Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní výstava Dřevěný svět Oldřicha Drozdy

2. 04. 2009 | Výstavy

Už s vámi po dlouhé zimě šijí všichni čerti? Tak to se vám bude líbit na výstavě věnované dílu řezbáře Oldřicha Drozdy, který je známý především dřevořezbami „polidštěných“ hravých čertů.

Na výstavu Dřevěný svět Oldřicha Drozdy se můžete přijít podívat od      2. do 28. 4. 2009 do pražské galerie U Zlatého kohouta v Michalské ulici na Starém Městě.

Otevřeno máme denně kromě neděle od 12.00 do 18.00. hod.

Vstupné je zdarma

Výstava je určená jak dospělým tak dětem neboť krom 90 členné rodiny již zmiňovaných čertů bude na výstavě mimo jiné k vidění i originální perníková chaloupka, dřevěné hračky nebo první český skautský betlém, o kterém se více dozvíte níže…

Dřevěný svět Oldřicha DrozdyKdo je ing. Oldřich Drozda

Řezbář ing. Oldřich Drozda se narodil v Třeboni v roce 1928. Jeho otec byl lesním inženýrem, a právě on přivedl tehdy pětiletého syna k práci se dřevem. Svěřil mu pilku, kladívko a hřebíčky a vysvětlil, jak se s nimi zachází. Olda pak vyráběl pro kamarády autíčka a vláčky… Od té doby už uplynula řada let. Dnes je ing. Drozdovi 81 let a v plném zdraví a síle se stále věnuje svému koníčkovi.

Klukovskýma očima

Za druhé světové války rodina pobývala v Plzni, kde tehdy patnáctiletý Olda vstoupil do klubu Piráti. Spolu se svým nejlepším kamarádem Jardou Maškem zvaným Hadži vymýšleli programy pro klubové schůzky a organizovali výlety po vzoru svých foglarovských hrdinů. Začali také vydávat časopis Indián, který sami psali a ilustrovali. Olda si o svých organizačních i soukromých záležitostech vedl pečlivě psané deníky, které jsou dnes unikátním historickým dokumentem a pozoruhodným svědectvím. Nechybí v nich ani smutná zmínka o Oldově otci, který zemřel za války v koncentračním táboře v Terezíně.

První skautský betlém

Když se hned po válce obnovila skautská organizace, stali se Oldřich Drozda a jeho kamarád Jarda Mašek zakládajícími členy skautského oddílu Bílá Střela, který existuje dodnes. Olda se stal vůdcem smečky Vlčat (nejmladších chlapců) a Hadži vedl oddíl starších skautů. O prvních svobodných Vánocích 1945 se Oldřich rozhodl, že vyzdobí klubovnu kresleným skautským betlémem. Ten měl ale u skautíků takový úspěch, že ho sami přihlásili do soutěže Západočeské oblasti Junáka, kde vyhrál první místo a dokonce byl v roce 1947 vydán tiskem. Olda za něj dostal svůj první malý honorář, který samozřejmě putoval do oddílové pokladny.

Dřevěný svět Oldřicha DrozdyTudy povede silnice

Po studiu na Vysoké škole stavební, kde se stal z Oldřicha inženýr projektant-silničář, musela řezbařina na čas trochu ustoupit práci. Ta ho ale také bavila a byl v ní velmi úspěšný. Podílel se na mnoha významných projektech silnic a dálnic, projektoval například několik úseků dálnice D5. I tady v sobě nezapřel milovníka přírody. Traduje se, jak kvůli jednomu nádhernému staletému stromu, prosadil posunutí trasy o pár metrů vedle, takže strom tu stojí dodnes.

Hurá, důchod!   

Na rozdíl od mnohých jiných se pan Drozda na důchod těšil. Věděl totiž, že bude mít konečně dost času na řezbařinu. Doposud stihl při práci vyrobit jen pár dřevěných figurek pro kamarády a známé, ale už několik let nosil v hlavě plán na dřevěný skautský betlém a ve sklepě nedočkavě čekalo několik lipových špalků. Do plnění své vize se pustil s nevídanou vervou a dnes má betlém asi 80 figurek a bývá každoročně vystavený na tradiční Vánoční výstavě. Právě na téhle akci se také poprvé objevily postavičky hravých čertů, které se od té doby staly „kultovním a poznávacím znamením“ řezbáře Oldřicha Drozdy.

Zdroj: Guzk.cz

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
obdivuhodné
Obrázek uživatelky
profil
Fakt suprr,moc se mi to libi.A dětem take maji radi dřevěne hračky.Moc krasna prace
Obrázek uživatelky
profil
krásná a účelná ukázka dřevěných prací!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles