Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Průtokové ohřívače - vše, co potřebujete vědět

17. 06. 2018 | Domácnost
Průtokový ohřívač vody je spotřebič, který, jak už sám název napovídá, ohřívá protékající vodu, tudíž nepotřebuje k ohřívání zásobník jako bojler či kotel. Ohřívačů je mnoho druhů. Dva nejzákladnější jsou elektrický ohřívač vody a plynový ohřívač vody.

Zejména plynové ohřívače ale vešly ve známost pod názvem „karma“. Tento název vznikl podle názvu firmy, která tato zařízení vyráběla (českobrodská Karma, která dostala jméno podle svého zakladatele  Karla Macháčka). V současné době u nás plynové ohřívače vyrábí firma Mora. Voda v průtokových ohřívačích se ohřívá elektrickým proudem čí hořícím plynem většinou na teplotu kolem 70°C. V tomto článku bychom vám chtěli poradit s výběrem průtokového ohřívače plynového i elektrického.

Začneme u elektrické energie. Elektrických ohřívačů je mnoho druhů. Rozdělují se do kategorií podle rozměrů a podle výkonu. Moderní ohřívače nabízejí funkci digitálního udržování teploty termostatem, což zabraňuje v jistém smyslu také velké spotřebě vody, která odteče, než se zahřeje na tu správnou teplotu. Přičemž montáž spotřebiče nezabere delší dobu než pouhých pár minut. Co se týče bezpečnosti, ta je pochopitelně u předních výrobců na špičkové úrovni. Jsou vybaveny ochranným systémem proti tryskající vodě.

Tepelný výkon u těch nejvýkonnějších dosahuje až 25 kW. U většiny spotřebičů se pohybuje někde kolem 12-19 kW. Tento výkon je většinou rozdělen do 4 stupňů, 2 jsou hydraulicky spínané a 2 jsou ručně nastavitelné. Spínání výkonnostních stupňů (automatické) probíhá v závislosti na množství vody, které ohřívačem v danou dobu protéká. Manuálním voličem výkonů je možno zablokovat plný ohřívací výkon spotřebiče. Větší a výkonnější ohřívače jsou určeny pro zásobení více odběrových míst, což platí pro ohřívač elektrický i plynový.

Topný systém je u elektrických ohřívačů je uložen nejčastěji v tlakuvzdorné kovové, obvykle měděné nádrži. Některé typy elektrických ohřívačů se nedoporučují používat v domácnostech s extrémně tvrdou vodou. Co se týče výběru spotřebiče, záleží na množství odběrových míst. Pro velký byt či dům s více koupelnami se vyplatí zainvestovat do výkonnějšího ohřívače, jehož cena je 13 tisíc a víc. Menší a méně výkonné elektrické ohřívače jsou vhodné pro jedno či dvě odběrová místa. Tyto jsou cenově dostupnější, leč na úkor výkonu.

Plynové průtokové ohřívače vody (karmy) byly dříve pro mnohé lidi strašákem kvůli zplodinám, které vznikaly při hoření plynu. Ty v minulosti byly jednou z nejčastějších příčin úmrtí osob při nehodě v domácnosti. Věčný plamínek, který uvnitř spotřebiče plápolal, rád zhasínal a uživatel ho musel donekonečna znovu zapalovat.

V současné době jsou průtokové ohřívače vody na plyn bezpečnými spotřebiči. Dnes jsou spaliny přístrojem automaticky hlídány a pravděpodobnost, že dojde k jejich úniku do místnosti a dojde k ohrožení zdraví obyvatel bytu, je velmi malá. Odtah spalin je veden přímo do komína. A kdyby se přece jen spaliny nahromadily a hrozil jejich únik do místnosti, přístroj se automaticky vypne. Průtok teplé vody činí okolo 10 litrů za minutu, což odpovídá více odběrovým místům, což poukazuje na rozvod do koupelnu a kuchyň (kuchyňský dřez, umyvadlová baterie, vana, sprcha). Plynové ohřívače nepotřebují připojení na elektrickou síť (230V) pro zajištění provozu.

Plynová karma má výměník z měděného plechu (bez sebemenšího obsahu olova). Vodní armatura se vyrábí z plastu, který je samozřejmě odolný proti vodnímu kameni. Teplota dodávané vody je pochopitelně konstantní. Opět hovoříme o nějakých sedmdesáti stupních. Zapalování věčného plamínku je automatické, což nám ulehčuje práci, protože u spotřebiče, který piezoelektrické zapalování nemá, věčný plamínek, jak již bylo řečeno, rád zhasíná. Ohřívač je nastaven pro použití zemního plynu.

Zdroj: Spotřebiče

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !