Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začínáme malovat na textil

10. 06. 2008 | Domácnost
Připravili jsme pro Vás seriál na pokračování o malování na textil, šablonách, motivech, savování atd.
V první části se dozvíte, co všechno k malování na textil budete potřebovat.


V druhé části pokračujeme:
Malování obrázků ze šablony kopírováním s transferovou tužkou


Pokud jste ještě nikdy na textil nemalovali, vězte, že budete potřebovat následující:


1) Textil, na který budete malovat

Pro začátek postačí jakýkoliv textil, starší tričko, nebo třeba kus hadru :-). Textil by měl být bavlněný, max. se doporučuje 5% příměs elastanu nebo bavlny.
Svou roli, zejména při technice savování, hraje gramáž použitého textilu.

malování na textilJak je to tedy s tou gramáži?
Gramáž by se dala laicky vysvětlit tak, že čím je vyšší gramáž, tím je úplet ze kterého je tričko vyrobené silnější a také teplejší. Gramáž se moc často neuvádí, takže když nakupujete např. na internetu je velmi těžké odhadnout co přesně Vám dojde domů.

Dají se sehnat velmi laciná trička. Ty mohou dosáhnout nízké ceny použitím materiálu s nízkou gramáží. Tato trička jsou bezvadná, když máte malé děti a potřebujete je často převlékat a počítáte s tím, že tričko nebude vypadat moc super moc dlouho. Jsou bezvadná zejména v létě, protože se v nich rozhodně nikdo nebude potit. Nízká gramáž sebou nese také tvarovou nestálost, takže je velmi pravděpodobné, že se budou „točit švy“ a po několika vypráních budou švy všude jen ne v bocích :-)

Na druhou stranu velmi vysoká gramáž bude pravděpodobně také hřejivá. Ale toho bych se nebála, protože si výrobci dají veliký pozor na to aby použili příliš vysokou gramáž. Např. gramáž 320 g/m2 se používá už spíš na mikiny. Na trika je optimální 160-220g/m2.

Na druhou stranu pokud se o své první výtvory teprve začínáte pokoušet je možná lepší začít s levnějšími triky. Zejména u dětských triček nic nezkazíte ani gramáží nad 140 g/m2.


2) Barvy na textil

malování na textilS malováním máme bohaté zkušenosti a poté co jsme vyzkoušeli různé barvy na textil (Barvička, Nerchau, Pébéo). Nejlépe se nám zatím pracovalo s francouzskými barvami Pébéo. Musí se sice zažehlovat, ale je s nimi krásná práce, mají konzistenci, kterou nemusíte upravovat, nijak ředit, na textilu se neroztékají (pokud je před malováním řádně protřepete) a textil v místě aplikace si ponechává měkkost i po praní.



3) Štětce a hroty

malování na textilJste-li naprostý začátečník, doporučujeme pro malování kontury zakoupit spíše lahvičky a kovové hroty o síle 0,5 mm, které Vám práci výrazně usnadní. Tento hrot  je dostatečně slabounký, ale ne zas moc. Je třeba si uvědomit, že čím slabší hrot, tím víc bude vidět každé nechtěné zaklepání ruky při malování.

Pro malování barevných ploch obrázků budete potřebovat jeden silnější štětec (např. č. 10) na větší plochy a jeden slabší na detaily (např. č. 4, nebo 5) .


4) Transferová tužka

malování na textilVýborný pomocník pro malování obrázků k přenosu motivu na textil, který Vám umožní přenést obrázek z vybrané šablony jako přes kopírák.
Podrobný návod na práci s transferovou tužkou Vám přineseme již příští týden.


5) Navíc

Budete-li malovat barvami Pébéo, nebo jinými zažehlovacími barvami, připravte si ještě žehličku a pečící papír k zafixování barev.
 

V dalších částech pokračujeme:
Malování obrázků ze šablony kopírováním s transferovou tužkou
Postup pro malování obrázku na textil přes šablony


Zdroj: Davona

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj všem, já na trička taky maluju a nejvíc jsem spokojená s barvami od českého výrobce Artemiss.Jsou krycí a dobře se s nimi pracuje.navíc peru trčika klidně i na 60C a barva stále drží.kdežto třeba u pebeo mě brava rychle bledla.Malovala jsem si i boty a taky výsledek dopadl velice dobře.dají se shnat už i přes eshop www.barvybarvicky.czSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hurá do toho, my už podle návodu malovali se synem auto a syn je moc spokojený a všem to ukazuje. Tričko seženeš v každém eshopu s oděvy, jen když jich koupíš málo, zaplatíš poštovné, pak je lepší klasický obchod nebo supermarket. Držíme palce, určitě to taky zvládnete. Petra
Obrázek uživatelky
profil
Barvy Nerchau skutečně nejsou špatné a jsou i levnější než Pébéo, ale Pébéo jsou daleko více krycí. Takže zejména pokud bát tmavší tričko, rozhodně doporučuji Pébéo, aby byl obrázek dobře vidět.
Obrázek uživatelky
profil
no a treba na tabor kde by barvicky na textil vysli draho..nebo do skoly..muzou byt u tempery taky to jde
Obrázek uživatelky
profil
S barvičkami Nerchau mám dobré zkušenosti.Pro méně zručné doporučuji obtisknout si přes kopírák obrázek oblíben dítětem:Mašinka Tomáš, auta Blesk, Barbie. Vše se dá vytisknout z internetu a nemusí to stát originál peněz. Hezké chvilky za to stojí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles