Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 nejčastějších otázek o družstevním bydlení

8. 05. 2014 | Moderní bydlení
V poslední době se v souvislosti s bydlením stále častěji zmiňuje i družstevní bydlení. Dokonce se staví i nová družstevní výstavba. Položili jsme proto pět základních otázek o tomto typu bydlení předsedovi stavebního bytového družstva Františku Sojkovi.

Má družstevní bydlení nějaká rizika?

Vždy záleží na daném členu družstva - nájemníkovi. Pokud plní své členské povinnosti a řádně uzavře nájemní smlouvu, nemusí se ničeho obávat. Jestliže však porušuje předem dohodnutá pravidla, tedy například neplatí smluvně stanovené družstevní nájemné, užívá byt v rozporu s uzavřenou nájemní smlouvou, svým jednáním omezuje ostatní nájemce, pak musí počítat s tím, že družstvo zasáhne ve prospěch ostatních nájemců, aby jeho chování usměrnilo. Pokud nájemce nezmění své chování a nedojde k nápravě, družstvo se s takovým členem může i rozloučit. Slušní a poctiví lidé se tedy nemají čeho obávat, družstvo bude stát vždycky na jejich straně.

5 nejčastějších otázek o družstevním bydleníCo vše je třeba zařídit při převodu družstevního bydlení do osobního vlastnictví?
Členství v družstvu směřuje k tomu, aby družstevník splatil veškeré náklady na pořízení bytu. Nejprve musí uhradit družstevní podíl. Zbytek doplácí nájemným po dobu 20 až 25 let. A po splacení celé hodnoty bytu může družstevník zažádat o převod bytu do osobního vlastnictví. Samotný převod zajišťuje dotyčné družstvo, takže odpadá většina starostí s úřady.

Co se stane, pokud družstevník náhle nebude schopen platit nájem?
Každý se v životě může dostat do finanční tísně. Družstvo si vytváří rezervy, které mají sloužit na úhradu budoucích předpokládaných oprav. Do těchto fondů může družstvo sáhnout v případě, že nájemník nemůže uhradit potřebnou částku. Pro člena družstva tak vzniká prostor pro řešení problému. Pokud se mu to v daném čase nepovede, může si zajistit převedení svého podílu na někoho, kdo jeho závazky vyrovná.  

Je pravda, že při převodu družstevního bytu nemusím platit daň z příjmu a daň z převodu nemovitosti?
Současná legislativní úprava nahradila pojem daň z převodu termínem daň z nabytí nemovitosti. A tento akt skutečně nepodléhá zdanění. Převod družstevního podílu navíc zařídí žadateli samotné družstvo, takže se vyhne zdlouhavé úřední administrativě. Pokud jsem členem družstva více jak pět let a rozhodnu se převést svůj podíl na někoho jiného, jsem navíc osvobozen i od daně z příjmu. A to v případě jakékoli částky. U dražších nemovitostí může totiž daň činit i statisíce.

Dostanu při převodu družstevního bytu ve srovnání s prodejem obdobného bytu v osobním vlastnictví méně peněz?
V praxi tomu tak většinou nebývá. Levnější může být družstevní byt pouze tehdy, pokud jeho vlastník, tedy družstvo, činí potíže s převodem. Tyto případy jsou však výjimečné.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na vnuka převedete členská práva a povinnosti.A byt bude jeho.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles