Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak nakládat s bioodpadem doma?

19. 12. 2010 | Novostavba
Slupky od brambor, odřezky od zeleniny….To je velmi častý odpad v domácnosti, který se rychle kazí a zapáchá. Tento odpad může být velmi rychle zanešen plísněmi a v létě může být napaden také mouchami, které do něj rády kladou svá vajíčka.

Pokud se tedy rozhodnete pro nákup odpadkového koše, zvolte ty s poklopem a vybírejte třeba plastové, které lze omývat a dezinfikovat. Používejte do nich sáčky, které před vyhozením do popelnice zavážete. Bioodpad tvoří v domácnosti problém.

Jak jej skladovat a kam s ním?

Přinášíme několik rad.

Nejen ve filmech jsou často k vidění drtiče odpadů, které se montují přímo do dřezů. Na jednu stranu šikovný pomocník, díky vodě a šroubu se rozdrtí a zlikviduje téměř vše. Bohužel jej smí používat jen domácnosti s vlastním septikem. V Praze, kde se voda shromažďuje v kanalizační síti je používání drtičů odpadů zakázáno. Nadrcený odpad by byl zdrojem pro množení potkanů.

kam s bioodpademDoma jsme si už povětšinou zvykli třídit odpad a dávat zvlášť papír, pet lahve a nebo sklo. Kam tedy s biodpadem? Musí skončit v popelnici? Biodpad můžete kompostovat. Bohužel mnozí spotřebitelé to stále nevědí. Nejen proto Občanské sdružení Ekodomov s podporou Magistrátu hl. m. Prahy připravilo kampaň „Dejte šanci bioodpadu“ na podporu odpovědného nakládání s bioodpady.

„V současné době pokračuje alarmující eroze, snižování kvality půdy, úbytek organické hmoty a zhoršování kvality vod. Na druhé straně na skládkách končí miliony tun bioodpadu, které mohou být zkompostovány. S kompostem se do půdy navrací organická hmota, živiny a jedinečný humus. Výzkum odhalil, že 27 procent občanů neví, proč by mělo bioodpad třídit a 31 procent neví, co by mělo s bioodpady dělat. Připravovaná kampaň si klade za cíl tuto situaci změnit,“ říká radní Petr Štěpánek.

Během zahájení kampaně byla představena také výherní celorepubliková soutěž pro veřejnost MISS KOMPOST 2009 nebo nová dobrovolnická služba Mistr nulového odpadu na podporu domácího a komunitního kompostování. Organizátoři zde také upozornili na semináře k možnosti čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí. Ty jsou plánovány v souvislosti s připravovanými změnami v zákoně o odpadech, které zvýší požadavky na realizaci odděleného sběru bioodpadů v obcích s cílem snížit množství bioodpadu ukládaného na skládky.

Na bioodpad použijte kompostejner !


Projekt s názvem „Vracejte přírodu, vrátí vám to,“ vznikl spoluprací Magistrátu hlavního města Prahy a společnosti Pražské služby a je zaměřen na možnost separace významné složky komunálního odpadu s jejím následným využitím formou kompostování. Jedná se o službu sběru a svozu odpadu ze zahrad, údržby zeleně a z domácností. Pro shromažďování bioodpadů společnost Pražské služby nabízí speciální sběrné nádoby hnědé barvy o obsahu 120 nebo 240 litrů, takzvané kompostejnery. Ty jsou obsluhovány společností Pražské služby, a. s. v pravidelné četnosti 1x za 14 dní (v sobotu) s tím, že svoz bioodpadu probíhá speciální svozovou technikou pouze ve vegetačním období, tzn. od 1. 4. do 30. 11. kalendářního roku.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
máme dva kompostery a na větvičky drtič,..jen v zimě příjde něco do popelnice,ale když nemrzne,tak vyběhnu i v zimě s odpadem do komposteru..
Obrázek uživatelky
profil
na bioodpad mají ve vedlejší dědině - protože je to už jiný kraj... My ne... Přiznávám se, že do vedlejší dědiny s tím nechodím... Ale je to škoda, že to u nás není, protože je to jedna z mála věcí, které se u nás vyhazují nevytříděné... Jinak vyplachuju i plechovky a sbírám alobaly od čokolád, sbírání oleje do flašky je taky samozřejmost. A jednou za čas ze sebe jedu udělat blbce do sběrného dvora. Evidentně to většina lidí tolik "nežere"... :-/
Obrázek uživatelky
profil
není nad to,mít kompostér na vlastní zahradě
Obrázek uživatelky
profil
mam strach z drtiča, aby tam nedalo tuky dieťa..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
som za kompostér
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles