Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světlo a barvy na sebe vzájemně působí

17. 02. 2012 | Moderní bydlení
Nejen osvětlení vytváří atmosféru v bytě. Velmi významnou roli hrají také barvy. Osvětlení by se proto nemělo vybírat pouze na základě velikosti a vnitřního uspořádání místností. Při výběru berte v potaz i výmalbu v  pokoji. Barevné stěny totiž mohou ovlivnit psychiku člověka podobně jako osvětlení.

Je proto důležité vědět, jak samotné barvy působí a tomu přizpůsobit výběr osvětlení (či naopak). Pokud máte pocit, že pokoj je velmi tmavý – i přes vhodně zvolené osvětlení – může to být způsobeno právě špatnou výmalbou v pokoji.

Obecně platí, že stěny oproti oknu a podlaha jsou světlejší, protože na ně dopadá dostatek světla. Naopak strop a zbytek stěn jsou tmavé, proto je potřeba je prosvětlit jasnými barvami. Naopak na podlahu a stěnu proti oknu můžete použít sytější, tmavší barvy, čímž rozdíly v prosvětlení místnosti vyrovnáte. 

lampyJak barvy v místnosti opticky působí?


Barvy se dělí na teplé (červená, oranžová, žlutá) a studené (modrá, zelená, fialová). Chladné odstíny opticky vzdálenosti prodlužují – strop i stěny tak zdánlivě ustupují do pozadí, teplé odstíny působí dojmem opačným.
V celkovém vyznění interiéru záleží také na intenzitě barev.

Tmavé barvy opticky zmenšují prostor a snižují strop. Takže pokud máte malý, stísnění pokoj a chcete, aby vypadal větší, vsaďte na světlé a jasné odstíny barev, ideální je například modrá. Strop je vhodné nechat bílý, pokoj tak bude působit vyšší. V „korekci“ disproporcí jednotlivých místností vám pomohou i vzory, například na tapetách. Drobný vzorek opticky rozšiřuje, velké vzory udělají místnost menší.

Barvy do interiéru vybírejte také podle toho, zda budete místnosti užívat převážně za denního či umělého světla, jelikož barvy se pod umělým osvětlením mění. Záleží i na jednotlivých druzích světelného zdroje. Klasické žárovky zvýrazňují teplé barvy, zářivky naopak ty studené. Nejméně originální odstín barvy pozměňují halogenové žárovky.

Zdroj: OBI

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na yběr baref doma hodně dbáme..má to smyslSmajlík a nejen estetickýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles