Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 30.03. 2024
Dnes má svátek Arnošt
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pokládání koberců krok za krokem

9. 10. 2011 | Moderní bydlení
Z nepřeberné nabídky koberců jste vybrali ten, který splňuje Vaše požadavky. Tu těžší část tedy máte za sebou. Už na Vás čeká pouze samotné položení koberce. Co vše budete k pokládce potřebovat a jak koberec precizně položit? To vám rádi řekneme.

Nákupní seznam


•    Koberec
•    Suchý zip nebo oboustranná lepicí páska
•    Univerzální lepidlo nebo fixační přípravek
•    Ukončovací lišty, čtvrtkruhové profily nebo podlahové lišty včetně prořezu
•    Ocelové hřeby
•    Štěrkové hmoty  
•    Nůž na koberce

nářadí•    Hákové/trapézové břity
•    Malířský váleček
•    Ozubená stěrka (při lepení)
•    Pravítko na koberce
•    Nůžky
•    Stěrka
•    Kladivo

1. Příprava podkladu


Pomocí stěrkové hmoty nejdříve vyrovnáme nerovnosti a trhliny na podlaze. Samozřejmě musíme zbavit podlahu zbylých nečistot, například po předešlém koberci. Pokud podlaha vyžaduje dodatečné čištění, před samotným pokládáním musí být suchá.

2. Položení


Nejdříve položte koberec volně v místnosti tak, aby u okrajů místnosti cca 10 cm přesahoval. Když necháte koberec takto rozložený přes noc „odpočinout“, usadí se a vzniklé záhyby se samy vyrovnají. Navíc krytina z přírodních vláken se musí v pokoji aklimatizovat, a to minimálně 24 h při pokojové teplotě.

3. Předběžné nastřižení


Zatlačte koberec pomocí ostré hrany do bočních rohů místnosti. Nožem na koberce ho ořízněte na předpokládaný rozměr, počítejte ale vždy s rezervou cca 10 cm na „prořez“.

4. Přilepení


koberecK přilepení můžete použít speciální lepidlo na koberce nebo oboustrannou lepicí pásku. Ta se hodí především pro koberce z přírodních vláken nebo se spodní stranou z netkané textilie. Lepidlo se nanáší na kraje a plošně, páska u menších ploch stačí pouze na okraje, u koberců větších rozměrů pak i do kříže plošně.

Koberec položte do mokrého lepidla a vyrovnejte ho pomocí čistého a suchého malířského válečku. Opravy je nutné provádět rychle a místnost také dobře větrat kvůli výparům.

5. Vnitřní rohy


Po přilepení můžeme zcela uříznout i přesahující kusy koberce, které jsme si nechali pro jistotu. Začněte tím, že u vnitřních rohů koberec nejprve diagonálně naříznete, o všem ne až k podlaze!

Tip odborníka:


Když rozměr koberce nestačí, budete muset jeho délku nastavit dalším pásem. Za prvé se ujistěte, že oba pásy směřují stejným směrem! To zjistíte například tak, že po nich přejedete prázdnou láhví a chlupy koberce by se měly ohnout stejným směrem. Při navazování dvou pásů potom nechejte asi 3 až 5 cm překryv a prořežte oba pásy najednou. Tím docílíte přesného navázání. Přechody koberce pak zafixujte soklovými lištami.

Zdroj: OBI.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
My si nechávali pokládat koberec firmou http://www.nabastav.cz/rekonstrukce/podlahove-krytiny/ nedokážu si představit jak by to vypadalo, kdyby jsme to dělali sami :-D
Obrázek uživatelky
profil
kobercom sa vyhýbam...iba ak tesne ku kreslám kde sedávame
Obrázek uživatelky
profil
kobercom sa vyhýbam...iba ak tesne ku kreslám kde sedávame
Obrázek uživatelky
profil
nepřipadá mi to nijak složité, koberce jsem si vždy pokládala sama a sedí, jak mají
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles