Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový dům potřebuje i nový bazén

20. 04. 2011 | Rekonstrukce

Pokud jste se letos rozhodli pořídit si venkovní bazén, je v první řadě velice důležité si ujasnit velikost, vybavení, umístění a finanční otázku celé akce. Vzhledem k dnešním možnostem v bazénové technologii je výběr bazénu opravdu složitá záležitost, která se skládá z několika fází  jako jsou zemní práce, stavební příprava, technická příprava, napojení na elektriku, doprava bazénu, umístění bazénu, zapojení bazénové technologie, dokončovací stavební práce, zapojení řídících systémů. Každá z těchto fází se ještě dělí na další a další možnosti.


Tím se objevuje při stavbě bazénu mnoho možností a variant. Nejlepší řešení je kontaktovat odbornou firmu, kde vám rádi udělají cenovou nabídku a v případě nějakých dotazů vám je zodpoví a nabídnou vám i vybavení bazénu.  Nepodceňujte počáteční porady s odbornou firmou, určitě se vám to v budoucnu vyplatí. Pokud nechcete být zaskočení koncovou cenou vaší realizace, tak je důležité předem vědět, kolik vás bude stát například stavební příprava, doprava, montáž, zaškolení, konečné úpravy atd. Dle zkušeností odborníků není vše po slevách a dotacích vždy to nejlevnější a hlavně kvalitnější!


Pojďme si udělat malý výlet do říše bazénů !


bazenBazény s keramickým jádrem
Tajemství technologie spočívá v sendvičovém jádře z keramiky v kombinaci s povrchovou ochrannou vrstvou, která je mimořádně odolná vůči ultrafialovému záření. Není divu, že tato technologie byla vyvinuta v Austrálii, v krajině snad s nejvyšším počtem slunečných hodin a s obrovskými zkušenostmi v oblasti instalací bazénů. Keramické sendvičové jádro způsobuje, že bazén je mimořádně odolný vůči zkroucení, je parotěsný a jádro slouží mimo to i na izolaci.


Povrchová ochranná vrstva optimálně chrání pod ní ležící vrstvu barvy před povětrnostními vlivy. Kromě toho jsou v ní zabudované speciální pigmenty, které dodávají bazénu překrásný trojrozměrný vzhled. Výhodou těchto bazénů je hladký povrch, který lze snadno čistit, má dokonalou tepelnou izolaci a je odolný vůči nárazům. Keramický bazén tvoří TOP mezi bazény jak v designu, tak v životnosti.


Bazény sklolaminátové
Tyto bazény jsou vyráběny z polyesterové pryskyřice vyztužené skelným vláknem. Materiál je známý jako laminát nebo sklolaminát. Je natolik variabilní, že je možné připravit takové složení komponentů, které dokonale odpovídá požadavkům a potřebám finálnímu výrobku. Trvanlivost a pevnost použitého materiálu dává předpoklad k životnosti více než 30 let.


Technologie výroby monolitu tělesa z jediného kusu bez mnoha dalších dílů, svárů a ostrých hran umožňuje vyrábět ladné oblé tvary nejen bazénů, ale i schodů.  Konstrukce bazénů a jejich povrchová úprava umožňuje ponechat vodu v bazénech celoročně bez obav z poškození mrazem a zaručuje trvanlivost povrchu, který při správné údržbě nebledne a neztrácí lesk.


Bazény s ocelovým pláštěm a foliovou vložkou
Základním konstrukčním prvkem fóliových bazénů je ocelový plech, který vytváří tvar bazénu a současně slouží jako opora pro fólii. Plech je pozinkovaný a opatřený ochranným antikorozním nátěrem. Do této konstrukce se vloží mimořádně odolná folie z měkčeného PVC, která je odolná proti UV záření. Tyto bazény jsou vyráběny ve tvarech ovál, kruh nebo osmička. Po skončení životnosti folie jsou běžně dostupné a zvládnete si ji vyměnit sami, což je velká výhoda. V porovnání užitná hodnota a cena je tento typ bazénu opravdu levnou variantou.


bazenPlastové bazény
Bazény jsou vyráběny z polypropylenu tloušťky 5mm (možno i silnější), většinou světle modré barvy. Tento materiál je mrazuvzdorný, zdravotně a hygienicky nezávadný, stabilizován proti UV záření a povětrnosti, poměrně barevně stálý, snadno svařitelný a netříštivý. Nejčastějšími tvary jsou ovál, obdélník se zaoblenými rohy, kruh, osmička či ledvina. Většinou jsou tyto bazény určeny pro zabudování do země. Může se zabudovat celý nebo částečně (využití pro ty, kdo mají problém se spodní vodou). Kruhové bazény se mohou využít i jako volně stojící, na rovném a tvrdém povrchu. 


Plastové bazény se skimmerem 
S trubkou – horní hrana bazénu je zakončena trubkou z polypropylenu o průměru 32 mm, pod kterou se pokládá dlažba. Jde o ekonomicky i stavebně nenáročnou variantu.  S posedovým lemem - hrana bazénu je zakončena lemem o rozměrech 10 x 10 cm, o který je bazén přesazen nad terén. Výhodné řešení z hlediska splavování nečistot do bazénu, stavebně jednoduché, při špatné údržbě se lem ovšem snadno může poškrábat.
S dlažbou - na hranu bazénu je posazena dlažba, tj. bazénový lem šířky 30 cm, na který dále navazuje dlažba okolí bazénu. Tato varianta je sice stavebně náročnější, bazén s ní ale působí velmi efektně.


Plastové bazény s přelivem
Vedle horní hrany bazénu je vytvořen žlab zakrytý mřížkou. Voda se nejprve odvádí do retenční nádrže gravitačním potrubím a odtud již probíhá klasická filtrace jako u skimmerových bazénů. Bazény s přelivem mají reprezentativní vzhled, lepší cirkulaci vody a na stěnách neulpívají nečistoty. Stavební náročnost je ovšem poněkud vyšší, a to především u základové desky. Výroba bazénu také vyžaduje velmi pečlivý návrh filtrace, retenční nádrže, ale hlavně gravitačního potrubí. Tyto bazény byly velmi oblíbené hlavně na začátku bazénové éry v devadesátých letech, kdy byly ostatní technologie velmi drahé nebo nedostupné.


Zdroj: Stachema.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nový dům potřebuje i nový bazén:

Nový dům potřebuje i nový bazén
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné a zároven náročné na údržbu
Obrázek uživatelky
profil
Bazénky jsou moc pěkné,jen nemáme místo kam by jsme ho daly
Obrázek uživatelky
profil
nmebola by som proti
Obrázek uživatelky
profil
JA BYCH BAZEN BRALA ALE NAPRED TO CHCE BARACEK
Obrázek uživatelky
profil
neviem, či naozaj má až také použitie, či to nie je viacej investícii
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles