Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 zaručených tipů pro nejlepší výhled z podkroví

11. 09. 2013 | Moderní bydlení
Střešní okna zajišťují nejen přísun denního světla do interiéru, ale majitelům podkroví poskytují i krásné výhledy do okolí. Pro dosažení co nejlepších výsledků je ovšem nutné vědět, jak správně střešní okna umístit.

1. Jak poznám špatné umístění střešního okna?


Největším nedostatkem, se kterým se často setkáváme, je umístění střešních oken mimo zorné pole sedícího, někdy dokonce i stojícího člověka. Tím se v podkroví paradoxně vytváří pocit sklepní místnosti, ačkoli jste v nejvyšším patře domu. Ze střešního okna byste vždy měli mít příjemný výhled, tak intuitivně poznáte, že je jeho výška osazení správná.

TIP, INSPIRACE
V místnosti trávíme až 90 % veškerého času, z něhož velkou část prosedíme. Na to nezapomínejte myslet při návrhu umístění střešních oken. Dobrý výhled do okolí musíte mít i vsedě. 

5 zaručených tipů pro nejlepší výhled z podkroví2. V jaké výšce mají být tedy střešní okna osazená?


Záleží na sklonu střechy, hloubce či tvaru místnosti a na výšce nadezdívky. Obecně platí, že kyvná střešní okna by měla mít spodní hranu cca 90 cm od podlahy. Díky této výšce umístění se vám naskytne příjemný výhled i z pohodlí židle či pohovky. Optimální výška osazení spodní hrany výklopně-kyvných střešních oken je kolem 120 centimetrů od země. Tato okna se vyklápějí kolem horní osy směrem ven a ovládají pomocí kliky ve spodní části okenního křídla. I u tohoto typu střešních oken můžete využít kyvné funkce např. pro snadné umývání okna z venkovní strany.

3. Souvisí správná výška okna i s jeho typem?


 Umístění střešních oken jde ruku v ruce s typem, který zvolíte. Kyvná střešní okna se hodí do míst, pod nimiž budete umísťovat nábytek, např. skříňky nebo psací stůl. Tento typ lze pohodlně otvírat pomocí horního madla, takže se složitě nemusíte natahovat přes nábytek. Proto by kyvná střešní okna měla být osazena níže než výklopně-kyvná střešní okna, která můžete otevřít pomocí kliky ve spodní části. Základem je, aby manipulace s okny byla pohodlná a jednoduchá a přitom jste měli výborný výhled.

4. Jak zajistím nejlepší výhled z podkrovního bytu?


Kromě správného umístění střešních oken má samozřejmě svoji roli jejich velikost a počet. Chcete-li mít krásný výhled a zároveň prosvětlit podkrovní místnosti, investujte do okenních sestav. Střešní okna můžete dát jak nad sebe, tak vedle sebe. Efektní
a zároveň efektivní je i kombinace střešního okna s doplňkovým oknem, které na něj navazuje. Doplňková okna je možné osazovat jak do šikminy, tak vertikálně.

TIP, INSPIRACE

Použitím doplňkového vertikálního okna do sestavy se střešním oknem si zajistíte dokonalý výhled a přísun přirozeného denního světla do podkrovní místnosti a vyhnete se stísněným pocitům sklepní místnosti s vysoko osazenými okny.  

UPOZORNĚNÍ ODBORNÍKA: Příliš vysoko umístěná střešní okna jsou důsledkem stavebně nejjednoduššího napojení střešního okna na nadezdívku (dochází k tomu u rekonstrukcí
a vestaveb). Ušetříte tak sice náklady a čas na vytvoření parapetu nebo přerušení pozednice, ale z pohledu užívání je to krátkozraké řešení. Pro spokojenost obyvatel je právě dostatek světla a výhled jednou z nejdůležitějších součástí interiéru, resp. domova. 

5. Existují i jiné způsoby, jak si udělat lepší výhled z podkroví?


Pro náročnější uživatele podkroví nabízíme i střešní balkony, které umožňují plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem a zároveň poskytují obyvatelům podkroví velmi atraktivní výhledy do okolí. Střešní balkon se vytvoří otevřením sestavy dvou střešních oken, z nichž jedno má integrované výsuvné zábradlí a druhé je možné otevřít tak, že v něm může pohodlně stát dospělý člověk. Ve složeném stavu vypadá střešní balkon jako běžná kombinace dvou střešních oken nad sebou.

Zdroj, foto: Velux

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 5 zaručených tipů pro nejlepší výhled z podkroví:

5 zaručených tipů pro nejlepší výhled z podkroví
5 zaručených tipů pro nejlepší výhled z podkroví
5 zaručených tipů pro nejlepší výhled z podkroví
5 zaručených tipů pro nejlepší výhled z podkroví
5 zaručených tipů pro nejlepší výhled z podkroví
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jn je to krása, taky jsem vždy chtěla mít obrovské střešní okna a obrovský podkrovní prostor. My máme jen jeden malý podkrovní kamrlík, kde ani nešly zpětně dodělat okna, museli jsme tam dát s manželem světlovod http://www.lightway.cz/galerie/bydleni/, ale na druhou stránku to taky nevypadá špatně, zvolili jsme jeden s větším průměrem, jen nemáme ten výhled.
Obrázek uživatelky
profil
skvělý, užitečný článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to fajné dívat se z podkroví....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles