Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 30.03. 2024
Dnes má svátek Arnošt
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejen naše bydlení v malém bytě

25. 05. 2012 | Moderní bydlení
Po svatbě jsme s manželem bydleli v provizorním bytě s tím, že za nějakou dobu se budeme muset přestěhovat a to do podstatně menšího bytu. No a jednoho dne to přišlo. Pominu-li zabalení všech našich osobních i společných propriet, nastal po přesunu v novém bytě poměrně zásadní problém: kam s našimi věcmi?

Nutno podotknout, že se jednalo vskutku o dost menší byt (1+1), než jsme měli doposud. V tomto článku bych tedy ráda zkusila poradit lidem, kteří mají podobný problém a podělit se s nimi o to, jak jsme se s tím poprali my.

Krok 1.  Balení ještě ve starém bytě - snažte se zbavit se zbytečností

Už když balíte své věci do krabic, například z vašich šatníků a botníků, zvažte, nosíte-li všech čtyřicet triček, nebo deset jarních bund. Přebytky však zákonitě nemusíte vyhazovat (u věcí s fleky či potrhaných je tomu však záhodno). Něco můžete nabídnout kamarádkám, známým, rodině, jiné extra Nejen naše bydlení v malém bytěkousky, do kterých jste se nevešla posledních pět let, můžete třeba prodat a takové ty obnošené věci můžete darovat na charitu.

Krok 2.  Nakupujeme nábytek

Pokud pořizujete nové skříně, je dobré využít co největší prostor. Mnoho skříní je sice designově úžasných, ale mají na výšku necelé dva metry a  nevyužijí tak celý prostor až ke stropu. Doporučuji tedy vybrat vysoké skříně, do kterých se vejde více věcí. Dbejte také na praktické rozmístění a velikost polic a přihrádek. Mnoho skříní má poměrně nešťastně řešeny úložné prostory, díky kterým nevyužijete úložnou plochu co nejefektivněji. V ložnici pak mohu vřele doporučit takzvanou ložnicovou stěnu. Nejen že získáte velké úložné skříňky místo klasických nočních stolků, ale ještě získáte několik uzavřených úložných prostor vysoko nad hlavou, které jsou ideální například na ložní prádlo.

Krok 3.  Každé místečko se počítá

Pokud si stěhujete svůj starý nábytek, který není co do úložnosti zrovna ideální, nezoufejte, i tak máte možnost využít nevyužité místo. Můžete se poohlédnout po skříňových nástavbách, nebo alespoň po praktických úložných krabicích, kde můžete uskladnit sezónní oblečení, nebo sváteční výzdobu. Velmi praktické jsou též "šuplíky" normované přímo pod postel, kam můžete taktéž uložit spoustu méně používaných věcí.

Krok 4.  Topení...

Z vlastní zkušenosti vím, jaká mají plusy a úskalí takzvané "akumulačky". Akumulační topení mají jistě ekonomický provoz, ale pokud máte byt o výměře 40m2 a 9m2 Vám z tohoto prostoru zabírají zastaralé akumulačky, je to opravdu hodně. Do malých bytů jsou ideální dnes již do hloubi několikacentimetrové radiátory a topné desky. Pokud přeci jen holdujete akumulačním kamnům, doporučuji vyměnit zastaralé modely o hloubce až 50cm za novější, prostorově méně náročnější typy.

Krok 5.  Vybalování aneb probírka číslo dvě

Nejen naše bydlení v malém bytěJsme zdárně přestěhováni a nyní nás čeká urputné vybalování. Je tedy na čase znovu zvážit, které věci opravdu potřebujete, které jsou pro potěchu oka a které jsou úplně zbytečné. Když vybalíte, zjistíte, že pro spoustu věcí, o kterých jste si mysleli, jak jsou důležité, nenajdete již využití. Ať balíte jak chcete důkladně a bezpečně, téměř vždy se při přepravě něco poškodí či dokonce ztratí. Se ztracenými věcmi již nic nenaděláte, ale ty poškozené (pokud se tedy nejedná o sváteční porcelán po babičce, který Vám partner slepí) je na čase vyhodit.

Krok 6.  Není místo na ... udělejme to jinak

Máte opravdu malý byt a nezbývá Vám místo na nějaké věci? Ledasco se dá provizorně vyřešit. Jistě, mnozí namítnou, že to není zrovna špičkové ani designové řešení, ale ti, kteří mají opravdu malý byteček, mi dají za pravdu, že když je nutno se rozhodnout mezi ničím a provizoriem, je volba jasná.
Není místo na klasický psací stůl? Do obývacího pokoje se jistě vejde malý víceúčelový stolek. Tyto stolky bývají odlehčené a mají kolečka, takže se poměrně snadno stěhují. Navíc mají snadno nastavitelnou výšku, takže si jej přizpůsobíte přímo podle momentálních potřeb. Nejsou sice nijak zvlášť velké, ale notebook či poznámkový blok v pohodě umístíte a pohodlně na něm napíšete i nějaký ten dopis.

Postel... Ano, pokud jste dva, postel zabírá velkou část obytného prostoru. Pokud byste rádi toto místo ušetřili, můžete spát buď zavěšeni hlavou dolů od stropu (nedoporučuji) a nebo můžete volit vyklápěcí postel. Ty se vyrábějí i jako dvoulůžka a když postel zaklopíte, celý komplex vypadá jako úhledná skříň. Výhodou je bezesporu obrovská úspora místa, nevýhodou je nutnost denní manipulace kvůli každému poležení po obědě a obvykle větší cenové náklady.

Nezbylo místo na všechno Vaše oblečení? Skříň praská ve švech a stále máte nevybalené krabice? Pořiďte si vakuové pytle (vaky). Jsou to igelitové pytle s vakuovým uzavíráním a ventilem na vysávání vzduchu, který po naplnění a uzavření odsajete vysavačem a obsah vaku se mnohonásobně zmenší. Dají se pak naskládat pod postel, do polic a nebo pověsit na tyč do skříně. Jen si dejte pozor a nekupujte vždy ty nejlevnější. Já sama jsem "podlehla", nakoupila deset kusů těch nejlevnějších a skutečně dobře těsnily (tudíž fungovaly) pouze tři z nich.

Krok 7.  Máte vysoký strop? Paráda!

Pokud máte vysoké stropy, můžete si klidně dovolit mezipatro, či dokonce patro na spaní. Ušetříte tím spoustu místa ve spodní části, které by zabírala manželská postel. Musíte jen vhodně navrhnout přístup do tohoto patra, abyste zřízením schodů nezabrali půlku bytu. Žebřík je velmi prostorově nenáročný, ale nedoporučovala bych ho těm z nás, kteří jsou po ránu v malátném polovědomí a stěží zvládají spustit nohy z postele a zvednout se.

Krok 8. Váš koutek

I v malém bytě si udělejte svoje malinké místo, kde se budete cítit dobře a kde budete moci odpočívat a relaxovat. Vzhledem k prostorovým dispozicím to asi nebude prostorná místnost, ale postačí třeba jen pohodlné křeslo s naducaným polštářkem a podnožkou u stojanu s květinami. Fantazii se meze nekladou. Můžete si například zvelebit svůj balkón a nebo si udělat příjemné posezení na předzahrádce. Hlavní je najít si ten svůj koutek klidu, kde se budete cítit příjemně.

Mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
určitě se něco bude hodit,díky...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc