Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co prozradí naše bydlení a jak si s ním hrát?

20. 06. 2007 | Moderní bydlení

Co se týče bydlení, jedná se o velmi aktuální téma. Každý si pořizuje byt či dům, hledá inspirace, jak ho krásně zařídit, jaké barvy použít, kam umístit květiny, . . . . …... Jedná se o nelehký úkol. A právě při zařizování bytu bychom neměli zapomínat na psychologické aspekty bydlení. Byt o majitelích dokáže říci mnoho. Jen si vzpomeňte, když jdete k někomu na návštěvu. Někde se cítíte báječně, vše na vás působí příjemně, ale jinde nevydržíte ani dvacet minut. Dispoziční uspořádání a zařízení bytu dokáže o jeho obyvatelích prozradit i to, o čem sami mlčí.


Dnešní trh nabízí řadu inspirací a nápadů. Je velmi dobré vzít některé z nich a ponořit se do této prožitkové pastvy. Potěšíme své oko prohlížením zajímavých obrázků, něco málo si při čtení chytrých souvislostí popřemýšlíme, v každém případě máme možnost si nádherně pohrát: představujeme si, co se dá vše udělat s nějakým prostorem, vymýšlet, žasnout, těšit se na to, co ve skutečném životě teprve může přijít, pustit z hlavy reálná omezení v podobě peněz . . . . . . ..


Můžeme tak společně objevovat
řadu psychologických aspektů bydlení.


bydlení

Rozum

Nejprve bychom měli jít po rozumové stránce zkoumání nějakého prostoru, například bytu ve kterém žijeme, nebo bydlení někoho známého. Jaké funkce daný prostor plní? Co se v něm odehrává, k jakému účelu slouží? Jistě zjistíme, že těch funkcí a účelů je mnoho, vše co se tam děje, se dá drobit až na jednotlivé pracovní úkony, operace a pohyby.


Pokus s dobrovolníky ukázal že pokud se skupině lidí, jímž je vykázán určitý společný prostor k bydlení, nepodaří rychle si ho rozdělit na osobní teritoria, vede to časem ke zhroucení celé skupiny, která pak není schopna ani spolupráce , ani klidného soužití. (Matoušek 1989)


Proto bychom si měli uvědomit, co se v místnostech během času děje, kdo tam tráví nejvíce času, jaké věci se tam běžně dělají, a podle toho realizovat své nápady. Špatné uspořádání prostoru pak vyvolává napětí a podněcuje konflikty.


bydlení

Typickým příkladem je miniaturní koupelna v době „ ranní rodinné špičky“ , ale i koupelna prostorná, je-li v bytě jedna a navíc spojená s toaletou. I dlouhá úzká chodba skýtá v bytě řadu nemilých třecích ploch, zejména pro početnější rodinu, která vede čilý společenský život. Další místností, která poskytuje pole pro konflikty, a zejména ty mezigenerační, je kuchyně, kde se o prostor mají dělit dvě hospodyně. V zásadě jde o to, aby prostor vyhovoval dvěma odlišným potřebám: času na soukromí i času na sdílení s ostatními. Navíc víme, že nic není trvalé, počet členů v rodině se mění, situace během roku se mění, takže vše by mělo být proměnlivé.


Vzhledem k funkcím, účelům a velikosti prostoru dumáme nad fyzikálními vlastnostmi prostoru. Sem řadíme světlo denní a zejména večerní umělé, barevnost ( každá barva působí jinak, POZOR) teplota ( vytápění, vlhkost vzduchu), zvukotěsnost, ozvučení, použité materiály a samozřejmě živý prvek v prostoru. Existuje bezpočet kombinací.


bydlení

Cit

Bezesporu bychom si měli všímat i těch charakteristik, které působí na naše city. Jak se nám prostředí líbí ( uspořádanost, figura kontra pozadí, zaplněný versus volný prostor). Jak působí jednotlivé barvy? Jak se v konkrétním prostředí cítíme? Jak nás ovlivňuje uspořádání, soukromí, proč na nás působí přitažlivě nebo odpudivě?


Zařízení bytu nám prozradí, která osoba dostává v rodině přednost před jinými. Například byt vdovy, která žije se svými dětmi, může být tak ovládnut dětským živlem- vidíme kresby na zdech, spousty hraček, tělocvičné nářadí, plakáty - že to v případném nápadníkovi matky nutně musí vyvolat pocit, že pro něj by se v bytě už místo nenašlo.
Jiným příkladem může být úzkostlivá matka, která vysadí dveře mezi dětským pokojem a ložnicí rodičů s odůvodněním, že dítě by se samo mohlo v noci bát. Otec může takové opatření nést nelibě, protože se právem může domnívat, že matka prolamuje hranice mezi generacemi a dává přednost dítěti před ním. Někdy je naše domácí prostředí oknem do naší duše.

Jak je vidět, v našem životě nastává řada situací, které mění naše životy i bydlení. Je škoda, když si člověk svého prostředí nehledí, neudělá si jej po svém a pro radost.


Můžeme si třeba doma začít hrát: vezmeme si předmět a někam jej postavit. Koukat, co to udělá, pak jej třeba dát jinam. Chvíli počkat a vyměnit jej za jiný, pověsit něco na zeď, jinou věc otočit, koupit novou květinu, svázat závěsy, najít hezký polštářek, atd.. prostě vytvářet figuru a pozadí a obměňovat podle svého gusta. A najednou objevíme něco čeho jsme si předtím nevšimli.


Moc dobře vím, že zařizování nového bydlení souvisí s hnízdícími pudy. Funkce prostoru a náš život se neustále mění a mohou měnit. Proto by byla škoda, rezignovat na úpravu interiéru a zbavovat se zázraku vyloupnout z ničeho cosi.



Petra Šindelářová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
přesně tak patentko,malý byt,spousta věcí pro děti,taky se snad jednou dočkám
Obrázek uživatelky
profil
Ani nikdo netuší, jak moc ráda bych si provzdušnila byt, ale kam dát všechny ty věci, kteé patří mým dětem a nemají si je zatím kam dát??? :-o Zatím jsou u nás dobře uložené a náš byt tím nevypadá moc vábně. Snad se někdy dočkám a doufám, že budu mít i nějkou tu korunku, za kterou si ten byt zútulním Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pokud není problém s penězi, tak se dají dělat zázraky. Ale většinou si zařizujeme byt postupně podle toho, co zrovna potřebujeme nebo na co máme a pak je to mišmaš.
Obrázek uživatelky
profil
což je svato svatá pravda.Až mi někdo dá mega tak taky dovedu zázraky s bytem. Dnes jsem ráda za to co mám a moc si nevyskakuji.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
samozřejmě je to o penězích,pak je to opravdu hra akouzlení s bytem!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles