Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zazimování bazénu aneb konec vodních radovánek

24. 10. 2008 | Moderní bydlení

Těm, kteří mají zahradní bazén, přibude k podzimním radostem a starostem další povinnost. Každý venkovní bazén je třeba správně zazimovat před příchodem prvních mrazíků. Nadzemní bazénky stačí vypustit a schovat, trochu více práce dají zapuštěné bazény.

 

Je zajímavé, že se neřídíme počasím, ale přímo teplotou vody v bazénu. Zazimování provádíme, ustálí-li se teplota okolo 12 °C, pokud by voda byla teplejší, docházelo by k rychlejšímu množení řas a bakterií. Dobře provedená odstávka bazénu je zárukou dlouhé životnosti venkovního bazénu. „Není ostuda pozvat si na zazimování odborníka, dělá to tak asi 50% našich zákazníků“, říká Rudolf Pejša, jednatel Bazénů Desjoyaux v ČR.

 

Univerzální plachtaPřed zimním obdobím je důležité upustit bazén tak, aby vytvořený led, který plave v bazénu, nemohl rozbít skimmer, trysky, protiproud, světla aj. díly usazené v bazénu a aby jeho tlak neponičil bazénové stěny. U zapuštěných bazénů se může velká část vody ponechat v bazénu celou zimu. Tlaky zmrzlé zeminy a ledu v bazénu se tak mohou vzájemně kompenzovat a nedojde k prasknutí či zborcení stěn bazénu. Zvláště u křehčích plastových bazénů a keramických obkladů je však lépe vypustit vodu všechnu. Zbylou vodu ošetříme speciálními pomalu rozpustnými zazimovacími prostředky, jejichž úkolem je zamezit vzniku řas. Důležité je též odvodnění veškerých vodních rozvodů, které by mohla zamrzlá voda roztrhat.

 

A nyní již několik rad pro samotné zazimování

 

Univerzální plachtaPrvním krokem je finální vyluxování dna a stěn. U pískových filtrů je třeba navíc jeho důkladné proprání.

 

Druhým krokem je odpuštění bazénu. U plastových bazénů a bazénů s keramickým obkladem je lepší vypustit všechnu vodu. Naopak u bazénů s fólií (tzv. linerem) se upouští jen cca 2/3 objemu, aby se zachoval dostatečný tlak nutný k vypnutí fólie.

U stabilních filtrací upouštíme minimálně 20 cm pod nejníže uložené odtoky, trysky nebo ústí protiproudu. Během zimy nesmí hladina dosáhnout této úrovně. Zvláště při dlouhodobých deštích nebo silném tání je lepší hladinu občas zkontrolovat a případně odpustit. Nikde v technologii a potrubí nesmí zůstat voda, veškeré vnitřní rozvody je proto potřeba profouknout tlakem vzduchu.

 

Do vody se aplikuje zazimovací roztok, který je určen ke konzervaci vody v zimním období. Aktivní látka zabraňuje tvorbě řas. Zprovoznění bazénu na jaře je potom méně náročné. 

 

Zimní plachtaNezapomeňte vypnout centrální vypínač. Pokud žijete na území, kde mrazy častěji klesají pod – 15°C, je bezpečnější motor a čerpadlo odpojit a uskladnit je na teplém suchém místě.

 

Speciální plováky, rozložené úhlopříčně na hladině, zabrání, aby rozpínající se led poškodil stěny bazénu. Méně estetickým, ale bezplatným řešení jsou prázdné plastové PET lahve.

 

Pokud máte u bazénu jakýkoli navíjecí systém zakrytí (plachtu, roletu) je nejlepší ji přes zimu odmontovat a uschovat nebo alespoň zakrýt. Každopádně se vyhněte jakékoli manipulaci. Lamelová roleta není absolutně vhodná pro zimní zakrytí bazénu. Do vnitřních lamel může vniknout voda, zamrznout a potrhat ji.

 

Přes bazén se natáhne zimní plachta (hustá síťovina), která zabraňuje znečištění bazénu během zimního období, ale zároveň propouští dešťovou vodu, takže ji nemohou vytvořené kaluže potrhat. Neprůhledná plachta navíc brání pronikání světla, které podporuje tvorbu řas a mikrobů. Ideálním řešením je tzv. univerzální plachta, kterou lze používat v zimě i během koupací sezony.

 


Zdroj: Desjoyaux

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nemám na to dobre klimatické podmienky ani polohu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda