Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Váš domov potřebuje vzduch aneb Nepodceňujte větrání!

6. 03. 2009 | Moderní bydlení

Také si tak libujete v tom, když máte ve svém domečku či bytečku pěkně teploučko? Kdo by si nemnul dlaně radostí – venku plískanice, zima, lidé v čepicích, čekárny plné pacientů… a vy si sedíte ve vyhřáté místnosti, popíjíte kafíčko a radujete se z toho, že vás nic podobného potkat nemůže. Jste však na omylu…

 

 

Špatné větrání místností způsobuje plísně a vy se tak náhle ocitáte v prostředí, které vám může způsobit nemilé zdravotní potíže. Pokud se vlhkost obsažená ve vzduchu nedostane z místnosti ven, vzniká plíseň, kterou můžeme nejčastěji vidět v rozích místností či kolem oken. Nejen lékaři, ale i samotní výrobci plastových oken proto doporučují využít vlhkoměr, který pomáhá omezit kondenzaci v místnostech. Navíc vás přesně informuje o stavu vlhkosti vzduchu, takže ji bezpečně můžete udržovat ve správném rozmezí 40 – 60%.

 

 

Větrejte pravidelně

Plísňové neduhy

Plíseň způsobená špatnou vlhkostí vzduchu zdravým lidem nemusí nutně ublížit. Výjimku však tvoří novorozenci, staří lidé a jedinci, u kterých se vlivem plísní mohou spustit alergie. Jestliže se dlouho pohybujete v místnosti s plísněmi (anebo jste citliví), může se u vás vyskytnout nepříjemná vyrážka, rýma, pálení či slzení očí, kašel nebo dýchací problémy.

 

 

 

Plastová okna to za vás nevyřeší

 

Plastová okna mají vynikající izolační vlastnosti. S tím ale také může souviset zvýšená vlhkost vzduchu a škodlivin, které se pak mohou usazovat v podobě plísní na stěnách vašeho bytu nebo jako pořádní škůdci ve vašem zdraví. Ani tzv. mikroventilace (čtvrtá poloha kliky) vás před plísněmi však stoprocentně neochrání. Nedokáže totiž zajistit potřebné množství vyměněného vzduchu. Zdrojem vlhkosti jsou také pokojové rostliny, akvária, páry vzniklé při vaření, ale také například nedostatečné vytápění.

Není to obtížné... stačí pouze pravidelnost

 

Jak správně větrat?

Naučte se prostě větrat tak, aby to vaše mísnosti příliš neochladilo, příliš nevysušilo, ale prospělo jim to. Jak? Především krátce a intenzivně, zhruba na pět minut několikrát v průběhu dne. Ideální teplota v místnosti by se měla pohybovat kolem 21 stupňů Celsia. Výjimku krátkého větrání tvoří letní období, ve kterém je celodenní větrání příjemnou záležitostí a někdy dokonce také nutností.

 

Vidíte, že to nebylo tak složité. Pro čistý a zdravý vzduch vašeho domova stačí, když se naučíte správně a pravidelně větrat a nezapomenete na takové detaily, jako například setřít po koupání vodu usazenou na stěnách a podlaze…

 

Ať je váš domov pro vás tím NEJ…

 

 

 

 

Zdroj: GEUS okna, a.s.

 

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na vzniku plísní se nepodílí pouze špatné větrání. To snad jen u novostavby. Ve starých domech jsou to různé tepelné mosty, špatná izolace atd. A tam problém s plísní nevyřeší ani dobrá technika větrání, bohužel!
Obrázek uživatelky
profil
My od té doby co máme plastové okna si nemůžu stěžovat. Doma máme o hodně více tepla a znát je to jak v létě tak v zimě.Už si nedokážu představit jiná. Dřevěná jsme měli před tím a pro mě tedy nic moc.Takže u nás okna vyřešili teplo domova z 90%.Větrat se musí právě kvůli plísním ale já jsem větrala každý den delší dobu stejně jako ted takže v tom problém nevidím.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles