká teplota zlikviduje všechny případné zárodky a vajíčka. „Mouku pak přesypte do nádoby s těsným uzávěrem a jako další ochranu proti moučným červům přidejte pár listů bobkového listu, který je zaručeně odpudí,“ radí Martin Noha


Mák

Mák je oblíbenou přísadou české kuchyně a buchty či koláče si bez něj dovedeme jen stěží představit. Skladujeme jej nejlépe v plátěném pytlíku v suché vzdušné místnosti. Před uskladněním musí být dobře vysušený. Pokud mák nezkonzumujeme do roka, je lepší jej vyhodit, protože má tendenci hořknout.


Cukr

dozy-na-testovinyCukr je vhodné uložit do plastové, skleněné či kovové dózy s pevným uzávěrem a uchovávat na chladném, suchém a tmavém místě, kam nemají přístup hlodavci. V moučkovém cukru můžeme mít uložené vanilkové lusky, které díky tomuto způsobu uložení zůstanou dlouho čerstvé a voňavé a cukr příjemně provoní vanilkovým aroma.


Sůl

Sůl skladujte opět na suchém a chladném místě, mimo zdroje tepla a světla, ve vhodné uzavíratelné nádobě. Nádobu otevírejte jen v případě potřeby a nenechávejte ji otevřenou dlouho, jinak sůl načichne ostatním kořením, které skladujete poblíž.


Těstoviny

Nevařené suché těstoviny můžete skladovat na chladném suchém místě asi jeden rok. Řiďte se pravidlem „první dovnitř, první ven“ a spotřebovávejte vždy těstoviny, které máte ve spíži nejdéle. Vhodnou nádobou k uchovávání těstovin jsou plechové dózy s dobře těsnícím víkem.


Zdroj: Brabantia.com


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nedozvěděla jsem se nic nového,všechno už znám-teda,z těhle radSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
výborné nápady
Obrázek uživatelky
profil
proti moučným molům je nejlepší bobkový list - pár lístků do špajzu a jsou pryč Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezké a praktické radySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji, dověděla jsem se nové informace, hlavně začnu dávat mouku do mrazáku, protože mám občas problém s moučnými moli a tak si to pojistím.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles