Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky

15. 09. 2014 | Výstavy

Zahrada je hra.

Flora Olomouc 2014


Letošní rok se nezadržitelně blíží do své závěrečné čtvrtiny a na Výstavišti Flora Olomouc finišují přípravy poslední, podzimní etapy zdejší největší a nejvýznamnější akce - zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2014. Své brány olomoucké výstaviště otevře všem zájemcům od 2. do 5. října a návštěvníci se v rámci podzimní Flory mohou těšit na spoustu zajímavostí a lákadel - od těch tradičních až po úplné novinky.

Letošní, již 19. ročník výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc 2014 - podzimní etapa, nad nímž převzal záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka, doplní už tradičně oblíbený festival gastronomie a nápojů Olima a také Podzimní zahradnické trhy. Vloni stejnou akci navštívilo 18 290 lidí a pořadatelé z olomouckého výstaviště jsou přesvědčení, že se jim toto číslo podaří letos ještě navýšit. Motto podzimní Flory zní tentokrát Zahrada je hra a v tomto duchu se ponese i hlavní expozice v největším pavilonu A.
Flora Olomouc 2014Hlavně děti se zde mohou těšit na dobrodružství ve velkém bludišti vytvořeném převážně ze špičkového ovoce a zeleniny od nejlepších tuzemských pěstitelů - členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR. To však zdaleka není vše: hravost celé expozice ještě podtrhnou skákací panáci, šachy nebo člověče nezlob se. Nad hlavami návštěvníků se budou pohupovat houpačky plné květin a nad celým prostorem se budou vznášet bedýnky s ovocem a zeleninou. „Expozice bude doplněna výstavou odrůd chryzantém českých pěstitelů pod značkou Česká květina, chybět nebude ani aranžmá z kosatců rovněž domácí provenience a výstava velkého množství odrůd dýní,“ uvedl garant podzimní Flory Olomouc 2014 Vojtěch Zahradník. Ucelenou expozici podle jeho slov doplní ještě stánek ministerstva zemědělství, kde bude mimo jiné hrát cimbálová muzika a konat se workshopy pro děti a mládež. „Přístavba pavilonu A bude patřit společné expozici Českého zahrádkářského svazu s ovocem, zeleninou, prodejem burčáku a vín, výstavkou hub a mykologickou poradnou, nabídkou včelařských produktů a pomůcek a také vyhledávaným poradenstvím,“ doplnil Zahradník.

Festival gastronomie a nápojů Olima, jehož se zúčastní výrobci a producenti potravinářských výrobků z Moravy, Čech i Slovenska, opět nabídne návštěvníkům výstaviště osvědčené taháky v podobě Dnů moravských vín na galerii pavilonu A s každodenními řízenými degustacemi vedenými zkušenými odborníky-sommeliéry (vždy v 11 a 15 hodin s tématy Jemně perlivá vína z Moravy, Od hroznu ve vinici po doušek vína ve vaší skleničce či Novinky a odrůdy, které neznáme), Grand Prix ovocných destilátů Flora košt či kuchařské a cukrářské soutěže Olima Cup. „Budoucí i současní mistři kuchařského řemesla budou v rámci svého klání pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravovat v přístavbě pavilonu A netradiční pokrmy, jejichž hlavní surovinou je kuřecí stehno. Mladí cukráři si vyzkoušejí zdobení dortu na téma Halloween, jejich zkušenější kolegové pak budou připravovat slavnostní dorty s podzimní tématikou. Soutěží otevřenou pro každého předem přihlášeného zájemce pak bude vyřezávání dýní na libovolné téma,“ prozradila garantka festivalu Jana Jirovská.

Flora Olomouc 2014Na Olimě se v pavilonu E představí rovněž potraviny chráněné značkami Klasa, Regionální potravina Olomouckého kraje a Výrobek OK, přičemž veřejnost bude moci tyto oceněné dobroty i ochutnat. Během prvních dvou dnů výstavy budou na pódiu pavilonu A oceněny výrobky nově nesoucí regionální značky kvality. V sobotu se mohou návštěvníci výstaviště těšit od 14 hodin na Vaření s časopisem Receptář, o den později pak hvězdný tým kuchařů předvede během speciální cooking show ukázky italské kuchyně, moderního zdobení dortů a moderní gastronomie a představí české tradice či rybu na talíři.

Podzimní zahradnické trhy budou mít své místo v pavilonu G a také na venkovních plochách Smetanových sadů. „Velký zájem o ně je ze strany zahradníků českých i zahraničních, především z Polska, kteří nabídnou zájemcům okrasné rostliny chryzantémy, kaktusy, sukulenty, trvalky, skalničky, pokojové rostliny, masožravé rostliny, cibuloviny včetně nových odrůd tulipánů a narcisů, semena, nejrůznější druhy růží, ovocné stromky, česnek, ovoce, ale i dušičkovou vazbu nebo třeba sušené a preparované květiny a dekorace z nich,“ vyjmenovala garantka trhů Dagmar Maixnerová.

Vedle květin navíc na podzimních trzích nebude podle jejích slov chybět ani nabídka květináčů, plastových i originálních řešení venkovních a interiérových výrobků z litého kamene, keramiky, drobné zahradní mechanizace, skleníků, pařenišť, zahradního nábytku, pergol, dřevěných briket, zahradnického nářadí, loveckých potřeb, proutěného zboží, ručně vyráběných svíček, dřevěných hraček, žebříků, koření, různých druhů čajů, šafránu a šafránového čaje, výrobků z rakytníku, spotřebního a kuchyňského zboží, závěsných houpacích křesel, pracovního oblečení, bytových doplňků či dárkových předmětů. „Nezapomeneme určitě ani na atrakce pro děti, dále burčák, medovinu, svařené víno a občerstvení vůbec,“ dodala Maixnerová.

Flora Olomouc 2014Na záhonech u pavilonu E se lidé mohou pokochat přehlídkou ovocných školkařských výpěstků - stromků a keřů - pod záštitou Školkařského svazu. Novinkou pak na poslední letošní Floře bude výstava chovatelů drobného zvířectva v pavilonu H, jež opět potěší zejména děti.
V průběhu trvání podzimní Flory Olomouc 2014 a poté ještě zhruba do 10. října znovu zkrášlí tři vybrané olomoucké kostely (sv. Mořice, sv. Michala a Zvěstování Páně) a také kapli sv. Jana Sarkandra a sloup Nejsvětější Trojice květinová výzdoba v rámci akce Rozkvetlé památky, která se už vloni setkala s velkým úspěchem.

Brány podzimní Flory Olomouc 2014 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin, v neděli do pěti odpoledne. Plné vstupné na podzimní Floru činí 100 Kč, zlevněné pro důchodce a studenty 80 a pro děti od 6 do 15 let 30 korun. Za rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a jedno až čtyři děti zaplatí návštěvníci 210 korun, děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníci s průkazem ZTP a ZTP-P mají vstup na výstaviště zdarma. Speciální vstupné pro žáky a studenty včetně pedagogického doprovodu v počtu nejméně deseti osob pak činí 20 korun.

Zdroj, foto: Flora Olomouc


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky:

Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !