Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Praktické rady pro výběr bazénu – 2. díl

17. 07. 2009 | Moderní bydlení

Tomuto článku předcházelo:

UMÍSTĚNÍ

Před samotnou stavbou je třeba podrobně zvážit vhodné umístění bazénu, odtud se pak samozřejmě odvíjí jeho velikost a tvar. Často zde narazíme na problém nevhodného podloží, sklonu a členitosti terénu. Proto je určitě dobrou zprávou eventualita moderních železobetonových samonosných konstrukcí, které dovolí bazén usadit i do svahu nebo na méně stálé podloží.
Důležitou roli samozřejmě hraje dostupnost přívodu vody, kanalizace a elektrických rozvodů. Zvažte rovněž míru soukromí, po které při koupání toužíte a přizpůsobte tomu zvolené místo. Je dobré přemýšlet i o tom, odkud svítí slunce, zda budete mít u bazénu místo k vytouženému opalování, nebo naopak stinný koutek pro případ velkých veder.

Praktické rady pro výběr bazénu – 2. dílZ praktických důvodů je vhodnější neumísťovat bazén do přímého sousedství vzrostlých stromů. Padající listí, jehličí a jiné nečistoty by Vám zbytečně komplikovaly údržbu.

ESTETIKA

Každý bazén, bez ohledu na typ a velikost, se stává dominantou zahrady a celého domu. Samozřejmě, že jeho hlavním úkolem je sloužit aktivnímu odpočinku a pohodové zábavě, nesmíte ale zapomenout, že bazén znamená také desítky metrů čtverečních plochy. Není tedy od věci zvážit konzultaci se zahradním architektem, který Vám pomůže navrhnout nejen vhodný typ bazénu, ale i prostor pro odpočinek a zábavu, aby zahrada mohla uživatelům sloužit po celý rok.

ÚDRŽBA

Jakýkoliv typ bazénu má samozřejmě své nároky na údržbu. Čistota vody záleží nejen na mechanické a chemické ochraně, prvořadý je i výběr kvalitní filtrace. Na našem trhu se vyskytuje několik technologií a filtračních metod.  Mezi lidmi panuje obecná představa, že čím více je v bazénu filtračních otvorů, tím je zajištěna efektivnější cirkulace vody. Pravda je ovšem taková, že příliš složité rozvody uvnitř i vně bazénové konstrukce jsou nejčastějším zdrojem poruch a vyžadují poměrně častou údržbu.

CENA

Ceny zahradních bazénů se pohybují od několika tisíc až třeba po půl milionu korun. Nejlevnější jsou tzv. dětské nadzemní bazény. K jejich nevýhodám patří minimální výběr takřka omezený na kruhový tvar, malé rozměry, špatná cirkulace vody a nízká životnost. Navíc je nutné je na zimu uklízet.

Další kategorií jsou montované pozinkované nebo plastové bazény. V poměru ke své ceně je jejich životnost také velmi malá.  Dodávají se jen v typizovaných rozměrech a tvarech.

Praktické rady pro výběr bazénu – 2. dílBetonové bazény mají podstatně vyšší životnost, pevnost a nepropustnost, vyžadují ale větší stavební připravenost. Ovšem pokud je zde použit keramický obklad může zvláště při větších mrazech docházet k jeho narušení.

Mezi nejkvalitnější bazény na našem trhu patří tzv. bazény francouzského typu. Jejich velkou výhodou je naprostá volnost, co se týká tvarů a velikostí. Nevyžadují žádné propojovací díly či potrubní rozvody. Tento typ bazénu má životnost prakticky neomezenou.

VÝBĚR FIRMY

Pokud jste se i Vy rozhodli dopřát sobě, své rodině a přátelům radost v podobě zahradního bazénu, nezbývá Vám než podstoupit náročný proces výběru vhodné firmy. Předtím, než se svěříte do rukou konkrétní společnosti, seznamte se nejen s jejími produkty, ale svou pozornost věnujte také zárukám a cenové politice, kterou se řídí. Informujte se proto, zda uvedená cena znamená kompletní dodávku na klíč, včetně vybavení, nebo jestli se jedná pouze o základní cenu.

V neposlední řadě by Vás měla zajímat doložitelná doporučení předešlých zákazníků a také následný servis, který firma poskytuje. Při výběru firmy by pro Vás tedy jistě mělo být důležité i hledisko časového rozvržení stavby a jak dlouhý čas uběhne ode dne, kdy podepíšete svou objednávku, do chvíle, kdy bude bazén připraven pro první dokonalou šipku.

Čtěte také:

Praktické rady pro výběr bazénu – 1. díl

Bazén v činžovním domě

Bazén v zimní zahradě - idyla v zimě i v létě

Zazimování bazénu aneb konec vodních radovánek

Zastřešit, či nezastřešit bazén?

Zdroj: Desjoyaux

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Praktické rady pro výběr bazénu – 2. díl:

Praktické rady pro výběr bazénu – 2. díl
Praktické rady pro výběr bazénu – 2. díl
Praktické rady pro výběr bazénu – 2. díl
Praktické rady pro výběr bazénu – 2. díl
Praktické rady pro výběr bazénu – 2. díl
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !