Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úklid podle oka stačí

17. 10. 2009 | Domácnost

Přehnat se dá všechno – i úklid. Uklízíme příliš často, zbytečně silnými prostředky a způsobem, který zatěžuje životní prostředí. Přitom stačí vědět, že to, co čistě vypadá, je většinou také hygienicky nezávadné.

Není třeba věnovat úklidu spoustu času, abychom udrželi všechno v dokonalém pořádku. Místo neustálého pátrání po neviditelných bakteriích stačí uklízet očima. Tak ušetříme vlastní nervy ale i peněženku a snížíme tak množství odpadních vod.


Jak používat silné čistící prostředky?

Na běžné znečištění stačí šetrné víceúčelové prostředky, tekutý prášek a přípravek na mytí nádobí. Pouze při silném znečištění, na silné vrstvy vodního kamene nebo skvrny od rzi jsou vhodnější a efektivnější agresivní prostředky. Ale pozor: Měly by se používat jen cíleně a úsporně. Mnoho těchto čističů rozežírá povrchové plochy. Prostředky obsahující kyseliny mohou poškodit např. mramor, spáry, obkladačky, smaltované plochy, měď, textilie, dřevo a lakované povrchy. Také umělé hmoty mohou trpět. Měli bychom se vzdát antibakteriálních a desinfekčních prostředků, které jsou zbytečně agresivní. Z hlediska hygieny je totiž mnohem důležitější časté a pravidelné mytí rukou.


Co proti vodnímu kameni?

Nejlepší jsou přípravky obsahující kyseliny – čistič vany, ocet nebo prostředek s citronem. Utěrák napuštěný takovým prostředkem dokáže rozpustit i tenčí vrstvy vodního kamene. Proti silnějším pomohou naopak speciální prostředky působící na bázi kyseliny. Nejlepší je ale, když vodní kámen nenecháme vůbec vzniknout. Spolehlivě tomu zabrání pravidelné osušení sprchy, vany nebo armatury ihned po použití, například utěrkami z mikrovlákna.


Jak prostředek úsporně dávkovat?

Tekuté přípravky se obvykle ředí vodou. Je třeba držet se návodu a využívat dávkovač, vyřazenou odměrku nebo nádobu s předem označenou mírou. Raději silněji ředit a vícekrát otřít nečistotu než zbytečně plýtvat chemií. Na odolnou špínu potom použít koncentrovaný prostředek, ovšem cíleně a úsporně.


Zametat nebo vysávat?

Špínu a prach vymést je šetrnější k životnímu prostředí, protože využíváme jen vlastní síly. Kromě toho skončí nečistoty v odpadu a ne v drahém sáčku do vysavače. Na druhou stranu se při zametání rozvíří spousta prachu, který se potom usazuje na dalších plochách. Efektivnější je proto vysávání, nejlépe šetrným přístrojem s kvalitním zadržovacím a filtračním systémem.


Jak často prát utěráky?

Někteří hygienici doporučují jednou týdně, jiní radí po každém použití. Nejpozději však když zapáchají. A to na 60 stupňů. Mycí houby nepatří do pračky, ale do dřezu. Důležité je všechno dobře vysušit.


Zdroj: SOS

 

Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ved nemožeme byť otrokmi svojich domov
Obrázek uživatelky
profil
tak normál - žádné přehánění ...
Obrázek uživatelky
profil
Nemám doma žádný nepořádek, ale žádný otrok domácnosti nejsem, protože na to ani nemám čas, takže jsem asi špatná hospodyně, ale okna každý den nemyji a utírat prach denně taky nemusím, to nechám těm, které nemají, co na práci ani žádné záliby.
Obrázek uživatelky
profil
Tak já uklízím podle potřeby, nepřeháním to, ani žádný bordel nemám.
Obrázek uživatelky
profil
Zní to pěkně ale ze třemi dětmi je to docela nemožné někdy se musí vysávat idvakrát za denSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles