Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zařizujeme dětský pokoj – umístění, nábytek, dekorace, co nesmí chybět...

16. 08. 2011 | Moderní bydlení

Stavíte dům? Stěhujete se? Čekáte miminko? Zkrátka – chystáte se zřídit či renovovat dětský pokoj? Pak je následující článek určen právě vám.
Dříve než začneme zařizovat, měli bychom si říct pár důležitých věcí. Předně – z téměř každé místnosti (nebo i její části) lze zařídit příjemný pokojíček pro dítě. Máte málo místa? Příliš úzký pokoj? Více dětí v jednom pokoji? To přece vůbec nevadí! Berte to jako zajímavou výzvu, ne jako handicap! :-)

Nejprve si ujasněte, na jak dlouho pokoj zařizujete (= jak dlouho jej nebudete chtít měnit). Zařizujete pokoj pro novorozeně nebo pro dítě ve věku 0 – 5 let? (Pravděpodobně se vám nepodaří neměnit na něm nic až do dospělosti... )
A hurá do toho! Pokud si můžete vybrat místnost, pak pro malé děti je nejvhodnější taková, která leží blízko ložnice rodičů i obývacího pokoje a kuchyně – zkrátka taková, abyste měli dítě neustále „na očích“. Pro potomka v pubertě a staršího platí přesný opak – vy i on (ona, oni) potřebují soukromí! Pokud máte malé dítě a v bytě už žádný pokoj nezbývá, vyčleňte mu část ložnice – vy tam přes den pravděpodobně příliš času netrávíte.
Máte-li vybraný pokoj, pořádně si ho prohlédněte a ujasněte si jeho přednosti a nedostatky: Kdy sem svítí sluníčko? Jsou okna velká? Co ruch z ulice? Má pokoj atypický tvar? Je příliš malý – velký? Pak si vezměte metr a pořádně si jej proměřte. Trpělivějším povahám doporučuji vystřihovánku – překreslit si plánek na papír a vystřihnout si z papíru v adekvátním měřítku postel, stůl, skříně...a další nábytek.

Nejprve se rozhodněte, kam umístíte postel (případně dětskou postýlku). Člověk by z ní měl mít přehled, kdo se právě objevil ve dveřích, zároveň ji ale nesituujte přímo naproti dveřím a v našich zeměpisných podmínkách také ne přímo pod okno nebo k radiátoru.

Pak se teprve věnujte ostatnímu nábytku. Na psací stůl by mělo dopadat přirozené světlo – ideálně zepředu nebo zleva (u leváků zprava).
Když máte přibližně představu o rozmístění nábytku, zamyslete se nad stylem – vzhledem. Přejete si kovový program pro dospívajícího chlapce? Plastový nábytek pro miminko nebo růžové království pro malou princeznu? Chybí-li vám fantazie, navštivte knihovnu a půjčte si pár časopisů o bydlení. Koukněte také na internet, případně se nechte inspirovat bydlením svých známých.
Příliš malý nebo neústavný pokoj představuje asi nejčastější problém. Můžete ho vylepšit multifunkčním nábytkem: například patrová postel, pod níž je úložný box, pohovka, případně psací stůl. Do stísněnějších prostor volte raději jednobarevné stěny, jednoduchý nábytek a světlé barvy, „život“ místnosti dodáte pestrými a nápaditými doplňky.

Jak upravit zdi? Na výběr máte nepřeberné množství možností – malbu, tapety, nálepky (speciálně určené na stěny), strukturované zdivo, obklady (ty mohou sloužit také jako zateplení a odhlučnění). Zde záleží pouze na vkusu. Příliš vysokou místnost můžete také opticky snížit barevným stropem.
Co nesmí chybět? Každý dětský pokoj by měl být něčím zvláštní – je to přece království pro vaše zlatíčko! (I když je to právě puberťák s očima neustále obrácenýma v sloup... :-) ) Dovolte jeho budoucímu majiteli vybrat si něco speciálního! Může to být kus nábytku (vlastnoručně malovaná truhla na hračky, šíleně barevný sedací pytel, žebřiny, lezecká síť, závěsná houpačka, speciální mini poličky na sbírku postaviček z Kinder vajíček...), dekorace (vlastnoručně „malovaný“ kousek stěny, zeď ve stylu školní tabule, na kterou lze opakovaně psát křídou – barva na ni je dnes běžně dostupná..., nebo například exotická květina (pozor na ty jedovaté). Originalitě se meze nekladou. Doporučuji vám však dítěti představit předem pár vlastních návrhů, aby si například nepřálo lva, bazén nebo krápníkovou jeskyni...

Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ježiš to je úžasný nápad, mám hrozně ráda tyhle pokojíčky na nějaké téma, moc chválím i výběr toho tématu, myslím, že rybářských pokojíčků moc není. A jak se vám k tomu podařilo vybrat tu postel? Ta do toho zapadá, jak ulitá Smajlík Taky jsme chtěli udělat s manželem dětem pokojíček na nějaké téma, ale jelikož ho mají společný a máme kluka a holčičku, tak jsme nějak nedokázali vymyslet nic, co by bylo vhodné pro oba, ale v poslední době dost přemýšlím nad tím udělat to pohádkové (jakože různé pohádkové postavičky a tak) a nebo na téma „Mach a Šebestová“. Ale zatím se k ničemu konkrétnímu nechystáme, ale kdyby náhodou, dám vědět Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den, předem chci poděkovat za velmi poučný článek, plný dobrých rad a nápadů. Právě se chystáme budavot synovi dětský pokoj "MALÝ RYBÁŘ",celý pokoj by měl být na tohle téma. Na zdi motiv podvodního světa, koberec s bublinama, jako ve vodě a postel chceme dvoupatrovou s přistýlkou a úložným prostorem. Máme jednu vybranou ve žluté hale kde nakupujeme moc rádi, ale nejsem si jistá jestli je vhodná pro 2-3letý dítko. Je to tahle: http://www.zlutahala.cz/postel-b409-p2433 , Abych to uvedla na pravou míru, máme 6letýho synovce a 4 letou neteř keří u nás čast spí, proto palanda a taky plánujeme sourozence. Vršek chceme zajiti ze všech stran sítí, která půjde až ke stropu a bude to zároveň vypadat jako rybářská síť... tak co vy na to?Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles