Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malý dům v projektech mladých architektů

14. 10. 2009 | Výstavy

V rámci Designbloku 09 představí skupina mladých architektů A1Architects svůj projekt pod názvem „Malý dům“. Výstava potrvá od 7. do 27. 10. 2009, otevřeno pondělí–sobota, 10–18 hod. a výjimečně také v neděli 1. 11. 2009.


Provokativní titul výstavy „Malý dům“, odkazuje k diskuzím o velikosti a sporům o podstatu minima a maxima obyvatelného prostoru, které v architektuře probíhají s rozmanitou intenzitou již téměř jedno století. Velké „malé domy“ jsou výsledkem interního workshopu A1Architects, v rámci kterého každý z ateliéru navrhl několik autorských domů.

vystavaVýstava prezentuje 14 autorských modelů domů. Každý v sobě skrývá originální i vtipné vyřešení malého prostoru k bydlení. Některé modely začleňují do bydlení stromy či zvířata. Jeden z modelů například kombinuje dům a stáj pro koně, jiný zase sad. Místnost galerie je zaplněna třinácti originálními modely v měřítku 1:25

Uprostřed expozice je instalován model v reálné velikosti, divák tak může nahlédnout přímo do obytného prostoru. Hlavním motivem celé práce je touha nalézt a dokázat navrhnout dům, který, ač podle konvenčních měřítek malý, skrývá v sobě specifickou formu velikosti.

Na sérii modelů  prezentují A1 téma neomezeného bydlení v omezeném prostoru. Hlavním motivem celé práce je touha nalézt a dokázat navrhnout dům, který, ač podle konvenčních měřítek malý, skrývá v sobě specifickou formu velikosti.

„Malý“ zde neznamená nepohodlný, nedostatečný ani minimální, ale představuje spíše milý, lidský a útulný. Malost představuje fyzickou hranici, za kterou nelze jít – ať je jakkoliv rozměrná.  Velikost představuje svobodu, jak naložit velkoryse s prostorem v rámci jeho limitů – ať jsou jakkoliv omezující.

maly-prostorVýstava je zaměřena na široké publikum. Ačkoliv její východiska odkazují k problematice skloňované v odborných kruzích, jedná se primárně o reflexi konvenčních požadavků na ideální bydlení. Tedy představ, v nichž je hodnota domu spatřována pouze v metrech čtverečních napasovaných na uskupení několika pokojů a obýváku s kuchyní a kde je zápas o jedinečnost omezen na barevnost fasády a primitivní zdobnost.

Návrhy, na výstavě prezentované na rozměrných modelech, naznačují cestu, kdy právě vědomá „malost“ nabízí odpověď na formální prázdnotu současné masové výstavby.


Více info na: a1 Architects.cz a VSUP.cz  


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Malý dům v projektech mladých architektů:

Malý dům v projektech mladých architektů
Malý dům v projektech mladých architektů
Malý dům v projektech mladých architektů
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
šetríme, malé domy majú zelenú
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek