Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bramboříky – perské princezny

23. 12. 2008 | Zahrádka

Brambořík perský (cyclamen persicum) je další typickou vánoční rostlinou. V současné době ho najdeme na pultech obchodů v mnoha nejrůznějších barvách. Nejtypičtější zůstává bílá nebo růžová, ale nepřehlédnutelné jsou také červené nebo fialové varianty, nepočítaje jejich nejrůznější kombinace. Samozřejmě čím je květ bramboříku větší a pestřeji vybarvený, tím je rostlina choulostivější na přelití. Ale nepředbíhejme.

Původní druhy bramboříků rostly především v hornatých oblastech, dnes je už ale v nabídne květinářství nenajdeme. Na jejich místi nastoupili mnohem odolnější a krásnější mezidruhoví kříženci. Pro bramboříky je typická nadzemní hlíza, ze které vyrůstají zelené až fialové srdčité listy. Květy, objevující se především v zimě (ale letní květy u rostlin vysazených na záhoně nejsou výjimkou) svým tvarem a lehkostí připomínají motýly.

Bramboříky – perské princeznyVětšina lidí zná brambořík jako typickou krátkodobou rostlinu-koupit-nechat vykvést-vyhodit a příští rok koupit nový. Pokud na to máte vhodné podmínky, zkuste to letos jinak.

Prvním krokem pro úspěšné pěstování bramboříku je už jeho výběr při nákupu. Prohlédneme substrát, jestli není přemokřený nebo přeschlý. Malá nevyvinutá poupata nesmějí být zahnědlá nebo povadlá. Z krátkého přeschnutí se sice brambořík obvykle úplně vzpamatuje, ale jak dlouho byl v regálu bez vody se bohužel nedozvíte. Na spodní straně listů nesmějí být bílé tečky, vlákna a ni parazité.

Po nákupu rostlinu umístěte do chladnější místnosti, ideálně pod 15 °C. Přes vánoční svátkjy ji samozřejmě můžete nechat na tři dny až týden v běžně vytopené místnosti jako dekoraci, ale počítejte s tím, že brambořík přijde o květy velice rychle. Ale při zmíněných patnácti stupních je schopen nasadit  nová poupata a může tak kvést až do jara.

Každý týden rostlině dodáváme živiny v podobě hnojiva pro podporu kvetení v poloviční dávce, než je uvedena na obalu. Vynecháme pouze v době, kdy je rostlina bez listů, jakmile se objeví nové listy, znovu začneme.

Zálivku volíme vydatnou a to i pří chladnějších teplotách. Zaléváme raději méně a častěji, než jednou za týden plnou konvičku. Voda patří do misky, v žádném případě nezaléváme vrchem přes hlízu, uhnila by nám vznikající poupata nebo i hlíza samotná. Do misky na zalévání umístíme kamínky nebo keramzitu. Brambořík má rád vyšší vlhkost vzduchu, ale nesnáší přímé rosení.

Na jaře, kdy se po odumření listů začínají objevovat nové, přesadíme rostlinu do jen o málo většího květináče. Použijeme běžnou zeminu pro pokojové rostliny s přídavkem rašeliny v poměru 3:1.

Brambořík také můžeme přes léto zasadit ven do záhonu a před příchodem mrazů ho opět zasadit do květináče a přenést domů. Dbáme stále na vydatnou zálivku.

Jak perské princezny uchovat do příštího roku

Nejlépe jim posloužíme, když v květináč s bramboříkem v době, kdy začnou žloutnout a opadávat listy, přemístíme ven a přestaneme zalévat a hnojit. Jakmile se objeví nové listy, rostlinu přesadíme. Můžeme ji zasadit na záhon nebo přenést dovnitř. V době zhruba od začátku září opět dbáme na nízké teploty mezi 12-15°C a okolo Vánoc se opět budeme těšit z nevídané záplavy barevných a nádherně vypadajících květů.


Čtěte také:

Jak se starat o Vánoční hvězdu

Také jste dostali Betlémskou hvězdu?

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem dostala tak nadherny, ze mi ho bylòo lito vyhodit. uz je venku, doufam, ze pristi vanoce bude tak hezky jako byl letos
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles