Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vybíráme dům

18. 04. 2011 | Novostavba
Konečně jsme majiteli pozemku a máme před sebou další etapu – jaký dům zvolíme? Bude se hodit na náš pozemek, povolí nám stavební úřad typ domu, který jsme si vysnili? Je to příliš otázek? Pokusme se tedy najít odpovědi.

Prvotním úkonem bude pro nás návštěva stavebního úřadu, kde nám podají přesné informace o tom, jaký typ domu můžeme na pozemku postavit. Ale nejen to – zjistíme, jak vysoká má být stavba, kam má být orientovaný štít, jaký sklon má mít střecha, jak daleko od plotu a od sousedních pozemků bude dům umístěn, jaké bude jeho oplocení. Vše je totiž dáno územním plánem, který je ale pro každou lokalitu jiný. S těmito informacemi zjistíme, s jakými typy domů se můžeme rozloučit. Samozřejmě, existují i výjimky, ale s těmi raději předem nepočítejme.
Nezbytným kritériem pro výběr domu je i tvar parcely. Ne každý dům lze postavit na dlouhé a úzké parcele, stejně tak na členitý a svažitý pozemek potřebuje jiný typ domu. 

Také nezapomeňme na orientaci stavby vzhledem ke světovým stranám. Mnozí jsou pak rozčarovaní, že jim celý den do ložnice pálí slunce a obývák, kde tráví nejvíce času, je orientovaný na sever či severovýchod a odpoledne do něj nejde slunce.  Dispoziční řešení je velice důležité. Nebudeme přeci chodit přes kuchyň na toaletu nebo přes ložnici do technické místnosti, kde máme umístěno topení a ohřev vody. Dispozice by měla být funkční, přehledná a jednoduchá. A pozor na předpisy – je striktně dáno, jaká je minimální velikost obytné místnosti, WC může být spojeno s koupelnou pouze pokud je v domě ještě jedno samostatné WC, musí být zachována výška místností, ale i světlost (prostup světla – plocha oken na m² vzhledem k velikosti místnosti), šířka schodiště, jeho podchodná výška, počet schodů na jednom rameni a spousta dalších, které nám ale spolehlivě ohlídá každý dobrý projektant.

Promysleme si důkladně, jaké jsou potřeby naší rodiny – kolik osob bude v domě bydlet, jaké má rodina zájmy a koníčky, často nás navštěvují kamarádi či příbuzní, pracujeme doma, plánujeme velkou rodinu, budou s námi bydlet děti až odrostou, jak se nám v domě bude bydlet za 20 let? Možná nás časem napadne spousta dalších otázek, ale měli bychom dát hlavy dohromady všichni. Zkrátka celá rodina by se měla podílet na výběru vhodného domu.

Teď máme jasnou představu, co vše by v našem domě mělo být. Potřeby jednotlivců se samozřejmě liší, proto je pro někoho samozřejmé, že má v suterénu zabudovaný bazén, někdo chce posilovnu, jinému tato představu připadá nesmyslná. Je to zkrátka individuální. Pojďme se ale posunout dál.
Máme na výběr z typových projektů nebo si necháme dům navrhnout na míru? Vše je otázkou financí. Typové projekty jsou levnější, jejich součástí je mnohdy i zpracovaný energetický štítek budovy, který je v současné době povinností každé novostavby a není nejlevnější záležitostí. Typových projektů je nepřeberné množství, stačí sednout k internetu a během chvilky nám vyhledávač najde spoustu firem, které nám za rozumnou částku nabídnou projekt domu se všemi potřebnými součástmi. Většinu typových projektů lze dodatečně upravit dle potřeb stavebníka (zrcadlové uspořádání místností, menší úpravy projektu). Projekt typového domu můžeme získat za pár dní. Je však nutné dodělat projekty pro připojení na inženýrské sítě (elektřina, plyn, vodovod, kanalizace) a usazení domu na pozemku.

Pokud jsme však individualisty, obrátíme se na projektanta, který nám dům navrhne přesně podle našich potřeb a představ. Ovšem i cena potom odpovídá individuálnímu přístupu, je znatelně vyšší. V tomto případě se na projektanta či architekta musíme předem informovat. Nejlepší referencí je prohlídka realizovaných staveb, tam zjistíme, zda provedení stavby odpovídá našim představám. Pozor na komunikaci – tato osoba musí být ochotna s námi komunikovat a dělat kompromisy, popř. přijít s dobrou radou nebo úsporným nápadem. Dobrý projektant může uspořit spoustu peněz jak při stavbě tak i do budoucna. Individuální projekt je běh na dlouhou trať. Počítejme s tím, že budeme projekt postupně vypilovávat a zdokonalovat, čemuž odpovídá i konečná suma. V ceně projektu je i připojení na inženýrské sítě a usazení domu na pozemek neboli do terénu, energetický štítek budovy, zkrátka úplně kompletní projektová dokumentace. Informujme se, zda má projektant (architekt) autorizaci, tzn. že má kulaté autorizační razítko se státním znakem. Jedná se tedy o osobu, která má oprávnění-autorizaci udělené odbornou komorou.

A rada na závěr? Mysleme do budoucna! Není to jen o financích, je to i o tom, zda za 20 let fyzicky zvládneme schody v dvoupatrovém domě, mytí obrovských oken, údržbu vnitřního bazénu či obsluhu vytápění domu. Myslet do budoucna se opravdu vyplatí!
Evuška
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vybíráme dům:

Vybíráme dům
Vybíráme dům
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je dobre sa radiť so stavbárom
Obrázek uživatelky
profil
páči sa aj typ zrubový
Obrázek uživatelky
profil
určite by som teraz stavala iný typ domu, ale musím robiť iba rekonštrukciu,,,Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mít prachy, nechám postavit dětem nový dům, určitě spíš barák se zahradou než byt ..sebevětší
Obrázek uživatelky
profil
ted resime uplne to sameSmajlíkhodne stesti
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles