Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Patří olej z pánvičky do kanalizace?

17. 02. 2014 | Domácnost
Dnes se stále více domácností snaží chovat ekologicky. Šetří vodou a energiemi, třídí odpad a podobně. Stále ovšem platí, že velké chyby se dají nadělat i ve zdánlivých maličkostech. Kam například vylíváte olej po smažení řízků?

Zatímco majitelé fritovacích hrnců použitý olej většinou slévají do nádob a následně odnášejí do popelnice nebo do sběrného dvora, zastánci pánví si většinou s tou trochou oleje na dně nádobí hlavu příliš nelámou. Jak by mohlo těch pár kapek kanalizaci nějak vadit?

Je nutné podotknout, že zbytky použitého oleje škodí v první řadě odpadním trubkám vašeho dřezu. Olejová mastnota se totiž velmi ráda usazuje na stěnách trubek, nabaluje na sebe další nečistoty a tím zhoršuje odtok odpadní vody. Dále v kanalizaci se pak olej částečně rozkládá na mastné kyseliny, které přispívají ke korozi trubek. S olejem mají nakonec problém i samotné čističky, které se díky němu rychleji zanášejí.

Patří olej z pánvičky do kanalizace?Jak se použitého oleje zbavit?


Jednoduše. Zbytky oleje stačí slévat do vhodné uzavíratelné nádoby, kterou potom přijmou ve kterémkoli sběrném dvoře. Další variantou je odnést použitý olej na benzínovou pumpu  a nalít ho do nádoby určené ke sběru použitého motorového oleje. V nouzové situaci lze také uzavřenou nádobu s olejem vyhodit jednoduše do netříděného odpadu. Není to sice úplně nejekologičtější, ale je to pořád lepší, než vylít olej do kanalizace.

Majitelé malých zahrádek s kompostem můžou zbytky oleje vylít jednoduše sem. Neplatí to ale pro klasické uzavřené kompostéry a také pro velké množství oleje z fritovacího hrnce. Ten je lepší zlikvidovat některým z výše popsaných způsobů.

Nevěřte také, že stačí použitý olej rozmíchat s větším množstvím prostředku na nádobí a vylít do WC. Přítomnost čistidla rozložitelnost oleje a jeho následné odstranění z vody ještě zhoršuje. Pozor si dejte také na použití plastové láhve od oleje. Ty můžete do žlutého kontejneru na plasty hodit až po jejich důkladném vypláchnutí horkou vodou. V opačném případě patří do směsného odpadu. Protože už přítomnost tří lahví od oleje v jednom kontejneru můžu narušit recyklovací proces plastů v celé várce.

Notburga
Chytrážena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Často nosím použitý olej do sběrného místa či na benzínovou pumpu,kde mi výměnou dají nový.
Obrázek uživatelky
profil
Další možnost je vyhodit láhev od oleje do směsného odpadu. Vzhledem k tomu, jak dlouhý je rozpad plastů, jsem pro vymývání. Saponátu je třeba pár kapek (stačí i mýdlo) a trochu vody. Vodu přilévám k sebranému oleji a nikdy to nevadilo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek je velmi poučný, nevím, zda to někteří lidé vědí. Možná by to stálo za osvětu. Ale vymývat láhev od oleje? Kam tedy s tou směsí vody a zbytku mastnoty?
Navíc plýtvat vodou, které bude jednou nedostatek, je holý nesmysl.
Obrázek uživatelky
profil
Nic novéhoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky za zajímavé a poučné čtení
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles