Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vytvořte si zelenou oázu na balkóně či terase

25. 06. 2009 | Moderní bydlení
Luxus příjemného posezení na zahradě si zvlášť ve velkoměstech může dovolit asi jen málokdo. Máte-li však alespoň balkón nebo terasu, můžete z nich vytvořit vlastní zelenou minioázu, která vám nabídne útočiště v parných letních dnech. Přinášíme vám pár tipů.

Základem plné minizahrádky je sestava venkovních nádob. Ty mohou být sezónní (různé druhy závěsných truhlíků určené pro krátkodobou výsadbu, například pelargonií) nebo celoroční. Pro náš účel poslouží lépe druhý typ. Na trhu existuje nepřeberné množství druhů nádob a snadno si tak vyberete dle svého vkusu.

Tvarů, velikostí i materiálů je dostatek


Asi nejběžnějším materiálem pro výrobu venkovních nádob je dřevo, které asi nejlépe navodí pocit kousku přírody u vás doma. Určitou nevýhodou Vytvořte si zelenou oázu na balkóně či terasetěchto nádob je však jejich malá odolnost vůči působení vody. Při výběru je tedy velmi důležité dbát na to, aby byla nádoba opatřena plastovou vložkou.

O něco odolnějšími se pak jeví nádoby keramické, kamenné, nerezové či dokonce betonové. K dostání jsou různé druhy nádob plastových, které často napodobují různé přírodní dezény a tak nepůsobí tolik uměle. Pokud si přesto z nepřeberné nabídky na trhu nevyberete, pak vězte, že existuje několik firem, jež vám vyrobí nádobu na zakázku.

Důležitá je velikost a odolnost


Nádoby je nutné vybírat s ohledem na prostor, kde budou umístěny. Důležitá je přitom zejména jejich velikost a odolnost vůči atmosférickým vlivům- sluneční záření, déšť či mráz. Rozměry nádob nejsou důležité jen proto, aby na balkóně či terase nepůsobily nepatřičně. Aby v nich rostliny přežily několik let, měly by být dostatečně velké. Větší rozměry nabízejí jednak možnost osázení větším množstvím rostlin, ale hlavně dostatek půdy a vláhy. Nádoby musí být dostatečně velké také proto, aby v zimě nepromrzaly.

Jaké rostliny zvolit


Chceme-li využívat útočiště zahrádky na balkóně po celý rok, musíme tomu přizpůsobit i volbu rostlin. Při výběru bychom se tedy měli řídit hlavně jejich odolností. Naznamená to však, že musíme vysázet všude jen jehličnany. Paleta vhodných rostlin je pestrá. Základním kritériem je poloha nádob vůči světovým stranám. Jižní expozice vytváří velice extrémní podmínky pro růst, sortiment použitelných rostlin může značně rozšířit přítomnost automatické závlahy.

Při výběru preferujeme rostliny houževnaté a odolné, které i při občasných Vytvořte si zelenou oázu na balkóně či teraseextrémních podmínkách (tropické letní dny) neprojeví příznaky strádání, které mohou značně snižovat estetickou působnost osázené nádoby. Do této skupiny patří rostliny s malými nároky na vláhu. Z jehličnanů to jsou zakrslé borovice (kleč), nízké jalovce a tisy. Z velké škály listnatých keřů se nejčastěji používají různé druhy dřišťálů, zimostrázu (Buxus), skalníky, nízké tavolníky a vřesovce. Celou skupinu můžeme ještě doplnit o trvalkové výsadby, použitelné jsou různé druhy rozchodníků, tařic, bohyšek (Hosta), dále levandule, svatolina, šanta. K velice efektním patří trávy (kostřava, dochan, nízké ozdobnice).

Stejně jako u zahrady bychom neměli podcenit návrh osázení. Vhodná je konzultace s odborníkem, který může doporučit nejen rostliny, ale i samotnou skladbu pěstebního substrátu vzhledem k velikosti nádoby a charakteru stanoviště.

Zdroj: Ateliér Styltex.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
když vysázím truhlíky trvalkami, nevymrznou mi v mrazech, to na zimu musím asi dát domů, a nebo do sklepa, ne?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles