Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když stolování není nuda: nádobí a příbory od světových designérů

26. 05. 2010 | Moderní bydlení
Každá slavnostní příležitost v životě člověka si zaslouží oslavu u svátečně prostřeného stolu. Ne vždy je však úplně jasné, jakým způsobem pro takovou příležitost tabuli připravit a jak se u stolu chovat. Základním pravidlem stolování je držet se jednotného stylu při výběru textilií, nádobí i příborů. Slavnostní oběd či večeře není jen příležitostí k potěšení chuťových buněk, ale měla by to být také pastva pro oči.

Základem designově sladěné tabule je výběr barvy vrchního ubrusu, která musí ladit s barvou papírových a látkových ubrousků. Podkladový ubrus by měl po stranách přesahovat asi o 25-30 cm přes desku stolu, ale zároveň by se neměl dotýkat židlí. Přes něj se následně pokládá vrchní ubrus, který barevně koresponduje s celkovou výzdobou. Na závěr se pokládají do nejrůznějších tvarů aranžované látkové ubrousky, jejichž počet vždy odpovídá počtu stolovníků.

Efektní květinové aranžmá uprostřed stolu dodá celé dekoraci styl a půvab. Při vytváření květinové dekorace je však třeba dbát na její výšku, aby na sebe strávníci dobře viděli. Vhodným doplňkem mohou být barevně sladěné svíčky, ležérně poházené kamínky, okvětní lístky apod. Výzdoba by ale neměla nijak omezovat hosty při běžných úkonech stolování.

Designové nádobí dokáže zpestřit každou hostinu
Jednotný styl je třeba dodržet i při výběru nádobí a příborů. Obojí se dostane do rukou všech hostů, a proto je třeba kromě jejich absolutní čistoty dbát i na jejich design. Tomu se pravidelně věnují přední světoví designéři či architekti. Vzhled talířů, příborů, skleniček a jiného nádobí totiž dokáže prozářit každou tabuli. Na své si tak přijdou všechny smysly.

Jak přichystat příbory?
Uspořádání příborů na stole se řídí obecně platnými pravidly. Základem je podkladový talíř, na který jsou postupně přinášeny jednotlivé pokrmy. Naopak všechny potřebné příbory by měly být u talíře připraveny již od začátku: vpravo nože (vždy čepelí k talíři) a lžíce, nalevo vidličky špičkou nahoru. Jíst se začíná příborem, který je položen nejdále od talíře. Například menší příbor na předkrm leží nejdále od talíře, protože jej host využije jako první. Dezertní příbor, skládající se z menší lžičky a vidličky, se umísťuje nad talíř. Vpravo nahoře od talíře se nachází prostor pro skleničky. Ty se rozestavují buď do trojúhelníku, anebo šikmo za sebou. Nikdy se však neprostírají více než čtyři skleničky, přičemž každá z nich je určená k jinému druhu pití. Místo vlevo nad příborem je určeno pro malou misku na salát.

Juicy Salif: legenda mezi odšťavňovači
Jeden z nejslavnějších návrhů Philippa Starcka propojuje formu a funkci lisu na citrusy do dokonalého celku. Vkusně a přitom moderně ozdobí jakýkoli slavnostní raut či recepci. 

Ceci n'est pas une truelle: zednická lopatka na dorty
Pro snadnější servírování přichází Philippe Starck s lopatkou na dort z leštěné oceli. Dřevěná rukojeť vyrobená z javoru kontrastuje s lesknoucí se ocelí a vytváří tak dokonalý kontrast. Celkový výsledek potom nápadně připomíná zednickou lžíci.

Niche: variabilní servírovací miska
Od jedné z nejslavnějších světových architektek Zahy Hadid pochází tmavá rozkládací mísa na ovoce nebo oříšky skládající se z několika do sebe zapadajících částí. Její variabilitu lze dokonale využít při oslavách, rautech a jiných slavnostních příležitostech.

Anna G.: vývrtka jako panenka
Z hlavy italského návrháře Alessandra Mendiniho pochází návrh na vývrtku, kterou ukryl do těla panenky. Hravost, se kterou designér k takto praktickému pomocníkovi přistoupil, a barevnost ocení všichni milovníci vína. Panenka se bude rovněž náramně vyjímat na neformálních večírcích či zahradních party.  

Hupla: sada šálků na kávu
Sada dvou šálků s podšálky z kostního porcelánu řeší problém každého milovníka pití kávy – má vyčleněný prostor pro odložení lžičky. Strohý design, jednoduché linie a čistě bílá barva nabádají doplnit je kávovými lžičkami z dílny britského designéra Williama Alsopa s kroucenou rukojetí. Tak vznikne dokonalá kombinace pro servírování té nejlepší kávy.

Zdroj: FINEZZA design

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Když stolování není nuda: nádobí a příbory od světových designérů:

Když stolování není nuda: nádobí a příbory od světových designérů
Když stolování není nuda: nádobí a příbory od světových designérů
Když stolování není nuda: nádobí a příbory od světových designérů
Když stolování není nuda: nádobí a příbory od světových designérů
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
som viac za klasické tvary
Obrázek uživatelky
profil
treba to vedieť doladiť a mať aj modernu kuchynu
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé, ale myslím, že zůstanu u klasického nádobí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles