Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nenahrávejte zlodějům a před odjezdem na dovolenou zabezpečte svůj domov

6. 07. 2018 | Moderní bydlení
Zasloužená dovolená - pro nás ideální příležitost, jak si odpočinout od každodenních povinností a pracovního koloběhu, možnost poznat nová místa a načerpat čerstvou energii. Pro zloděje to může znamenat šanci, jak se “pozvat na návštěvu”. Jak co nejlépe zabezpečit domácnost, než vyrazíme na dovolenou?

Sociální sítě a přebytečná sdílnost

Po roce papírování, vstávání a běžných dní nás samozřejmě láká pochlubit se dovolenou i na sociálních sítích. Buďte však obezřetní, co a hlavně komu sdílíte. Informovat veřejně o přesném termínu, kdy bude váš domov prázdný, je riskantní. Zkontrolujte si také nastavení vašich příspěvků. Pokud na Facebooku a Instagramu pravidelně sdílíte veřejně příspěvky, kde je snadno rozpoznatelná poloha vaší domácnosti, a následně informaci o tom, že si právě užíváte mimo republiku, jdete bohužel zlodějům na ruku. Hlídejte si své soukromí a sdílejte své štěstí jen s blízkými přáteli.

Nenahrávejte zlodějům a před odjezdem na dovolenou zabezpečte svůj domovZavřená okna a dveře na dva západy

Pokud se zloději nedostanou dovnitř dveřmi, stále ještě se jim nabízejí okna. Je otázkou vteřin okno rozbít – pokud ovšem není zamřížované. Před odjezdem proto vždy zavřete a překontrolujte všechna okna a svůj domov zamkněte na několik západů. Pokud máte navíc k dispozici bezpečnostní zámek, rozhodně použijte i ten. Nespoléhejte na to, že když se váš byt nachází ve vyšším podlaží, můžete s klidem nechat otevřenou “větračku” u balkónových dveří. Zloději jsou často velmi vynalézaví a ani několik výškových metrů pro ně není překážkou. Okno je ideální zajistit magnetickými detektory otevření. Další čidla, která jsou také součástí moderního alarmu, dokáží zaznamenat rozbití skla.

Nespoléhejte na souseda

Jedete-li na delší cestu, určitě nechte pro jistotu klíče od bytu či domu u blízké osoby a poproste ji, aby pravidelně kontrolovala byt. V ideálním případě se obraťte na souseda, ke kterému máte důvěru a domluvte se s ním, aby vám zaléval květiny, občas vyvětral a vybíral poštovní schránku. Nespoléhejte se ale na to, že soused byt ohlídá. Vloupání se 80 % lupičů do bytu nebo domu dostává během dne, a to nejčastěji přes balkon. Sousedů se zloději nebojí, volí zadní balkonové dveře nebo okno do zahrady. Váš domov nejlépe ohlídá alarm, ideálně napojený na dohledové centrum, aby v případě potřeby mohla i ve vaší nepřítomnosti na místo vyjet profesionální hlídka či rovnou policie.

Rozsvícené světlo pomůže

Nezapomeňte ani na dostatečné osvětlení pozemku, především u vchodových dveří do rodinného domu. U moderních alarmů je možné světla ovládat na dálku přes aplikaci v mobilu nebo nastavit jejich rozsvícení na konkrétní čas. Iluzi obydlenosti můžete dodat bytu i tím, že necháte roztažené závěsy nebo žaluzie. I ty je možné ovládat dálkově přes aplikaci v mobilu.

Vypojte spotřebiče ze sítě

Zloději nejsou tou nejhorší pohromou, která může opuštěný byt nebo dům postihnout. Zůstane-li v bytě zapnutý spotřebič, může místo krádeže dojít spíše k požáru. Vypnutí všech žehliček, sporáků je samozřejmostí – a je-li to možné, doporučuje se vypnout i pojistky i přívod vody.

Vhodné pojištění

Pro klid duše nezapomeňte na pojištění domácnosti. Kdyby přeci jen došlo k vloupání, můžete se spolehnout právě na plnění od pojišťovny. Do pojistné částky zahrňte všechno, co v domácnosti máte, a není to pevně spojeno s bytem jako takovým. Pojistnou částku si zvolíte sami. Univerzální pomůcka, kterou používají některé pojišťovny je plocha bytu x 4.500 Kč. Pokud si stále nejste jisti, jakou částkou pojištění bytu vyčíslit, představte si situaci, že pokud třeba vyhoříte, budete moci za určitou částku pořídit veškeré vybavení, oblečení a další odcizené věci znovu.

Několik rychlých rad pro zabezpečení vaší domácnosti:

1. Raději dvakrát zkontrolujte, zda jste byt či dům správně uzamkli a zajistili všechna okna.
2. Neupozorňujte na svou dobrou finanční situaci a nechlubte se cennostmi, které máte doma.
3. Poproste přátele, aby vybrali poštovní schránku. Přeplněná schránka je jasná známka toho, že u vás doma dlouho nikdo nebyl.
4. Nezatahujte závěsy, rolety a žaluzie. Byt pak bude působit obydleně. Cenné předměty zbytečně nevystavujte.
5. Nepouštějte do bytu různé podomní prodejce. Nikdy nevíte, kdy se z nich mohou vyklubat tzv. “tipaři“.
6. Pomůže, když si nastavíte automatické rozsvícení a zhasínání světel a třeba také TV.
7. Zarostlý prostor a neudržovaný trávník před domem nahrává zlodějům. I dobře uklizený a udržovaný prostor před domem může pomoci.
8. Udělejte si seznam všech cenných věcí (můžete pořídit i fotografie) a nechte si domácnost pojistit. Ulehčí Vám to práci při dokazování polici a pojišťovně v případě vykradení.

Zdroj, foto: Jablotron


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobré rady, těch není v tomto případě nikdy dost - přesto jsou dnes zloději vyškolení.

Troufnou si nás navštívit i když nájemníci spí přímo v domě, nebo bytěSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles