Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dům chráněný zelení

14. 01. 2009 | Moderní bydlení
Jako zajímavá biologická alternativa k energeticky náročné klimatizaci mohou složit i rostliny. Bývají neprávem opomíjeny. Jaké jsou možnosti jejich využití?

Pokrývka fasády

 Chrání zdi před deštěm i horkem a tím udržují konstantní teplotu. Kromě toho odpařují vlhkost. Zpomalují tak stárnutí zdiva. V zimě mají stálezelené rostliny i mírný tepelně izolační efekt. Mohou se pnout na konstrukci nebo přímo po fasádě (kvalitní omítce nijak neuškodí, u nekvalitní a zvětralé ovšem urychlí její rozpad).

Zelená střecha

Střešní pokrývka se hodí především na rodinné domky s mírným sklonem střech. V poslední době se zatravňování střech dostalo do módy, v severských zemích je ale zcela běžné. Zelená pokrývka v létě chrání před horkem a odpařuje vlhkost, v zimě izoluje. Pro pokrytí střechy slouží speciální vytrvalé rostliny, nejlépe skalničkové sukulenty (například netřesk) které vyžadují minimum substrátu a péče. Odolnost proti prorůstání kořenů zajistí speciální fólie.

dům chráněný zeleníBalkony a terasy

Zde mohou pnoucí rostliny na opěrných konstrukcích a drátech sloužit jako stinný přístřešek. Zároveň před horkem chrání okna a dveře nacházející se za nimi. Například stěna z vinné révy může na terase vytvořit poklidnou meditativní atmosféru jako při dovolené.

Stromy

Strom sice roste relativně dlouho, ale po několika letech vytvoří účinnou a trvalou ochranu proti horku. Stín a vlhkost poskytované živým stromem jsou v letních vedrech ničím nenahraditelné. K tomu účelu mohou sloužit všechny druhy stromů, od ovocných až po divoké keře.

Výběr rostlin

Volba vhodných druhů závisí na podmínkách konkrétního místa. Upřednostněte především domácí druhy. Jsou ekologicky hodnotné a méně náročné na péči. Chcete-li v zimě zachovat přístup slunečního záření, zvolte samozřejmě opadavé rostliny.

Technika

V zahradnictvích a zahradních centrech je možné pořídit rozmanité pomocné prostředky pro pokrytí domu. Například dřevěné konstrukce nebo dráty z ušlechtilé oceli. Pro fasády s tepelnou izolací existují speciální výrobky. Na vhodné konstrukci se rostliny jako vistérie nebo divoké víno mohou nasměrovat, takže jejich listy rychle vytvoří hustou ochranou střechu.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a není díky tomu pak v bytě samá havěť?
Obrázek uživatelky
profil
Měli jsme asi před 10 lety, jsem ráda, že jsme se toho zbavili. Aby vše vypadalo OK je nutná velmi častá údržba - spoustu práce a času. Nikdy více
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles