Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kožená sedačka je stále hitem

7. 03. 2009 | Moderní bydlení
Výběru sedací soupravy je potřeba věnovat velkou pozornost. Chcete-li si pořídit domu koženou, či koženkovou sedačku, přinášíme vám několik informací. O odpovědi na naše otázky jsme požádali ing. Miloslavu Štáchovou, soudní znalkyni a vedoucí akreditované zkušební laboratoře v Otrokovicích.

Jaký je zásadní rozdíl mezi koženou a koženkovou sedačkou?
Termín kůže je používán pro vyčiněnou kůži, odborně se tomuto výrobku říká useň. Vyčiněná kůže je obvykle měkká, elastická a mohou se na jejím povrchu vyskytovat drobné jizvy a vrásky, podle nichž lze usuzovat, že se jedná o pravou kůži. V některých případech je však lícová svrchní vrstva kůže odstraněna a nahrazena silnější povrchovou úpravou, i v tomto případě lze pořád ještě nazývat tento výrobek vyčiněnou kůží.

U koženky je tomu jinak. Jedná se o zcela syntetický koženkový čalounický materiál s povrchovou úpravou na bázi PVC (polyvinylchloridu), nebo PUR (polyurethanu). Nosnou podložkou bývá obvykle textilie a to tkanina, nebo pletenina. Koženka, kde je podkladová vrstva z pleteniny, je tažnější a poddajnější, avšak často dochází k praskání povrchové úpravy na místech mechanicky namáhaných, což jsou obvykle sedáky a opěrné polštáře. U sedaček, které jsou vyrobeny ze syntetických materiálů se často setkáváme se zavádějícím označením EKO nebo ECO kůže, což může naznačovat, že se jedná o ekologické zpracování odpadu, ale není tomu tak!

Velmi častá je u sedacích souprav kombinace pravé kůže a koženky ve stejném barevném provedení a dezénu, často na první pohled nelze od sebe materiály rozeznat. Pravou kůží bývají čalouněny pouze sedáky, područky a opěrné polštáře. Zadní a boční dílce sedačky jsou vyrobeny z koženky.

Jak se sedací soupravy nejlépe udržují?


Spotřebitel by měl být informován o způsobu užívání a ošetřování výrobku, případně odkázán na službu specializované firmy. Tato informace by měla být podávána při nákupu výrobku a měla by se týkat toho konkrétního výrobku, neboť různé druhy povrchových úprav na pravé kůži se mohou chovat různě. Před používáním, nebo prodejem ošetřujících přípravků je třeba ověřit jejich čisticí a ošetřující schopnost a účinnost. Důležité je ověřit si, zda nedochází působením přípravku k poškození povrchové úpravy, bobtnání, stírání, slupování, praskání. Některé druhy povrchových úprav degradují působením rozpouštědel včetně alkoholu.

V prvních dvou letech, v záruční lhůtě, doporučuji používat pouze vlhkou měkkou utěrku, místní drobné nečistoty odstranit vatou navlhčenou slabým mýdlovým roztokem a vyleštit suchou utěrkou.

Po této době lze použít v prodejně doporučený ošetřovací přípravek, který předem vyzkoušíme na místě méně viditelném. Ošetřovací přípravky na bázi emulgovatelných tuků a vosků mohou dodat pravé kůži požadovanou měkkost a elastičnost i po delší době užívání.

Při ošetřování nesmí v žádném případě dojít k úplnému provlhnutí kůže, nebo styku s organickými rozpouštědly včetně alkoholu.

U koženkových materiálů je čištění jednodušší, tam lze čistit povrch pouze vlhkou utěrkou se slabým roztokem saponátu, vyleštit suchou utěrkou.

Jaký je rozdíl v životnosti?

Sedací soupravy s potahem z pravé kůže, které jsou používány každodenně, by měly sloužit alespoň 10 let.

V některých případech lidé, kteří si koženou a ne zrovna levnou sedací soupravu kupují, ji mají za hodnotný sedací nábytek, který budou používat i podstatně delší dobu, v extrémních případech udávají výrobci životnost kůže za prakticky neomezenou. K tomu je nutno říci, že životnost je daná zejména kvalitou a vlastnostmi povrchové úpravy. I kvalitní povrchová úprava časem přirozeně stárne a nelze počítat s životností delší než 10 let, samozřejmě hodnota celého výrobku je daná i jeho konstrukcí a konfekčním zpracováním.

I pro tyto výrobky však platí podle novely obč. zákona č.136/2002 od 1.1.2003 záruční lhůta 2 roky a proto je třeba, aby byly případné vady výrobku odhaleny již během této doby. Nejčastější vady se objevují na čalounění již po krátké době užívání, ne vždy si však uživatel všimne např. počínajícího stírání, praskání, nebo slupování povrchové úpravy.

Životnost výrobku však nelze zaměňovat s jeho trváním, neboť zničit lze sedací soupravu jejím nešetrným používáním a mechanickým poškozením např. ostrými předměty, drápky zvířete apod. i během krátké doby používání. V tomto případě nelze reklamaci uplatnit, a to ani tehdy, pokud by byla z jiného důvodu oprávněná.

U koženkových sedacích souprav je životnost značně omezena kvalitou povrchové úpravy. Je velmi častým jevem, že se praskání a slupování u koženkových potahů vyskytuje již do 2 let používání a je proto nutné sledovat povrch koženky zejména po 1. roce užívání, aby bylo možné případnou reklamaci včas uplatnit.

Jaký je rozdíl v náchylnostech a v pohodlí při sezení mezi koženkovou a koženou sedačkou?


Užitné a mechanické vlastnosti pravých kůží souvisí do značné míry s jejich strukturou a původem. Kůže může být rozdílná např. v tuhosti i na jednom kusu sedačky. U některých příliš měkkých kůží může docházet po určité době ke značnému protažení sedáků a mechanicky namáhaných dílců a mohou se tvořit tzv. vysezené plochy.

  • Dalo by se říci, že komfortnost sezení je u sedacích souprav z přírodní kůže nepoměrně vyšší oproti používání sedačky z koženky.
  • Koženka může být také tažný a pružný materiál, avšak za cenu zvýšené možnosti praskání povrchové úpravy.
Také hygienické vlastnosti pravé kůže, zejména její „prodyšnost a savost pro pot“ jsou lepší, než u koženkových potahů, kde se můžeme setkat zejména v letních měsících s ulpíváním kapek potu na povrchu.

Jak reagují na změny teplot a světla?

Sedací soupravy by měly být v interiéru umístěny tak, aby nebyly vystaveny přímému slunečnímu svitu, nebo sálavému teplu. Jinak je třeba počítat se sníženou životností potahů, kdy může v důsledku působení zejména UV záření docházet ke změně vybarvení osvětlených ploch. Většinou dochází k vyblednutí odstínu, nebo ke změně strukturálních vlastností materiálů, sražení, nebo zvlnění plochy, předčasného zestárnutí povrchové úpravy, zvýšené lámavosti, ztvrdnutí a praskání potahu.

Proto je také třeba zvážit umístění sedací soupravy pod oknem s přímým slunečním svitem.

Ani sedací soupravy s koženkovým potahem nejsou v tomto směru výjimkou a chovají se podobně jako potahy z usně.

ZDROJ: s o s

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já už se těším,až ušetřím korunky a koupím si černou,koženou...na udržbu s dětmi je lepší než látková
Obrázek uživatelky
profil
jsou i menší kožené sedačky, které jsou hezké v bytě, v tom bych problém neviděla, ale mně osobně se nijak zvlášť nelíbí a nechtěla bych koženou sedačku ani zadarmo, je mi nepříjemné v ní sedět, chci určitě látkovou a do budoucna rohovou.
Obrázek uživatelky
profil
Nevím proč by se neměla kožená sedačka kupovat i do malých bytů!Nejsou jen velké ale i malé.To spíš se zamyslete mít v bytě zvíře.A otom že studí píšete samé nesmysly,raději si dejte pozor ať od psa nechytnete svrab!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice