Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aby se z komína kouřilo...

29. 05. 2011 | Moderní bydlení
Aby se z komína pěkně kouřilo a nehrozil požár, je třeba, aby byl komín v pořádku a vyčištěn. Majitelé komínů na to často zapomínali. To bylo spolu se závadami na topidlech příčinou i více než 400 požárů ročně. V letošním roce tedy začalo platit nové nařízení vlády, které se zabývá požární bezpečností při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.

Jak se tedy vlastně o komín starat? Nejprve se začteme do již vzpomínaného nařízení vlády. Najdete ho pod označením "Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. ze dne 1. března 2010" - třeba i na internetu. Stanovuje jednak lhůty čištění a kontroly spalinových cest a spotřebičů paliv, ale zabývá se také revizemi a tzv. vypalováním komínů. Podstatné je vědět, že revizi, kontrolu a vypalování komína provádí pouze osoba odborně k tomu způsobilá - tedy kominík. Čištění spalinové cesty pro odtah spalin od spotřebiče na pevná paliva o jmenovitém výkonu do 50 kW (včetně) lze provádět svépomocí.

Revize komína se vás bude týkat jen v případě stavebních úprav komína, uvedení nového komína do provozu, při výskytu trhlin (nebo i podezření na ně) a po komínovém požáru. Kromě toho ještě před výměnou, nebo prvním zprovozněním spotřebiče paliv a při změně druhu paliva při nezměněném spotřebiči. Naproti tomu četnost čištění a kontroly komínů stanovuje nařízení přesně. Kontrola komína od zařízení s výkonem do 50 kW je nutná jednou ročně a to bez ohledu na druh paliva.

Čištění pak jednou ročně u plynného paliva, dvakrát ročně u paliva tekutého a třikrát ročně u paliva tuhého při celoročním provozu. Při sezónním provozu stačí čištění komína od spotřebiče pevných paliv dvakrát ročně, u rekreačních objektů jednou ročně. Pokud topíte plynem, ale máte nevyvložkovaný komín, musíte si komín nechat vyčistit stejně často, jako byste spalovali tuhá paliva. Při čištění třikrát ročně si pochopitelně nemůžete odbýt všechna tři čištění v jednom dni, ale musí být mezi nimi aspoň čtyřměsíční rozestup. Při čištění dvakrát ročně rozestup aspoň šestiměsíční.

O čištění komína, jeho kontrole či revizi musí být proveden záznam. Pokud čištění provádíte sami, musíte provést záznam do požární knihy, nebo jiné provozní dokumentace. Předložíte jej kominíkovi při kontrole. Dále je povinnost zajistit výběr pevných znečišťujících částí a kondenzátů a čištění spotřebiče pevných paliv jednou ročně. Obojí můžeme v případě vlastnictví spotřebiče s výkonem do 50 kW provést i svépomocí. Zákonné povinnosti jsou tedy jasné. Zde jen podotknu, že čištění komína v zákonných lhůtách nemusí být vždy dostatečné. Jsou případy, kdy je nutné komín čistit i častěji. Komín se zanáší zejména při spalování nekvalitního paliva, nebo při nedokonalém hoření.
Jak ale provádět vlastní čištění? I zde nám dobře poradí internet.

Čištění je poměrně složitá záležitost sestávající se z celkem devíti kroků:
1. spálení čističe komínů v kamnech a následného vyhasnutí ohně a schládnutí komína
 2. určení nejlepšího způsobu čištění a přístupu ke komínu
 3. ucpání dvířek kamen, nebo sopouchu a překrytí podlahy v okolí kamen
 4. při čištění ze střechy zajištění nástrojů proti pádu
 5. vlastního čištění komína
 6. vyčištění kouřovodu a sopouchu
 7. vymetení sazí z dolní části komína
 8. kontroly jestli se v komíně nevyskytuje dehet (pokud ano, je třeba zavolat kominíka, který provede odborně odstranění např. vypálením)
 9. odstranění ucpávek a zatopení.

Čištění spotřebiče pevných paliv se provádí dle návodu výrobce. Kromě znalosti postupu potřebujeme k vyčištění komína i patřičné nástroje: štosákový kartáč na pružné tyči, nebo kominický strojek se "sluníčkem". Pracovní části musejí mít průměr odpovídající čištěnému komínu a musejí být pro daný typ komína vhodné. Nutné jsou také ochranné pomůcky včetně roušky. Pokud si na čištění komína sami netroufnete, zavolejte kominíka. Sice je to dražší varianta, ale na bezpečnosti se šetřit nevyplácí. A navíc - kominíci přece nosí štěstí...

Verča27 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Díky za článek-uložil jsem si ho.Přehledné a dobré.
Obrázek uživatelky
profil
díky, poučné čteníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobře napsáno, zase jsme o něco chytřejšíSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článekSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
my tady dnes měli kominíka na tu kontroluSmajlíkmáš to pěkně napsanéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek