Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Připravte svou terasu na příjemné posezení!

6. 07. 2020 | Moderní bydlení
Letní slunce láká k posezení na zahradě – jde o vítané útočiště, které letos patrně budeme využívat ještě více než jiné roky. Proto stojí za to si jej co nejvíce zútulnit a po zimě věnovat terase péči. Odměna v podobě grilování či kávy na čerstvém vzduchu s výhledem do zeleně se jistě stane oblíbenou částí dne...

Abyste přivítali léto v plné parádě, vrhněte se do gruntování! Jarní úklid se nezaměřuje jen na interiéry, ale také vaše terasa vyžaduje řádnou očistu – první jarní sluneční paprsky totiž odhalí všechny nečistoty, které „zimní spánek“ zanechal. Pokud je podlaha terasy zapadaná listím, větvičkami či kamínky, řádně ji zameťte – pomoci vám přitom může zahradní vysavač. Díky zpětnému chodu jej lze proměnit jednoduše na fukar a tím například profouknout i okapy. Poté povrch vydrhněte. K tomu můžete použít vysokotlaký čistič, který ušetří práci. Díky kombinaci tlaku a množství vody odstraní rychle i ulpívající špínu, včetně mechu či lišejníků. Pozor však dejte na spáry či těsnění, abyste je nepoškodili.

markýzaPodlahu můžete omýt rovněž roztokem čistícího přípravku a teplé vody. V případě dřevěné podlahy po uschnutí dřevo ošetřete speciálním olejem určeným k těmto účelům. Materiál je totiž citlivý k rozmarům počasí a sníh, déšť i ostré paprsky na něm mohou zanechat stopy. Natírejte po směru žilkování, a pokud se v některých místech olej nevsákne, otřete přebytky suchým hadříkem, zamezíte tím vzniku skvrn. Při natírání dřeva by venkovní teplota neměla být nižší než 10 stupňů a nátěr by následující den neměl zmoknout.

Vyčistěte a ošetřete nábytek

Také nábytek si zaslouží pozornost, obzvlášť pokud nebyl přes zimu chráněný. Péče záleží na materiálu, z něhož je vyroben. Na vyplétaný ratanový nábytek pořiďte speciální přípravek, odstraňující prach a mastnotu, plastový stačí jen otřít hadříkem a teplou vodou s mýdlem. Ten dřevěný jemně očistěte brusným papírem, čímž odstraníte nerovnosti a povrch vyhladíte. Následně dřevo – podobně jako v případě dřevěné terasy – naolejujte nebo ošetřete lazurou, aby byl chráněný. Nezapomeňte také dotáhnout šroubky. Kovový nábytek lze rovněž zbavit rzi za pomoci brusného papíru, odloupnutý lak přelakujte. Vysokou odolnost mají výrobky z duralu či tahokovu, které jsou v podstatě bezúdržbové.

Pěkně pod střechou...

Spoustu práce při údržbě terasy i nábytku vám ušetří kvalitní zastřešení terasy v podobě pergoly, která chrání v zimě před nepříznivými vlivy a v létě vám zase poskytne vítaný stín, případně ochrání před nenadálým deštěm. Velice atraktivní jsou bioklimatické pergoly s naklápěcími střešními lamelami, které tvoří přirozené propojení interiéru a exteriéru domu a umožňují svým majitelům trávit mnohem více času ve venkovním prostředí.

Tipy pro útulnou terasu

- Polštářky – Barevné podsedáky či naducané polštářky přinesou nejen větší komfort, ale zároveň posezení rozzáří!
- Úschovný venkovní box – Může sloužit k úschově podsedáků či polštářů, snadno do něj ale vměstnáte i další věci, které je dobré mít po ruce, ale zároveň je nechcete mít na očích – od dětských venkovních hraček přes boty na zahradu až po drobné zahradní nářadí či grilovací náčiní.
- Houpací síť – Na nosné trámy pergoly lze přivázat síť, ve které je příjemné si užívat jarní lenošení s knihou v ruce... Populární jsou také závěsná křesílka.
- Jako v obýváku – Neváhejte si terasu zútulnit různými doplňky jako je elegantní ubrus, vázy, sošky...
- Lapač vos – Otravní bodaví společníci dokážou znepříjemnit stolování. Pořeší to lapač, do něhož stačí nalít trochu šťávy – vosy vlezou dovnitř, ale ven už se nedostanou. Proti obtížnému hmyzu pomáhají také svíčky z citronely.
- Osvětlení – Aby bylo večerní posezení ještě příjemnější, lze pergolu doplnit LED páskem, útulně působí ale i lucerna se svíčkou, lampióny či solární lampy.

 
Zdroj, foto: Isotra



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kroj