Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zimní spánek pro váš gril

8. 10. 2015 | Domácnost
Grilovací sezóna se pomalu chýlí kekonci. Než gril odložíte, je třeba ho zazimovat, mimo jiné vyčistit veškeré nečistoty a mastnoty, které na něm ulpěly během sezóny. Proč se do toho pouštět a hlavně jak? Přinášíme návod krok za krokem.

Je zazimování nutné?

Napadá-li vás otázka, proč vlastně gril zazimovávat, odpověď je jednoduchá – kromě toho, že budete mít gril už dopředu připravený na další sezónu, zvýšíte zazimováním jeho životnost. Nejhorší, co můžete udělat, je nechat znečištěný gril stát přes zimu bez povšimnutí na zahradě či terase. Opětovné střídání mrazu a tání totiž postupně poškozuje jeho kovové části. První možností, jak gril ochránit před nepřízní počasí, je zakrýt ho ochranným obalem, který seženete v každém hobbymarketu nebo na internetu. Ideální je však zamezit jeho kontaktu se sněhem či deštěm úplně,tedy ukrýt ho na místo, kde v zimě nemrzne a není příliš vlhko, např. v garáži.

Zimní spánek pro váš grilNejprve gril důkladně omyjte a nechte uschnout

Sami si jistě dovedete představit, jak nemilé je nalézt při první jarní grilovačce na roštu zkažené a zaschlé zbytky jídla. Po sezóně je zkrátka nutné gril důkladně očistit, nikoliv pouze vypálit. Důsledným posezonním úklidem docílíte snadnějšího průběžného čištění, ale i chutnějších a zdravějších pokrmů bez příměsi starých přepálených tuků a sazí. Dobré jídlo se vám nikdy nepovede, pokud ho budete grilovat na mastném a napečeném roštu, ztuhlý tuk totiž velkou měrou ovlivňuje chuť.A kouř, který vzniká v důsledku jeho odkapávání, může být dokonce karcinogenní.

Rošt

Rošty je třeba udržovat v čistotě průběžně. Odstranit nahromaděný nános připečených nečistot po celé sezóně vás může pěkně potrápit. Osvědčený způsob jak se jich zbavit je použití speciální sady pro údržbu grilů, která obsahuje kartáč, škrabku a houbičku na jedné násadě. Nejprve nahrubo škrabkou očistěte obě strany roštu a poté je dočistěte kartáčkem. Nakonec mřížku omyjte houbičkou a vlažnou vodou.

Před zimou bych na rošt určitě doporučil parní čistič. Stostupňová vodní pára perfektně odstraní usazené mastnoty a ke grilu bude přitom velmi šetrná. Jako příslušenství si můžete dokoupit rozmanité nástavce, například kulatý kartáč s mosaznými štětinami. Parní čistič navíc určitě využijete i při jiných úkonech v domácnosti. Na rošt můžete využít také speciální chemické odmašťovače, které se aplikují většinou rozprašovačem. Po chvíli působení se pak opláchnou pod proudem vody. Některé přípravky však mohou kov poškodit, proto je třeba vybírat přímo ty určené k péči o gril.

Kotlový gril

Kotlový gril znáte spíše pod názvem gril na dřevěné uhlí. Přítomnost popela údržbu a důkladné čištění trochu komplikuje. Po každém grilování je totiž nutné veškerý vychladlý popel vybrat. Pokud vlastníte gril hranatého tvaru, měli byste popel pořádně vymést i z rohů, což může být značně zdlouhavé. Chcete-li popel zlikvidovat téměř bez práce, můžete si vypomoci speciálním vysavačem na popel a jiné suché nečistoty, který je opatřen zvláštním filtrem. Zbavit se popela je důležité co nejdříve, protože popel rychle vlhne a plesniví. Ideálně gril čistěte nejdéle druhý den po grilování. Víko a kotel grilu poté očistěte zvenku i zevnitř, dejte však pozor, abyste nepoškodili smalt.To by totiž mohlo zapříčinit korozi. Na kotlový gril nepoužívejte drsné houby ani kartáče. Vyhněte se i agresivním čisticím prostředkům.Vhodný je mýdlový roztok nebo saponát. Znatelné šmouhy od kouře i mastné zaschlé skvrny odstraníte taktéž parním čistěním.

Plynový gril

I plynové grily je nutné udržovat v dobrém stavu permanentně. S odpadním popelem se sice nepotýkají, ale při čištění je možné postupovat podobně jako u těch kotlových. Kromě mechanického odstranění nečistot z roštu a poklopu je však při generálním úklidu nutné důkladně vyčistit i vnitřní prostory. Konstrukce je složitější a je třeba gril rozebrat a prohlédnout všechny jeho vrstvy. Zvláštní péči vyžadují zejména plynové hořáky. Ucpaný hořák může zapříčinit nerovnoměrné rozložení tepla. Necháte-li ho v takovém stavu delší dobu, pak už mu ani pečlivé vyčištění nepomůže a bude nutné jej vyměnit. Části grilu omyjte vodou se saponátem a důkladně opláchněte. Každý gril pochopitelně prská, proto je pravděpodobné, že od něj máte zaneřáděný chodník či terasu. Na okolí jakéhokoliv grilu můžete zkusit vysokotlaký čistič. Kvalitní čističe si podle potřeby umí do vody přisávat i chemii a s mastnou terasou se vypořádají v krátkém okamžiku. Tlakový čistič vybírejte podle průtoku vody. Čím vyšší průtok litrů vody za hodinu, tím výkonnější a ekonomičtější přístroj to je.

Zdroj, foto: Karcher


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !