Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Každé dobré větrání vzniku plísní zabrání

12. 05. 2008 | Moderní bydlení
Vzduch už je znečištěný takřka ve všech domácnostech. Je však nutno nejen eliminovat příčiny znečištění, ale také správně větrat....

Proč neustále větrat?

Kvalita ovzduší v domácnostech má k dokonalosti opravdu daleko. Špatný vzduch může být důsledkem nadměrného množství par, oxidu uhličitého – CO2 (vzniká při dýchání), různých chemických látek přítomných ve stavebních materiálech (např. formaldehyd v tvárnicích) atd.

Zkažený vzduch by měl být stále nahrazován novým, jinak začne na chladnějších plochách kondenzovat (např. na stěnách nebo podlaze) a postupně se tak tvoří plísně, které mohou zapříčinit různé alergické reakce. Taková je tedy situace dnes...jak to ovšem bylo s nutností větrat dřív?


větrání zabrání vziku plísníCo se změnilo?

Před několika desítkami let se větrání nemuselo věnovat zdaleka tolik pozornosti. Ovšem tehdy měla obydlí přirozené větrací otvory, které se s příchodem modernějších a neprodyšnějších materiálů vytratily. Většina domácností v minulosti také vlastnila další přirozený odvod vzduchu – krb. Oheň přitahoval čerstvý vzduch potřebný ke spalování a zplodiny pak odcházely komínem. Tím byla přirozeně zajištěna permanentní ventilace. Jenže pak přišlo ústřední topení a krby – přirozené „ventilátory“ začaly z domácností mizet. To neznamená, že se zase máme vrátit k zastaralým způsobům vytápění...stačí jen uvědomit si tento fakt a podle toho se zařídit.


Jak správně větrat?

Účinná ventilace by měla probíhat především mezi hlavními místnostmi bytu nebo domu – obývacím pokojem, ložnicí, kuchyní, předsíní a WC. Někdy k ní dochází automaticky, jindy je potřeba podpořit ji mechanicky. Princip však zůstává stejný.

Čerstvý vzduch by měl dovnitř proudit skrz takzvané „suché“ místnosti, jako je obývací pokoj nebo ložnice. Jeho příchod je buď zajištěn okny či jinými otvory ve stěně, anebo mechanickou ventilací. Vzduch pak cirkuluje po celém bytě a tak se dostane i do takzvaných "vlhkých" místností (těmi se myslí například kuchyň, koupelna nebo WC), odkud vychází ven  K takovému proudění stačí obyčejné, ovšem aspoň centimetrové škvíry pod dveřmi. Jenže stačí jediná překážka v cestě, třeba chybějící nebo zavřený otvor, a celý proces ventilace je narušen.

Ovšem ve chvíli, kdy se rozhodnete pro ventilátor, který si bere vzduch zvenku, jakékoli štěrbiny jsou naopak nežádoucí. V takovém případě totiž musí být zajištěna co největší izolace domácnosti, aby větrání bylo skutečně efektivní.  Pokud máte garáž, sklep, půdu apod., ventilace v těchto prostorách probíhá nezávisle na ostatních místnostech a většinou přirozeně.  


větrání zabrání vzniku plísníVíce důvodů, proč větrat

Čerstvý vzduch není nutný jen z hlediska hygieny a zdraví lidí. Také některá zařízení potřebují kyslík, například kamna nebo kotel. Buď si kyslík berou z okolního vzduchu, anebo zvenku prostřednictvím dvojité trubky a dvou soustředných objímek (jedna objímka zajišťuje přísun vzduchu a druhá se stará o odvod zplodin). Pokud však zařízení není vzduchotěsné, jde o první variantu – a tedy odebírání kyslíku z okolí. V takovém případě je ventilace obzvlášť důležitá, aby se nehromadily odpadní látky v místnosti a nedošlo tak k otravě – a to raději i tehdy, jde-li o novější přístroj vybavený bezpečnostním systémem. Stačí třeba mřížka ve dveřích do dané místnosti.

Pokud máte přístroj vyžadující kyslík v místnosti oddělené od ostatních obytných místností, musíte řešit i větrání zvlášť – v dané místnosti a ve zbytku bytu či domu. V opačném případě – to znamená tvoří-li kuchyň nebo koupelna neoddělenou součást bytu – je nutno vzít větraný prostor jako jeden celek, což konkrétně znamená, že zplodiny odcházejí i jinou cestou než komínem – například skrz otvory ve zdech nebo vertikálním výstupem ve stropě dané místnosti. Pokud je ovšem těžké zajistit potřebnou výměnu vzduchu, pokuste se přístroj umístit zcela odděleně od ostatních místností, případně požádejte o radu technika, který vám přijde zařízení připojit.


Intenzivní ventilace

Zvýšenou pozornost byste měli větrání věnovat například v době velkého horka nebo slunečného období, malujete-li či pouze vaříte. Většinou byste měli intenzitu větrání zvýšit 15-30krát v závislosti na okolnostech. V praxi vám mnohdy stačí otevřít dokořán dveře nebo okna a vyvolat průvan. Na kuchyňskou digestoř, kterou používáte jen občas, nelze spoléhat jako na absolutní garanci ventilace. Spíš ji můžete použít jako podpůrný prostředek.


Nevýhody větrání

Spotřeba elektřiny

Elektrické ventilátory se samozřejmě určitým způsobem podepíší na účtence za elektřinu. Je proto dobré vybrat si zařízení s co nejmenší spotřebou.


Ztráta a obnova tepla

Ventilace s sebou ročně nese ztrátu tepla odpovídající ceně za zhruba 600 litrů topného oleje, což je v přepočtu kolem 8000 korun. Záleží ovšem na velikosti obydlí.


 Závěr

Je samozřejmě jednodušší vybavit domov ventilací v novostavbě. Nicméně i ve starších bytech a domech můžete přispět ke zlepšení ovzduší:

  • Absolutně respektujte pravidla větrání v místnostech vybavených zařízením, které spotřebová kyslík. Jde o vaše zdraví.
  • Pokud se nebojíte větší přestavby, můžete si do domácnosti nainstalovat kompletní systém ventilace. To se doporučuje také tehdy, bojujete-li doma  s vlhkostí a plísněmi.
  • Jestliže na větší zásahy nemáte čas nebo finance, můžete umístit menší větráky jen do vlhkých místností, tedy na WC a do koupelny.  Díky stlačování vzduchu mohou zajistit proudění vzduchu ze suchých tedy obytných  místností do místností vlhkých.

 


Zdroj: SOS

 

Luis

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
větrám hodně,až manžel nadává...a letos se mě objevila plísen v koupelněSmajlíkhodně peru,starý dům,špatná okna....tak nás čeká rekonstrukce
Obrázek uživatelky
profil
hlavně kde je plyn
Obrázek uživatelky
profil
Větrání považuji za zcela normální a běžný jev Smajlík, je možné, že někdo nevětrá?
Obrázek uživatelky
profil
ano nejlepsi na plisen je vetrat
Obrázek uživatelky
profil
dobré heslo a platí
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles