Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaký je rozdíl mezi klasickým krbem, krbovou vložkou a krbovými kamny

10. 11. 2011 | Moderní bydlení
Krb od krbových kamen rozeznáte na první pohled – zatímco krb nabízí otevřený oheň, krbová kamna schovávají plameny za sklo. Krbová kamna nad krby vyhrávají především díky své praktičnosti – jsou podstatně jednodušší na instalaci a navíc nejsou tak náročná na prostor.

Klasický krb s otevřeným ohněm je rozumné si pořídit pouze tehdy, pokud víte, že jeho hlavní funkcí bude dekorativnost spíše než funkčnost a nechcete ho použít jako hlavní zdroj vytápění. Pokud vám jde hlavně o schopnost vyhřát vaše obydlí, pořiďte si krbová kamna, jejichž účinnost – velmi důležitý parametr při výběru – je o mnoho vyšší. Účinnost se udává v procentech a je vyjádřením schopnosti využití získané energie z 1 kg dřeva. Zatímco krby dosahují hodnot 12 – 20 %, u krbových kamen můžeme očekávat účinnost až 85 %.

Krbové vložky


krbové vložkyPokud se ale přesto nechcete klasického krbu vzdát, pořiďte si do krbu krbovou vložku, která jeho účinnost výrazně zvyšuje (na 50 – 80 %). Krbová vložka nejen, že zvýší výhřevnost krbu, ale také zabezpečí oheň za skleněnými dvířky, takže případné jiskry a oharky vám nepropálí podlahu. Existují dva druhy krbových vložek – dvouplášťové, které využívají nuceného oběhu teplého vzduchu a jednoplášťové, které fungují na principu samovolné regulace vzduchu. Jednoplášťové vložky se déle zahřívají, ale zato zůstávají dlouho teplé.

Při pořizování krbové vložky pamatujte na to, že jejich instalace je poněkud složitější, než pořízení krbových kamen. Vložka se totiž musí obestavět nebo obložit. Můžete si zakoupit několik různých typů obestaveb, anebo můžete koupit přímo vložku i s obestavbou. Krbové vložky vám také mohou ušetřit spoustu práce – existují například automatické krbové vložky, které mají zásobník, ze kterého je šnekovým podavačem palivo dodáváno do hořáku a není nutné tak často přikládat. Dokonce si můžete naprogramovat denní či týdenní provoz.

Krbová kamna


Krbová kamna jsou absolutním hitem. Jejich zabudování do interiéru je v porovnání s krby nebo krbovými vložkami podstatně jednodušší a odborník ho provede téměř okamžitě. Navíc nejsou náročná na prostor, ani na průměr komínu a mají vysokou výhřevnost. U krbových kamen bychom měli určitě sledovat výkon, který se běžně pohybuje mezi 1 – 18 kW.

Rozhodující je, kolik kubických metrů si přejete vyhřát. Obecně se můžete řídit vodítkem, že 1 kW výkonu kamen stačí k vytopení 20 m3 prostoru. Krbová kamna díky své vysoké účinnosti spotřebují poměrně málo paliva. Vybrat si můžete z mnoha druhů kamen tak, aby perfektně ladila k vašemu interiéru a vyhovovala vašim potřebám – existují například krbová kamna, která jsou přímo určená k tomu, aby se postavila do rohu.

Toužíte po opravdové klasice a chcete, aby ve vašem obývacím pokoji hřejivá atmosféra přímo sálala? Potom si pořiďte kachlová kamna. Jelikož stavba tradičních kachlových kamen je poměrně složitou záležitostí, můžete je nahradit krbovými kamny s kachlovým obkladem. Kamna dále mohou mít obložení kovové či mramorové.

Krbová kamna s teplovodním výměníkem


krbová kamnaJak již bylo řečeno, velkou předností krbových kamen je jejich účinnost. Pokud si pořídíte krbová kamna s teplovodním výměníkem, lze za jednu zimu ušetřit až polovinu nákladů za vytápění. Existují dva typy výměníků – buď teplovodní, nebo teplovzdušný. Kamna s teplovzdušným výměníkem nasávají dole, po stranách, teplý vzduch a nahoře z nich vychází vzduch ohřátý tělem kamen.

Teplovodní výměník může být připojen na tzv. otevřený nebo uzavřený teplovodní systém, přičemž součástí uzavřeného systému musí být vestavěná ochlazovací smyčka, pojistným ventil a oběhové čerpadlo.Je nutné výkony kamen přesně dimenzovat. Předimenzovaná kamna nemůžete pořádně roztopit – v místnosti by bylo příliš horko, kamna dehtují, kouří a mnohem rychleji i zanesete komín.

Opakem jsou kamna s malým výkonem, která přetápíme a jednotlivé díly mohou popraskat nebo se zkroutit. Výměník je nutné zajistit proti přehřátí vody. Ideálním řešením je samozřejmě prevence. Můžete si zakoupit záložní zdroje energie, nebo nainstalovat speciální ventil, který vodu, jejíž teplota se blíží 100 °C, odpustí do kanalizace a místo ní dopustí studenou vodu.

Zdroj: OBI.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Takže se opravdu může dát v bytě nebo domě kamkoliv? různě zakomponovat do interiéru?
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den, prosím nemáte někdo zkušenosti s krbem na líh do bytu?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles