Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I okna si zaslouží jarní očistu!

24. 04. 2012 | Moderní bydlení
S jarem se všichni těšíme z přibývajícího denního světla, slunečné dny jsou pro nás příjemnou změnou po zimě plné extrémů. Slunce ale také odhalí nečistoty, které během uplynulých měsíců ulpěly na našich oknech, proto vám přinášíme tipy a rady, jak se s nimi vypořádat.

Alespoň jednou ročně byste měli u plastových oken zkontrolovat těsnění – nejlépe právě na jaře, protože zimní povětrnostní podmínky těsnění dost zatěžují. Ve spodní části rámu se také hodně zachycují nečistoty, a to především ve městech, kde je obecně ovzduší znečištěné mnohem více než na venkově. „Na těsnění je třeba myslet ještě před příchodem chladných měsíců, a to i v případě, že je okno vybaveno například poměrně odolným těsněním EPDM. Stačí jej ošetřit vhodným prostředkem, nejlépe na bázi silikonových pryskyřic, které brání přimrznutí těsnění k profilům,“ říká technoložka Erika Motýľová.

Jako zrcadlo

I okna si zaslouží jarní očistu!Kvalitu údržby samozřejmě na první pohled vidíme nejvíce na okenních výplních, tedy sklech. Žádná univerzální rada pro jejich mytí neexistuje. Erika Motýľová radí, že je spíše dobré řídit se zdravým rozumem: „Používejte prostě prostředky určené na sklo, větší pozornost pak věnujte výběru správného hadříku. Rovnou vyřaďte každou tuhou látku se švy, která může povrch skla poškrábat. Ideální je jelenice nebo papírové kuchyňské utěrky. Při výběru prostředku na rám se vyvarujte jakýchkoliv agresivních látek, například s obsahem abrazivních složek nebo rozpouštědel. Takové prostředky mohou vést ke vzniku mikropórů nebo zmatnění a nevratnému poškození rámů. Nic nezkazíte a naopak rám skvěle očistíte, když použijete obyčejný prostředek na nádobí.“

Drží pohromadě...?

Jak vypadá po zimě okenní kování? Není některá kovová součástka uvolněná nebo opotřebovaná? Zavírá se okno dobře? Pokud něco není v pořádku, měli byste pozvat odborníka, který seřídí úroveň i přítlak rámu na pantech. U příležitosti seřizování kování je třeba také prověřit stav upevnění všech vrutů a kliky. Nezapomeňte také namazat všechny pohyblivé části prostředkem, který je ochrání proti korozi a sníží tření. K tomu se hodí technická vazelína, strojový olej nebo mazivo na bázi silikonu s obsahem teflonu.

Profesionál je při péči o okna potřeba pouze pro správu kování. Pokud si uživatel i přesto neví rady, v dnešní době již prodejci oken zveřejňují na internetových stránkách návody, jak se o okna starat. Důležité je také dostatečně větrat – čerstvý vzduch zabraňuje vzniku plísní, které jsou nezdravé nejen pro okna, ale hlavně pro obyvatele místnosti.

A nakonec výzdoba

Pokud se rozhodnete hodit svá okna do gala a použít jarní výzdobu, vybírejte citlivě. Na trhu je dostupné nepřeberné množství tematických ozdob z různých materiálů a s různými možnostmi uchycení. Vyhněte se všem dekoracím, které se na okna umísťují napevno, samolepkám, ale i barvám na sklo. Jejich odstraňování bývá často problematické a může způsobit poškození skel nebo rámu. „Nejvhodnější jsou ozdoby, které na skle drží pomocí statické elektřiny a lze je bez obtíží kdykoliv sejmout. Navíc je můžete uložit a napřesrok použít znovu,“ radí Erika Motýľová na závěr.


Zdroj, foto: Oknoplast

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak to taky zkusím. Díky
Obrázek uživatelky
profil
Ivance za savoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Savo? To jsem neslyšela, ale hned vyzkouším, děkuji za radu. Já občas používám černý čaj, když mi dojde ocet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
na jaro musím na okna použít trochu sava,bydlíme u rušné cesty,pak je to šup šup,a je to lesk jako bleskSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice