Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plný žaludek až na prvním místě

28. 03. 2015 | Domácnost
Vybavujete nový byt, chatu nebo jste se jednoduše rozhodli, že je ten správný čas obměnit kuchyň pamatující ještě minulý režim, za něco novějšího a modernějšího? Základem kuchyně je v každém případě varná deska. V dnešní době si můžete vybrat z několika různých typů, přinášíme vám proto několik cenných rad, které vám pomohou vybrat ideální typ přesně pro vaše potřeby.

Vybírat můžete v podstatě ze třech základních druhů varných desek: klasické plynové, indukční a sklokeramické. V minulosti často oblíbeným klasickým elektrickým sporákům s litinovými plotýnkami již téměř odzvonilo z důvodu vysoké energetické náročnosti. Nižší pořizovací cena této varné desky se vám tedy rozhodně nevyplatí.

Plyn je osvědčená klasika

Plynová varná deska má největší výhodu v tom, že po jejím vypnutí nenastává téměř žádný únik energie a ve srovnání s elektrickými deskami se můžete těšit i z úspornějšího provozu. Při vaření na plynu velmi snadno dosáhnete požadované teploty a snadno ji regulujete. Další velkou výhodou je, že k vaření na plynu nepotřebujete nádobí vyrobené ze speciálních materiálů. Pokud však použijete nekvalitní hrnce či pánve, může se stát, že se jejich povrch působením plynu zohýbá. Když byste se následně rozhodli pro přechod k elektrickému sporáku, budete mít problém s velkými úniky energie mezi netěsnícím nádobím a varnou deskou.

Plný žaludek až na prvním místěJste-li milovníky asijských pokrmů, zcela jistě oceníte moderní plynové desky, které jsou vybaveny i turbo či WOK hořákem, na němž si díky většímu výkonu jednoduše připravíte zprudka smažená jídla. Všechny lepší plynové varné desky jsou navíc vybaveny tepelnou pojistkou, která zabrání případnému úniku plynu, stejně jako integrovaným zapalováním, takže už nikdy nebudete muset hledat sirky.

Nevýhodou je poměrně složité čištění, na trhu však seženete i plynové varné desky se sklokeramickým povrchem, který vám údržbu usnadní.


Sklokeramika - moderní a pohodlná na obsluhu

Sklokeramické varné desky patří v českých domácnostech mezi nejrozšířenější. Uživatele potěší hlavně jednoduchou obsluhou, mnoho varných desek je totiž vybaveno dotykovým ovládáním, a zejména jednoduchým způsobem čištění díky svému hladkému povrchu.
Sklokeramické varné desky mají také velmi nízkou spotřebu energie. Použitý materiál totiž umožňuje teplu z ohřevných spirál proudit rovnou k varným nádobám a nešíří jej zbytečně do stran. Díky tomu se energetická účinnost tohoto typu varných desek pohybuje kolem 80 %.

Praktickou funkcí je možnost spojit si u některých sklokeramických desek varné zóny dohromady a vytvořit tak společnou velkou varnou plochu. Většina těchto desek má také bezpečnostní kontrolky zbytkového tepla, což ocení zejména ti, kteří mají malé děti.

Indukce – bezpečná a účinná

Indukce poskytuje nejmodernější systém ohřevu. Varné desky tohoto typu ohřívají pouze nádobí, do okolí tak neuniká vůbec žádná zbytečná energie. Po odejmutí nádoby z plotny se navíc deska automaticky vypne. To s sebou nese nejvyšší stupeň bezpečnosti a naopak nízkou spotřebu energie. Možnou nevýhodou však je, že si musíte na vaření pořídit speciální nádobí z magnetických materiálů jako je například nerez, litina či smalt.

Indukční vaření totiž využívá princip elektromagnetického pole, které reaguje na magneticky vodivé dno varné nádoby. Díky tomu se varné nádoby samy zahřívají a teprve o ně se následně zahřívá varná deska. Proto vám s takovou deskou nehrozí ani popálení prstů, ani připečené kousky jídla. Indukce navíc při svém provozu využívá téměř veškerou energii bez větších ztrát, využití energie se pohybuje kolem hodnoty 90 %.

Zdroj, foto: Philco


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý a přínosný článek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles