Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Olomoucké Vánoce Flora 2009

10. 12. 2009 | Výstavy
Výstava betlémů i  zabijačkové hody

Velký výběr z typické předsváteční nabídky, stromky, kapry, ochutnávky vánočních dobrot, pohádky, ale i  čerstvé novinky - výstava betlémů a salaš se živými zvířátky - to budou letošní VÁNOCE FLORA. Svátečním trhům bude olomoucké výstaviště bude patřit od 12. až do 21. prosince.


Tradiční nákupy pod vánoční stromek letos vstupují do 29. ročníku, a zdá se, že  výrobců a prodejců, kteří se do Olomouce scházejí z celé republiky, přibývá: „Již nyní máme 182 vystavovatelů, což už je  nad předloňské rekordní číslo 170. A stále se ozývají noví zájemci,“  s uspokojením konstatuje manažerka závěrečné akce letošního programu výstaviště Flora Ing. Dagmar Maixnerová.  Návštěvníci mohou podle ní očekávat velmi pestrou nabídku  – od vánočních ozdob, knih, šperků, hraček, bižuterie, galanterního a drogistického zboží až po sportovní potřeby, obuv a konfekční zboží. K dostání budou i výrobky ze dřeva a proutí, ručně malované obrázky, prostírání na sváteční stůl, keramika. Malým návštěvníkům se určitě budou líbit novinky na pultech prodejců hraček - dálkově řízená autíčka a  také klasické české dřevěné hračky. To vše doplní prodej vánočních pochoutek a cukroví.

 

Hned téměř na začátek trhů – neděli 13. prosince od 9 hodin – a pro velký zájem s opakováním i následující sobotu (19. 12.)  připravují pořadatelé oblíbený tahák Vánoc na Floře – zabijačkové hody s prodejem a ochutnávkami dobrot – zabijačkových polévek, prejtu, ovaru, tlačenky, či jitrnic. Osvědčenou pojistkou proti chladnému počasí budou stánky se svátečními punči, medovinou, vánoční čaji a koktejly.


Na trzích bude po celou dobu velký výběr vánočních stromků z olomouckých městských lesů a letos opět i od soukromníků s čerstvě vyřezanými jehličnany – smrčky, borovičky a jedlemi. Kapry na sváteční stůl  přivezou rybáři ze Šumvaldu - Nové Dědiny. Kádě se šupináči se před hlavním pavilonem A sice objeví až v pátek 18. prosince, zato rybí štědrovečerní pochoutka bude k mání a zakoupení až do úterý 23. prosince.  

Olomouckému výstavišti by se v nadcházejících dnech neměli vyhýbat ani ti, které spíše než nákupy přitahuje sváteční atmosféra - prodejní část doplní tradiční vánoční program. Nejmenší návštěvníci se mohou těšit na pohádky    (sobota 12.. 12. ve 11.00 a 12.30  hodin), setkání s čertem a Mikulášem (neděle 13. 12. ve 14.30),  a vystoupení historických šermířů (neděle 20. 12. v 10.30). Atmosféru lidových Vánoc doplní každodenní ukázky malování a zdobení baněk, tvarování staročeského perníku, a tradiční lidová řemesla.


Úplnou novinkou letošních vánoc na Floře bude premiérová výstava betlémů. Exponáty ze dřeva, slámy, papíru, keramiky, skla, ale třeba i z perníku, sušeného ovoce, korku, paličkované a pletené, velké i miniaturní, budou po celou dobu konání výstavy ke shlédnutí v pavilonu E. Pořadatelé, kteří možnost pochlubit se na výstavě domácími betlémy nabídli i návštěvníkům výstaviště, počítají s minimálním počtem 130 kusů betlémů. Pro děti pořadatelé vybudují mezi pavilony A a E dřevěnou salaš se živými zvířátky.

 

Doprovodný programu vánočních trhů na Floře:

Výstava betlémů  (12.-21. 12., pavilon E)

Prodej vánočních stromků  (12.-21. 12.)

Pohádky pro nejmenší (12.1. -  v 11. 00 a 12.30)

Čert a Mikuláš na Floře (13.12. – 14.30 hod.)

Vánoční zabijačkové hody  (13.12. a 19. 12. – od 9.00 hod.)

Prodej kaprů  (18.-23. 12.)

Malování vánočních baněk

Zdobení  staročeského perníku

Lidová řemesla

Šermířská klání

 

Zdroj: Flora Olomouc

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !