Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tepelná čerpadla a jejich využití

11. 10. 2009 | Moderní bydlení

Ceny energií a tepla dlouhodobě rostou. Závislost Evropy na plynu z Ruska nedává důvody k předpokladu, že by nás čekal obrat tohoto trendu, ba naopak teplo je drahé a v budoucnu bude s vysokou pravděpodobností ještě dražší. Je proto zcela přirozené, že také čeští stavebníci zvažují provozní náklady svého domu a řeší způsob jak nejlépe svůj plánovaný nový dům vytápět. 

Zatímco ještě v minulém století skoro každý, kdo měl k domu přivedený plyn, topil automaticky plynem v dnešní době tomu tak už není. Za poslední roky jeho cena vzrostla o více než 50% a každý, kdo si nyní pořídí plynové topení musí počítat s tím, že během příštích 10 let utratí za plyn stejně peněz, jako by stálo velmi slušně vybavené nové auto.

novostavbaPokud vám částka 500 až 800 tisíc korun, vydaná jen na provozní náklady, přijde přehnaná a nereálná, tak počítejte s námi: Vytápění a ohřev teplé vody v průměrném novém rodinném domě stojí nyní plynem zhruba 32 tisíc korun. Za elektřinu na svícení, vaření atd. zaplatíte dalších 15 tisíc. To je dohromady 47 tisíc korun ročně. Pokud budeme uvažovat každoroční velmi mírný 5 % nárůst ceny zemního plynu a elektřiny, tak po deseti letech utratíte za provoz takového domu více než 600 tisíc korun! U domu vytápěného tepelným čerpadlem jsou ale provozní náklady o 50 až 60 % nižší. To představuje ročně úsporu okolo 25 000 Kč, po deseti letech provozu  přesahuje uspořená částka více než 300 000 Kč.

Z tohoto důvodu se čím dál více stavebníků rozhoduje využít pro svůj dům výhod tepelného čerpadla, které se stává bezkonkurenčně nejlevnějším zdrojem tepla. Odborníky jsou tepelná čerpadla spolu s kotli na biomasu považovány za provozně nejlevnější a nejperspektivnější zdroje tepla pro rodinné domy. Největší výhodou tepelných čerpadel je, že jejich provoz stojí ještě méně než vytápění uhlím či dřevem, ale komfort a bezobslužnost zdroje tepla je na stejné úrovni jako u plynových kotlů. V současné době je dokonce touto technologií vybaveno více než 10 % nově stavěných domů. 


Jaká řešení nabízí tepelná čerpadla?

tepelne-cerpadlo-ze-zemeMnoho zájemců o tepelné čerpadlo zpočátku odradí relativně vysoké pořizovací náklady. Na vysoké pořizovací náklady je však třeba pohlížet z hlediska perspektivy. Platí zde jednoduchá zásada: čím dražší jsou ceny energií, tím rychleji se investice vrátí. Nebude to za rok ani za dva. Při současných cenách energie se návratnost pohybuje kolem osmi let. Pak už jen šetříte. Spotřeba elektřiny se vám sníží zhruba o dvě třetiny.

Dalo by se říci, že tepelné čerpadlo není vlastně nic jiného než obyčejná lednička obrácená naruby. Zatímco lednička vyrábí zimu uvnitř tak, že teplo čerpá ven a vyhřívá tak okolní prostředí, tepelné čerpadlo odebírá teplo i ze zdánlivě chladného prostředí mimo budovu a dopravuje ho do obytných prostor.

V podmínkách České republiky se jako nejvýhodnější systém pro běžný rodinný dům jeví systém země/voda s odběrem tepla z plošného kolektoru zakopaného v zahradě. U tohoto druhu tepelného čerpadla získáváme nejvyšší topný výkon avšak s vyššími pořizovacími náklady. Pokud má dům malý pozemek nebo je obtížné provést výkopy, lze využít variantu s vrtem či tepelné čerpadlo se systémem vzduch/voda. Tepelná čerpadla fungující na principu vzduch/voda jsou investičně méně nákladné (odpadají u nich zemní práce) a vhodné u domů menší zastavěné plochy. Právě nízké pořizovací náklady pak činí toto zařízení dostupné většině stavebníků.

Dalším důležitým momentem při výběru tepelného čerpadla je i zajištění určité finanční nezávislosti. Drtivá většina stavebníků využívá pro financování stavby hypotéku. Náklady na plyn a elektřinu jsou hned po hypotéce obvykle druhou největší položkou v rodinném rozpočtu. 


Tepelná čerpadla a jejich užití v zahraničí

tepelne-cerpadlo-voda-vzduchNa západ od nás se tepelná čerpadla využívají pro vytápění naprosto běžně již několik desítek let. Velmi zajímavé jsou však regionální rozdíly ve střední Evropě. Na Slovensku jsou pojmy jako tepelné čerpadlo, nízko-energetický dům, pasivní dům či solární panely již několik let naprostým hitem. Veškerá odborná média tyto varianty stále dokola skloňují a lidé je ve velkém procentu poptávají. Na Slovensku jde o velmi silný trend, kdy lidé tyto prvky požadují často bez propočtu ekonomické návratnosti. Dalo by se říci, že Česká republika je jakýmsi středním proudem. Někteří znají pojem tepelné čerpadlo a jeho základní principy fungování. Stále se však najdou takoví, kteří o tomto zařízení nemají žádné znalosti. Většinou se tedy Češi rozhodují na základě výpočtu nákladů, úspor a efektivity. Překvapivá je však situace v Polsku. Na tomto velkém a rychle se rozvíjejícím trhu je pojem tepelné čerpadlo naprosto neznámým a není tedy ani používaným zdrojem vytápění.


Komu je čerpadlo určeno?

Uvažovat o tepelném čerpadle by měl především ten, kdo plánuje stavbu nového domu, a také lidé, kteří provádějí celkovou rekonstrukci obydlí. Čerpadlo může být vhodné i v situaci, kdy stávající topný systém dosluhuje a je třeba vyměnit ho za nový. V těchto případech si od nákladů na zřízení tepelného čerpadla můžeme odečíst náklady na klasický topný systém, jehož instalaci bychom museli provést tak jako tak. Tepelné čerpadlo není vhodné pro starší objekty s nedostatečnou tepelnou izolací.



Více informací na Ekonomické stavby.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Tepelná čerpadla a jejich využití:

Tepelná čerpadla a jejich využití
Tepelná čerpadla a jejich využití
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
toto má přítelova dcera a moc si to pochvalují.Já mám starej barák,tak by to u nás asi nešlo.Škoda.
Obrázek uživatelky
profil
kiež by už tieto alternatívy dostali zelenú
Obrázek uživatelky
profil
len tie prvotné náklady sú vysoké
Obrázek uživatelky
profil
to je otázka budúcnosti
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles