Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pelmety vás nikdy nezklamou

22. 12. 2009 | Moderní bydlení

Pelmety, ony látkové ozdoby nad okny, jsou stálicí při vytváření dekorací oken a nalézají uplatnění va stylových i moderních interierech. Ovšem vždy záleží na výběru patřičného typu pelmetu.

Pelmety instalujeme nejčastěji na kolejničky se zakončením do bočních oblouků nebo na klasické garnyže s krycí deskou. Takto můžeme využít i původní starší garnyže, kterí již tzv. nenadělají mnoho parády. Pokud je jejich čelo hladké, nalepíme souběžně s horním okrajem suchý zip s háčky, který nám následovně poslouží k instalaci zvolené látkové ozdoby. Na hladký pelmet je našita mechová část suchého zipu, na nařasené pelmety se používají řasící pásky s mechovou vrstvou.

Novostavby většinou neoplývají přebytkem prostoru nad okny ani vysokými stropy. Abychom předešli možnému poškození pelmetu při manipulaci s oknem či dveřmi, musíme respektovat rozměr mezi horním okrajem pelmetu a hranou okenního rámu.

 V moderních a jednoduše zařízených interierech jsou často používány hladké pelmety, která mohou prakticky pouze překrývat závěsné systémy, vč. rolet nebo žaluzií. Bývají ušity ze stejného materiálu jako závěsy a tvoří orámování celé dekorace. Více romanticky působí nařasené pelmety, které mohou být opět s rovným spodním okrajem nebo tvarované do vlnek či obloučků. Hladké i řasené pelmety lze tvarovat dle fantazie, mohou se lemovat kontrastní barvou v kombinaci s úvazy, ozdobit bordurou nebo ušít v odlišné barvě a vytvořit tak komplet s polštářky a dalšími doplňky.

 Poněkud složitější je další typ pelmetů, girlandy, které vyžadují více prostoru, aby mohly vyniknout v plné kráse. Girlandy vypadají velice dobře v klasických vilách a  činžovních bytech s vysokými stropy, kde často bývají okna s oddělenou horní třetinou, kterou není nutné při běžném provozu otvírat. Girlandy tak mohou více zasahovat do plochy oken, aniž by mohlo dojít k jejich poškození.

Ať už se Vám zalíbí jakýkoliv tvar pelmetu, neváhejte se před jeho instalací poradit s odborníky. Pomohou Vám při výběru materiálu, neboť i to hraje svou roli při konečném výsledku, poradí s vhodným tvarem, barvou a instalací. Pelmety jsou vlastně takovým finálním završením dekorace oken, proto je nutné věnovat jim patřičnou pozornost.

 

Zdroj: Záclona.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dobré návpdy
Obrázek uživatelky
profil
len nech tam nie je plno prachu
Obrázek uživatelky
profil
nikdy jsem to slovo neslysela
Podle clanku bych si dokazala vybavit, ale skoda, ze neni poradny obrazek k videni
Obrázek uživatelky
profil
ALE FOTO OPRAVDU BY MOHLO BÝT
Obrázek uživatelky
profil
Ano, u článku citelně chybí nějaké snímky s pelmetami, aby měl člověk, který s nimi ještě neměl čest, představu jak vypadají.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles