Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návštěva Muzea diamantů

2. 07. 2017 | Výstavy

Jednoho dne mi přišel e-mail od kamarádky s odkazem na Muzeum diamantů v Praze a velmi krátkým textem: „To musíme vidět!“ Vůbec jsem netušila, že takové muzeum existuje. Ihned jsem tedy prostudovala všechny informace a odepsala kamarádce: „Tak kdy pojedeme?“

Domluvily jsme se a vyrazily do Prahy za zážitky. Diamantové muzeum je poměrně malé, ale úžasné. Představuje šperky z továrny rodiny Katz z Izraele. Hned u pokladny jsme dostaly tablet, který na nás postupně chrlil zajímavé informace. Pokusím se vám je také předat.

Diamant je nejtvrdší přírodní materiál. Pojmenování pochází z řečtiny a v překladu znamená nezničitelný. Chemicky čistý a strukturálně perfektní diamant je čirý bez odstínů a zabarvení. Pokud je zbarven, tak je to způsobeno právě chemickými nečistotami nebo kazy. Sytost a barva zvyšuje nebo naopak snižuje cenu. Zhruba dvacet procent vytěžených diamantů je tak kvalitních, aby se mohla použít v klenotnictví. Dříve se do šperků vsazovaly pouze surové neopracované diamanty. Až v patnáctém století se začaly brousit a opracovávat. A tak vznikl briliant. Pozor na záměnu: diamant je nerost; briliant je diamant kulatého nebo oválného tvaru s briliantovým výbrusem, který má 57 plošek. Tím je docíleno velmi vysokého lesku.


muzeum diamantůBrilianty jsou nejčastěji používány ve šperkařství. Velmi významné je ale i využití diamantů v průmyslu. Vyrábějí se z nich například brusné, řezné a vrtné nástroje. Zde se používají ty diamanty, které nejsou vhodné pro šperkařství – nemají odpovídající barvu a čistotu. V současné době se přírodní diamanty těží převážně v povrchových nebo podmořských lomech v Botswaně, na Sibiři, v Kanadě, v Jižní Africe, v Angole, v Namibii a v Austrálii.

Zajímavou procházkou po Diamantovém muzeu jsme se dozvěděly vše o těžbě, opracování, broušení, třídění a hodnocení diamantů. Pomocí tabletu jsme se na každé zastávce dozvídaly nové a nové informace. Nyní nás už čekala prohlídka šperků v Briliantovém obchodě.  Prstenů, náhrdelníků, náušnic a náramků zde bylo mnoho. Asi bych si ani nedokázala vybrat, protože byly moc pěkné všechny. Ceny mne ale upozornily na to, že se dnes budu jen dívat. K zakoupenému šperku zde dostanete certifikát, který vám zaručuje pravost výrobku. Prohlídku jsme zakončily v Diamantové kavárně, která je součástí muzea. Zde jsme poseděly u kávy a výborných koláčků. Plné dojmů jsme ještě diskutovaly o tom, co vše jsme viděly. Shodly jsme se na tom, že za průměrnou cenu vstupného jsme měly možnost prohlédnout si milionovou výstavu.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Návštěva Muzea diamantů:

Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
Návštěva Muzea diamantů
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavá inspiraceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé! A hezky napsané Smajlík
Šperky (ani bižuterii) sice nenosím, ale to neznamená, že bych se nezajímala o souvislosti a neocenila šikovné ruce šperkařů a zlatníků.
Moc se mi líbilo třeba Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově. Psala jsem o tom zde:
http://www.chytrazena.cz/muzeum-vltavinu-v-ceskem-krumlove-29790.html
takže mohu také doporučit.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles