Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na výběr lednice? Odborné rady pro vás!

14. 08. 2015 | Moderní bydlení
Chladničky a mrazničky jsou nabízeny ve velkém počtu typů, a pokud si přejete, aby vám dlouho a dobře sloužily, musíte si správně vybrat.  Při výběru je třeba zvážit nejen velikost spotřebiče, ale také kde bude umístěn a jaká teplota bude v místnosti. Nezanedbatelným kritériem při volbě je i energetická náročnost.

Jaký typ potřebujete?


Velikost a umístění

Běžná lednice má šířku a hloubku 60 cm a výšku mezi 1,7-2 metry, lze však pořídit i užší typy od 49,5 cm.

1.    Po stranách by měl zůstat minimálně 1 cm místa, za lednicí 3-5 cm.  Tím je zajištěna plná funkčnost, protože je umožněno volné proudění vzduchu kolem přístroje.

2.    Na lednici by také nemělo působit přímé sluneční záření, ani by neměla být poblíž zdroje tepla.

3.    Zároveň by lednice měla být v dostatečně velké místnosti - uvádí se 1 m3 na 8 g chladiva (množství chladiva najdete na typovém štítku spotřebiče).

Objem můžete posoudit podle počtu členů rodiny:
1 osoba  =  50-70 litrů v lednici a 20 litrů v mrazničce

Jak na výběr lednice? Odborné rady pro vás!Typ konstrukce

•    Kombinované - chladnička s mrazničkou s vlastními dvířky
•    Monoklimatické - velký objem, ale bez mrazicího prostoru
•    Vitrínová nebo vinotéka – průhledné dveře, bez mrazničky, u vinotéky lze nastavit různou teplotu v jednotlivých zónách
•    Chladnička s mrazicím boxem – malý mrazící prostor uvnitř chladničky
•    Americká lednice – dvoudveřová chladnička, navíc obvykle s výrobníkem ledu, barem nebo nápojovým automatem
•    Volně stojící x vestavné lednice

Odmrazování

Důležitý je i způsob chlazení, který se u jednotlivých typů liší. Usnadníte si práci s odstraňováním námrazy, když si pořídíte model se systémem No Frost (nebo Frost Free), díky kterému v chladničce není vlhko, takže žádná námraza nevzniká.  Jinou variantou je automatické odmrazování, kdy chladnička sama pravidelně námrazu odstraňuje.

Při manuálním odmrazování musíte chladničku vyklidit a námrazu nechat roztát.
! Do chladničky nikdy neumisťujte teplé potraviny. Mohlo by dojít k výraznému nárůstu teploty, poškození ostatních uložených věcí a namnožení nežádoucích bakterií.

Klimatická třída

Klimatická třída stanovuje optimální teploty pro správný provoz chladničky. Najdete ji na typovém štítku spotřebiče. Při nižších teplotách hrozí, že se chlazení nezapne, naopak při vysokých bude muset jet lednička neustále na plný výkon.

Hlučnost

Hlučnost je uváděna v decibelech (dB). Tiché chladničky mají uvedenou hlučnost do 43 dB. Hlasitější přístroje mohou působit rušivým dojmem, ale opět spíše záleží na umístění - přes den hlučnější lednici jinak pocítíte, pokud bude umístěna blízko ložnice či v bytě 1+kk, pak na tento parametr určitě nezapomeňte.

Spotřeba

Spotřeba elektrické energie je pro mnohé zájemce hlavním kritériem. Energetická třída se označuje písmenem abecedy (A-D), u ledniček si však dnes vybíráme jen počet plus (+) u třídy A, nižší třídy se již příliš neprodávají. (Zatím) nejúspornější je třída A+++ - tyto chladničky ušetří za den průměrně 0,8 kW.

Třída A++ by měla být až o 45 % úspornější než třída A, ale pozor - štítek je pouze orientační a pro různé výrobce platí různá pravidla výpočtu, proto je vždy lepší spočítat si přímo denní spotřebu.

Doplňující funkce

Při výběru zvažte také nabízené funkce chladničky, například speciální oddělení v chladicí části, jako jsou nulová zóna, čerstvá zóna, kontrola vlhkosti, funkce rychlého mražení a chlazení, zvukový signál otevřených dveří, a podobně.

Podstatná může být i akumulační doba mrazáku, kterou oceníte při výpadku proudu - potraviny by měly vydržet zmrazené 10 hodin a více, záleží zde na kvalitě izolace mrazící části.

Rodinný dům, chata nebo byt? I na tom záleží


Při umístění v bytě si můžete vybírat z kombinovaných lednic nebo chladniček s oddělenou mrazničkou. Předpokládá se denní využívání většinou členů rodiny, spotřebič tedy bude v plném pohotovostním režimu, nicméně je vhodné si zařízením “2v1” ušetřit místo.

V domě se dá počítat s větší prostorovou náročností, může se tedy jednat o chladničku monoklimatickou a zvlášť postavenou mrazničku, vitrínovou lednici nebo vinotéku.
Do malých prostor jako jsou chaty, studentské koleje nebo kuchyňské kouty s nepravidelným provozem se hodí menší jednodveřové chladničky s mrazicím boxem nebo menší samostatné chladničky a mrazničky.

Ty mají také malou spotřebu energie a nižší pořizovací cenu a jsou přizpůsobeny pro nepravidelný provoz. Některé modely jsou vybaveny tzv. prázdninovým režimem, který dokáže snížit výkon na minimum.

Autor: Jana Neuszerová
Zdroj: Lednice Gorenje


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !