Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potraviny ve vakuu

28. 03. 2009 | Domácnost

Jistě znáte ten šok, když po návratu z víkendu na chalupě otevřete ledničku a vyvalí se na vás odporný zápach něčeho, co ještě před několika dny tak příjemně laskalo vaše chuťové buňky. Vina je většinou na straně špatného uskladnění dobrot ve vaší lednici.

Zkáza jídla ve vaší chladničce je způsobena chemickými reakcemi za přístupu vzduchu a s ním spojené vlhkosti, nežádoucích enzymů a vzniku mikroorganismů, které potraviny rozkládádají a způsobují jejich kažení a následný zápach. Tomuto postupu, který většinou končí cestou do odpadkového koše, je třeba předejít. Dobré uskladnění potravin v ledničce je základem k prodloužení trvanlivosti. Existují praktické pomůcky, které se vám při tom budou hodit.



Potravinové fólie někdy použije jistě každý, kdo alespoň občas zavítá do kuchyně, ale je důležité, aby svůj účel splňovaly na 100%. Proto pro dlouhodobější uskladnění potravin v ledničce doporučujeme pořídit si svářečku na fólie. Zařízení tohoto typu, zejména pak přístroje vyšších tříd, nejsou sice z nejlevnějších, ale když zvážíme cenu tohoto spotřebiče v poměru k ceně zkažených potravin z důvodu nedůsledného uskladňování, většinou potencionálního kupce přesvědčí. Vakuově zabalené výrobky zabraňují přístupu vzduchu a jsou dokonale konzervovány a ochraňovány před kažením. Svářečky a vakuové baličky většinou pracují s extrémně odolnými drážkovanými fóliemi, které se nezřídka používají na profesionální úrovni ve špičkových restauracích. Jsou vyrobeny z materiálu, který má oproti běžným sáčkům mnohem větší hustotu. Jedná se naprosto o přirozený způsob uchovávání potravin, kterým docílíte toho, že jakákoliv surovina neztratí chuť ani vitamíny a je i po delší době znovu použitelná pro další spotřebu.

Drážkování na fólii přispívá k vytvoření vzduchotěsného prostředí a i fólie samotná má tím pádem mnohem větší životnost a účinnost než standardní potravinové sáčky. Výhodou materiálu, z něhož jsou sáčky vyrobeny, je i to, že jsou naprosto odolné proti vysokým teplotám, tudíž se v nich dá jídlo bez problémů několikrát po sobě ohřát v mikrovlnné troubě či v horké vodě. Podle slov výrobce jsou speciální drážkované fólie až pětkrát účinnější než ty, které jsou běžně k dostání u kteréhokoliv obchodníka (potraviny uchovávané v mrazničce vydrží klidně několik roků v lednici je to otázka dlouhých měsíců). Navíc jsou vhodné k vakuování suchých i tekutých potravin, to znamená, že ani různé polévky nebo mléčné výrobky, které se velice rády kazí, pro vás nebudou již zdaleka takovým postrachem jako dřív, když jste používali běžné mikrotenové sáčky nebo méně kvalitní potravinové fólie a obaly.

Samotná elektrická balička se vyznačuje výbornou životností a zejména praktickou multifunkčností. Zaručuje dokonalé uskladnění potravin bez použití jakýchkoliv chemických či jiných prostředků. I ty nejzákladnější verze, jejichž cenová hladina zpravidla nepřesahuje sedm set korun, sáčky svářejí a oddělují v rámci jediné funkce. Svářečky vyšších tříd vynikají mimo základních funkcí několika rychlostmi odsávání vzduchu z nádob, čímž vytvoří pro vaše potraviny v obalu, do kterého je zataví, naprosto vzduchoprázdné prostředí. Celá sada obsahuje nádobu, která je přímo určena k dlouhodobému skladování v podstatě jakékoliv potraviny, dále pak sáčky, které lze použít opakovaně. Nádoby s odsáváním, sáčky a koneckonců i fólie o rozměrech 280x3000 mm se dají dokoupit zvlášť. Jednou z mála nevýhod přístroje je jeho vyšší hmotnost, která u spotřebičů vyšších tříd činí až 4 kilogramy. Rozměry svářečky nejsou přitom nijak veliké, proto je velice skladná a nezabere vám v kuchyni tolik místa.

Při výběru vakuové svářečky zvažte především intenzitu uchovávání potravin. Do běžné domácnosti stačí jednodušší přístroj. Vlastníte-li restaurační zařízení, balení potravin provozujete výdělečně nebo z jiného důvodu častěji, s klidem bychom vám doporučili zainvestovat do výkonnější baličky. Cena přístrojů na českém trhu se nejčastěji pohybuje od 500 do 15.000 korun. Fólie a sáčky se dají poměrně snadno sehnat. Zejména se sáčky, které nejsou zdaleka na jedno použití, není při shánění sebemenší problém. Skladování potravin ve vzduchoprázdnu zabrání zbytečnému plýtvání jídlem a za použití kvalitního balícího materiálu se nebudete muset bát nechat jídlo v lednici delší dobu, aniž by se z něj stal zapáchající odpad, který vám zbytečně přidělá práci, která při tom může být tak jednoduchá.

Zdroj: Spotrebice.cz

Lydias
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nemám dobrou zkušenost ani s vakuovacíma nádobama...svářečka je asi lepší.....no a jinak mrazák-zamrazit se dá skoro vše
Obrázek uživatelky
profil
taky nakupuji jen tak,ať toho moc nezůstává Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
na dlhodobo stojace potraviny mame super pivnicu a ostatné kupujem radšej primerane
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles