Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Splňují výrobky to, co inzerují v reklamách?

24. 07. 2009 | Domácnost
Vypadá to jednoduše: Když se stane nějaká „nehoda“ a na tričku nebo košili se objeví skvrna, sáhneme po přípravku na odstraňování skvrn, nastříkáme na látku a dáme do pračky. A prádlo je díky kouzelné „oxi energii“ dokonale čisté. Tak jednoduché to ale není.

Slovíčko „oxi“ znamená pouze to, že čistící prostředek během aplikace uvolňuje díky vlhkosti a teplu „aktivní“ částečky kyslíku, které pomocí oxidace chemicky bělí barevné skvrny. Bělení spočívá ve změně lomu světla na látce. Stejným způsobem bělily prádlo i naše prababičky, jen ho místo použití chemie rozložily na slunci a polévaly vodou. Tato metoda není tedy ani nová ani ji nelze považovat za odstraňování skvrn.

Prací prostředky jsou bělícími látkami na bázi aktivního kyslíku vybaveny už dlouho. Díky bělidlu může ovšem zmizet jen barva. Ale skvrny se skládají nejčastěji nejen z barev, ale dodatečně také z bílkovin, tuku, oleje, pigmentů, škrobů a zahušťovadel.

Splňují výrobky to, co inzerují v reklamách?K odstranění takových smíšených skvrn jsou důležité především enzymy. Proteáza proti bílkovinám, lipáza proti tuku, amyláza na škrob a částečně manóza proti zahušťovadlům. Jako přídavné látky jsou důležité tenzidy. Tvoří základní složky obvyklých pracích prostředků a starají se o to, že se tuk a zbytky nečistot rozpustí ve vodě. Bělící prostředky, enzymy a tenzidy nejsou ale ve všech univerzálních odstraňovačích skvrn obsaženy stejnou měrou.

Univerzální odstraňovač skvrn je k dostání jako prášek, sůl, sprej nebo gel. Prášky a soli jsou většinou přidávány k pracím prostředkům. Zpravidla obsahují bělící látky na bázi kyslíku, tenzidy a enzimy.

Pomocí sprejů se dá prádlo ošetřit před praním, gely se používají stejným způsobem nebo jako přídavek do praní. Spreje a gely neobsahují zpravidla žádné bělící látky, často chybí také vhodné enzymy. Ale těžko odstranitelné skvrny (např. od kari omáčky) nebo skvrny na bázi bílkovin (např. krev) bez enzymů jen tak nezmizí. Dobrý výsledek není zaručen ani když prostředek obsahuje všechny účinné látky. Směs enzymů, bělidel a tenzidů musí být totiž vhodně sladěné, aby byly účinné.

Testováno 27 přípravků


Rakouský časopis Konzument informoval v květnovém čísle o výsledcích partnerského německého časopisu pro spotřebitele, který testoval 27 univerzálních odstraňovačů skvrn.

Výsledek: Jenom jediný čistič dostal známku „dobrý“. V Rakousku ani Česku není ovšem k dostání. „Dobrý“ znamenalo v tomto případě „skoro tak dobrý jako prací prášek“. V testu byly skvrny pro srovnání vyprány na 40 stupňů pracím práškem. A tímto způsobem se vesměs odstranily lépe než při použití univerzálního čističe.

Když nějaký flek „ozdobí“ oblečení, je potřeba hlavně rychle jednat. Když je Splňují výrobky to, co inzerují v reklamách?skvrna čerstvá, stačí k odstranění většinou studená voda a mýdlo. Pozor ale na skvrny od vína a krve, na ně by se mýdlo nemělo vůbec dostat, stačí jen studená voda. Suchých skvrn způsobených barvou se můžeme zbavit mnutím látky. U řídce tkaných textilií je výhodné, že se dají posunovat vlákna. V obou případech ale zůstávají ošklivá místa. V žádném případě se nesmí skvrny způsobené bílkovinami odstraňovat teplou vodou. Při teplotách vyšších než 40 stupňů se totiž bílkoviny sráží a tím fixují v látce. Potom už skvrnu neodstraníme.

Také motorový olej, saze a skvrny od země se často dobře odstraní jen studenou vodou a mýdlem. Problematický je použitý motorový olej, protože obsahuje pigmenty a zbytky kovů. Takto znečištěné textilie je nejlepší dát do čistírny. Skvrny na citlivých textiliích mohou být ve slunečné polovině roku vybělené na slunci: Položte kus oblečení na jednu až dvě hodiny na slunce a pokropte skvrnu mezitím několikrát vodou. Tento způsob může občas přinést příjemné překvapení.

Neústupné skvrny je dobré nejdřív předeprat. Nakonec kus oděvu vyperte při maximální teplotě podle informací na cedulce. Pozor: Prací prášky jsou zamýšlené hlavně na bílé prádlo a proto silně bělí. Silná bělidla sice dobře odstraní barevné skvrny, mohou ale poškodit vlastní barvu. Jak je vidět, žádný univerzální a jednoduchý návod ani prostředek neexistuje.

Odstraňování skvrn zůstává i v dnešní době plné „zázračných přípravků“ malým domácím dobrodružstvím.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já už se několikrát napálila,a vyhodila akorát peníze oknem za různé odstrnovačeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tie škvrny odstranované v reklamách dám dole bez námahy, ale čo na škvrny od krvi, alebo tmavého ovocia
Obrázek uživatelky
profil
na skvrny moc věcí nepomáhá a ty reklamy všechno vyčistí,pak si to koupíme my a nic hlavně že to zaplatíme
Obrázek uživatelky
profil
protože:
a) ...každý dobrý výrobek nepotřebuje reklamu
b) ...za ksždou reklamu platí spotřebitel
c) ...za každou reklamu typu
...je to nej a super...

cítím jen slova - a ty to zaplať
Obrázek uživatelky
profil
nevěřím a věřit nebudu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles